logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy epoxy nadaje się do izolowania złączeń kabli przy napięciu do 24V?

FlashT 31 Sie 2015 09:29 1296 8
  • #1 14959885
    FlashT
    Poziom 13  
    Ocena: 10
    Czy epoxy nadaje się do izolowania złączeń kabli? Czytałem, że silikon jest słaby, bo powoduje korozję... a epoxy? I jak to jest z jego składnikami przed zmieszaniem? One przewodzą prąd?

Mowa o napięciach rzędu max 24V.

Teoretycznie na opakowaniu Dragona, jest napisane:

"Szczególnie przydatny do: - klejenia reklam, napisów, blend i innych elementów dekoracyjnych, - trwałego zabezpieczania układów elektronicznych przed wpływami zewnętrznymi (...)"
  • #2 14959996
    TWK
    Specjalista elektryk
    Ocena: 510
    FlashT napisał:
    Czy epoxy nadaje się do izolowania złączeń kabli?
    Do połączeń kabli stosuje się mufy.
  • #3 14960179
    markovip
    Poziom 34  
    Ocena: 185
    TWK napisał:
    FlashT napisał:
    Czy epoxy nadaje się do izolowania złączeń kabli?
    Do połączeń kabli stosuje się mufy.

Zależy jakich połączeń. Jeżeli nie są na zewnątrz to można od biedy zalać epoxy.
  • #4 14960189
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3620
    Jakiego rodzaju i jak duże masz te połączenia? Czy koszulka termokurczliwa z żelem nie zda egzaminu? Mają one grubsze ścianki od standardowych, do tego podczas zaciskania wulkanizują się masą, którą zawierają wewnątrz.
  • #5 14960202
    zdzisiek1979
    Poziom 39  
    Ocena: 1249
    Jako klej dwu składnikowy nie przewodzi.
    Zaś czy do izolowania się nadaje? Mało szczęśliwy wybór. Może jako zalewa wypełniająca puszkę się sprawdzi ale nie gwarantuje na 100% szczelności ( efekt kapilary na styku zalewa a izolacja ).
  • #6 14960220
    FlashT
    Poziom 13  
    Dzięki wszystkim za informację... a myślałem, że tak łatwo pójdzie :-) Głownie miałoby to na celu nie dopuścić do złączenia styków (+/-) przy zasilaniu z LiPo, żeby to wszystko nie wybuchło. Innymi słowy stwierdziłem, że może będzie to dobrym pomysłem, żeby zalać takim EPOXY wszystkie miejsca, gdzie jest goła żyła...
  • #7 14960231
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3620
    Są specjalne elastyczne masy zalewowe. Silikon odpada, ale możesz spróbować na przykład sikalfex lub inny klej polimerowy, w tym kleje do szyb samochodowych. Po stężeniu w zasadzie nie do ruszenia, a cały czas elastyczne.
  • #8 14960300
    TWK
    Specjalista elektryk
    Ocena: 510
    FlashT napisał:
    Głownie miałoby to na celu nie dopuścić do złączenia styków (+/-) przy zasilaniu z LiPo, żeby to wszystko nie wybuchło.
    Czyli raczej mowa jest o przewodach w jakimś urządzeniu, a nie o kablach.

Jestem zdania, że najlepsze wyjście to zastosowanie rozwiązań, które są przewidziane jako izolacja. Czyli jeśli jest to żyła, jak pisał kolega to najlepsze wydaje się to, co pisał kol. Błażej w poście nr 4 - rury termokurczliwe, najlepiej z klejem.

Z innymi materiałami radzę uważać - w tym temacie: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1767325.html jest opis, jak ktoś rozpuścił puszkę żywicą.
  • #9 14960713
    FlashT
    Poziom 13  
    Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Tam gdzie się uda, użyję rur termokurczliwych, a tam gdzie to nie będzie możliwe użyję kleju polimerowego... jeszcze nie wiem jakiego, ale poszukam. Pozdrawiam!

Podsumowanie tematu

✨ Epoxy może być stosowane do izolowania złączeń kabli przy napięciu do 24V, jednak nie jest to idealny wybór. Użytkownicy sugerują, że lepszym rozwiązaniem są rury termokurczliwe z klejem lub elastyczne masy zalewowe, takie jak sikalfex. Epoxy jako klej dwu składnikowy nie przewodzi prądu, ale może nie zapewnić pełnej szczelności. W przypadku połączeń wewnętrznych w urządzeniach, zaleca się stosowanie materiałów przewidzianych do izolacji, aby uniknąć problemów z korozją i bezpieczeństwem, zwłaszcza przy zasilaniu z akumulatorów LiPo.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA