logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy Alphard Hanibal 18 300W RMS nadaje się na imprezy do 150 osób?

Nagłosninie 31 Sie 2015 15:42 1182 22
REKLAMA
  • REKLAMA
  • #2 14961695
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9450
    Nagłosninie napisał:
    na imprezy od 100 do 150 osób i małe plenery.
    Bas 300W na plenery??? I to na takim głośniku? NIE!
  • REKLAMA
  • #3 14961727
    PANICZKAMIL
    Poziom 39  
    Ocena: 354
    Dokupisz narożniki, kółka, kratę i gąbkę i robi Ci się 500zł - za 800 kupisz oryginalnego Magnuma 18SL1 - paczka przyzwoicie grająca i nie do zajechania jak o obudowę chodzi. Przemyśl - wg. mnie nie warto a pchanie się ze sztuką na 100 osób ok ale nie na plenery - jakiś ogródek piwny itp obskoczysz ale dożynki itp zapomnij. Mimo wszystko Hannibale to dość dobre garnki w relacji cena-jakaś tam jakość.

RSP30 spokojnie powinien dogonić - masakrycznie ciche są RSP30.
  • #4 14961831
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    PANICZKAMIL napisał:
    jakaś tam jakość
    :spoko: :spoko: :spoko: :please: :please: :please: Kamil - jesteś Wielki!
  • #5 14961839
    PANICZKAMIL
    Poziom 39  
    Dziękuję - taniej się klonu Eminencji kupić nie da :please: :please: :please:
  • #6 14962813
    Nagłosninie
    Poziom 11  
    Ocena: 11
    Jeśli reloop rsp 30 dostanie naprawde te 400 wat to ladnie graja mi sie podoba porównywałem je z jrx maja troche mniej sopranu ale basu więcej
  • #7 14963733
    PANICZKAMIL
    Poziom 39  
    Wystaw je na dwór i postaw obok JRX - po 3m RSP nie będzie słychać ani "czuć". Mimo, że driver w JRX przeciętny/słaby to z 4x RSP byś musiał postawić. Może w pokoju porównywałeś;)
  • REKLAMA
  • #8 14963761
    Nagłosninie
    Poziom 11  
    Na dworze muzykę było słychać daleko.
    Ps. testowałeś je czy mówisz to co mówią inni
  • #9 14964213
    PANICZKAMIL
    Poziom 39  
    Stary kupiłem te śmietniki (RSP30) swego czasu bo obudowa mi się wydawała rozsądna za chyba 250zł roczne. Po odsłuchu załamka - komu ja taki kał sprzedam - jak ktoś przyjedzie osobiście to nie kupi tego jak usłyszy bo stary 200w LDM(15+DRIVER) zmiatał taką Reloopową padaczkę. Udało się sprzedać wysyłkowo na szczęście ale zdążyłem rozkęcić przed sprzedażą - paczka wiór trzymający się na kocu bo wzmocnień nie ma, dziury pod głośniki wycięte nie wiadomo czym, ZERO uszczelnienia, ZERO wygłuszenia, 15" nędzne blaszane z 2" cewuśkami, coś co nazywali driverem to nic innego jak piezzo za 16zł z allegro, zwrotnica duża i nie logiczna, cięcie piezzo chyba na 4-5kHz. Uwierz mi to padaczki są - gimbus jakiś może podnietę załapie jeśli wcześniej słuchał na komputerowych Logitechach ale nikt kto posiada w domu choćby dudniące Altusy na tą "estradówkę" Reloopa nie spojrzy.

P.S. NIE ZABIERAM GŁOSU JEŚLI CZEGOŚ NIE MIAŁEM W POSIADANIU I NIE TESTOWAŁEM/PORÓWNYWAŁEM (choć zabrać RSP30 na imprezę to trzeba mieć jaja ze stali bo nie wiadomo czy dograsz no i "grać" nimi to chyba za 50zł za noc bo więcej za ten "sound" zażądać to kpina).
  • #10 14964319
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Nagłosninie napisał:
    Na dworze muzykę było słychać daleko.
    Bambino też słychać daleko.
    Wic polega na tym (co zresztą wspomniał dość dosadnie Kol. Kamil) żeby było słychać dobrze - a dobrze znaczy żeby był bas, żeby była wyraźna góra i ogólne proporcja tonów na przyzwoitym poziomie. Głośnik blaszany z racji na małą sztywność kosza stosowany jest w najtańszych głośnikach - to już o czymś świadczy. Piezo (a zwłaszcza te z RSP30) to jedne z najgorszych piezo jakie słyszałem i widziałem. Sieką częstotliwościami w okolicy 6 kHz i to wszystko. Jak ktoś nie ma wyrobionego słuchu - może mu się wydać, ze jest dobra góra. Jednak przy bliższym poznaniu (się - na kolumnach), okazuje się, ze brak czystości i czytelności tej góry. Głośnik na cewce 2" to mniej więcej moc rzędu 200W - realna, nie napisana na papierku - co zresztą by się zgadzało biorąc pod uwagę blaszany kosz. Dać na nie 400W można - jak ktoś lubi patrzeć jak się cewka pali a zawieszenie roztrzepuje. Zresztą przy takich mocach (a wytrzyma tyle co najwyżej kilkanaście minut) generuje takie zniekształcenia, że ...
    Reelop w ogóle produkuje w większości (bo są wyjątki) sprzęt UDAJĄCY estradowy. Co prawda widziałem RAZ te kolumny na estradzie, ale jakoś nigdy więcej. Ciekawe czemu...?
  • #11 14964433
    PANICZKAMIL
    Poziom 39  
    Jak pisze przedmówca - 200w przyjmie przez parę minut(nie jest nawet wentylowany ten głośnik).

A wrażenie "dobrego" basu sprawia kompletny brak środka i góry ;)

Wsadzając do tej obudowy 150W Beymy 15t100n obudowa... popękała hahaha
  • REKLAMA
  • #12 14965844
    Nagłosninie
    Poziom 11  
    Kolega kamil pisze ze nie ma żadnych wygłuszeń ani usztywnień. W końcu nwm czy mi sie trafiły modele po przeróbkach czy to kolega miał jakiś rozkręcony. Bass jest mocny i czuć go sopran jest troche przytłumiony.
  • #13 14965908
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Nagłosninie napisał:
    . Bass jest mocny i czuć go sopran jest troche przytłumiony.

"Mocny" bas... A porównywałeś do jakiejś innej konstrukcji - byle nie do równie "dobrej"?
    Żeby oceniać kolumnę, wypowiadać się na temat jej jakości i parametrów odsłuchowych musisz mieć albo słuch idealny (żeby móc "z pamięci" porównać) albo co najmniej kilka innych kolumn do odsłuchu w tym samym czasie i w tych samych warunkach.
    T.zw. "kick-bass" daje wrażenie "mocnego" basu - podczas gdy naprawdę jest to już zakres tal zwanego "Średniego basu" - czyli częstotliwości w okolicach 60-100Hz. Taki zakres nie jest trudno uzyskać - nawet na blaszanych głośnikach. Poza tym jest jeszcze coś takiego jak skuteczność głośnika - szczególnie ważny parametr w kolumnach estradowych. W Reloopach o których mowa uzyskuje się to poprzez zastosowanie dwóch głośników niskotonowych. Kolumna ma 4 omy - ciekawe, czy podawana skuteczność jest mierzona dla 1W (bo tak powinna być ona podawana), czy ktoś po prostu ustawił napięcie wyjściowe wzmacniacza dające tą moc na 8 omach, a potem zmierzł skuteczność dla takiego napięcia ale na 4 omach. W takim wypadku wynik pomiaru jest mocno zawyżony (policz sobie) - jest to dość popularna praktyka w wypadku miernych kolumn i kiepskich głośników. Na stronie firmowej nie podawane są warunki pomiaru... znów więc pytanie: Czy świadomie? W każdym razie firma nie mająca niczego do ukrycia podaje takie rzeczy. Podaje nawet charakterystyki kolumn z których można się np zorientować dla jakiej częstotliwości podawana jest skuteczność (wybiera się wtedy największą skuteczność jaka występuje w charakterystyce dla jednej tylko częstotliwości) czy jest to uśredniony pomiar w odpowiednim zakresie częstotliwości.
    Ja takich danych na stronie firmowej Reloopa nie znalazłem.
  • #14 14965922
    Nagłosninie
    Poziom 11  
    Porównywałem 1 swoją z 1 kolegi (taka sama) jego ma słabszy bas przy tej samej mocy czy to moze być tak zależy jak sie trafi.

Dodano po 5 [minuty]:

A jaki driver byście mi polecili jako zamiennik ?
  • #15 14966001
    PANICZKAMIL
    Poziom 39  
    Byle nie za ciężki bo ori cieniutka plastkowa tuba tego nie wytrzyma czyt. mocniej odstawisz na ziemie i będziesz kolumnę tozkręcał ny wyjąć driver wraz z kawałkiem tuby. D500 kup lekki i zwroynica od nowa do zrobienia.

P.S. Własne gra zawsze lepiej niż takie samo kolegi;)
  • #16 14966074
    Nagłosninie
    Poziom 11  
    A czy możecie mi polecic jakies gotowe zwortnice

Dodano po 9 [minuty]:

P.S. Własne gra zawsze lepiej niż takie samo kolegi;)
    Nieprawda bo on sam nie wiedział dlaczego i testowaliśmy te reloopy na ads lx 800
  • #17 14966184
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Nagłosninie napisał:
    Porównywałem 1 swoją z 1 kolegi (taka sama) jego ma słabszy bas przy tej samej mocy czy to moze być tak zależy jak sie trafi.

Akurat tym argumentem potwierdzasz tylko, że nie jest to żadna firma, którą można by polecić.
    Zastanówmy się przez chwilę...
    Jeśli dwie bliźniacze kolumny, tego samego typu, od tego samego producenta obie w stanie fabrycznym grają różnie - o czym to może świadczyć?
    Czy przypadkiem nie o tym, że w zależności od serii/egzemplarza wsadzane były głośniki z przypadku? A może same głośniki są takiej jakości, ze mają totalnie różne parametry mimo takiego samego typu i zastosowania?

Dodano po 3 [minuty]:

P.S Moim zdaniem wymiana drivera jest tu bez sensu. Po pierwsze - obudowa jest byle jaka i wymagałaby dość poważnych usprawnień (to o czym pisał Kamil), to jeszcze koszt zwrotnicy i praca jaką trzeba by wykonać, żeby ją dopasować.
    W końcu i tak dojdziesz do wniosku, że wypadałoby wymienić też i ten niskotonowy głośnik...
  • #18 14966219
    Nagłosninie
    Poziom 11  
    Sopranem sie nie różniły więc moje chyba były przerobione na lepsze basówki.

Dodano po 1 [minuty]:

Bo kolega kamil pisał że nie ma wygłuszeń i usztywnień a u mnie są na zdjęciach w internecie też nic takiego nie widzę.
  • #19 14966287
    PANICZKAMIL
    Poziom 39  
    Na środku jest w poprzek wiórowa decha do której jest przykręcona "zwrotnica" i to wszystko. Dasz mocniejzze głośniki to się paczka rozleci-trzyma się na vikolu i kocu ten 15mm wiór;).
  • #20 14966336
    Nagłosninie
    Poziom 11  
    U mnie jest ladnie wygłuszenie wokół na głośniku pisze 30 i fakt jest decha w poprzek i zwrotnica ale przy magnesie jest jeszcze jedna ktora chyba podtrzymuje głośnik
  • #21 14966856
    PANICZKAMIL
    Poziom 39  
    Po co przy 3-4kg głośniku decha podtrzymująca?
  • #22 14968637
    Nagłosninie
    Poziom 11  
    Nwm może ktoś miał zamiar je przerabiać
  • #23 14968684
    PANICZKAMIL
    Poziom 39  
    Prześlij foto jakieś-szanowna komisja orzeknie co i po co jest tam nagrzebane;)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik pyta, czy subwoofer Alphard Hanibal 18 300W RMS nadaje się na imprezy do 150 osób oraz małe plenery. Odpowiedzi wskazują, że subwoofer o takiej mocy nie jest wystarczający do większych wydarzeń, a jego jakość dźwięku jest wątpliwa. Wiele osób sugeruje, że lepszym wyborem byłby model Magnum 18SL1, który oferuje lepszą jakość i wytrzymałość. Współpraca z kolumnami Reloop RSP30 również budzi kontrowersje, z różnymi opiniami na temat ich wydajności i jakości dźwięku. Użytkownicy podkreślają, że RSP30 są ciche i nie dorównują innym modelom, a także zwracają uwagę na problemy z jakością wykonania i materiałami użytymi w tych kolumnach.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA