logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wladimirec T25 - Rozrusznik gorący, zgrzytanie przy odpalaniu, co sprawdzić?

lukaszek0991 03 Wrz 2015 19:08 2400 4
REKLAMA
  • #1 14968988
    lukaszek0991
    Poziom 14  
    Ocena: 51
    Witam mam taki problem bo dzisiaj chciałem odpalić swój władimirec włączyłem prąd wciskając ten guzik po lewej stronie potem wciskałem guzik od odprężenia i ta wajhe w prawo co się odpala i nic teraz jak naciskam guzik odpreznika to coś jest nie tak jakby się zacią czy coś takiego jakby coś trzeszczało, zgrzytało lub się tarło co się mogło stać jak sprawdziłem rozrusznik to był gorący proszę o odpowiedź.
  • REKLAMA
  • #2 14969008
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3624
    lukaszek0991 napisał:
    jakby się zaczął czy coś takiego jakby coś trzesczalo lub się tarlo

Zaczął? To gdzie się skończył? Jeśli zaciął, to co innego. Jeśli podałeś zasilanie na rozrusznik, a ten nie ruszył, natomiast ty słyszałeś jakieś trzeszczące dźwięki, to podejrzewam, że było to iskrzenie wewnątrz rozrusznika, możliwe że dźwięki przypalania się uzwojeń. Bo skoro zrobił się gorący, to go nie oszczędzałeś.
    Teraz musisz sprawdzić, czy to wina rozrusznika, czy silnik ci nie stanął i rozrusznik nie ma siły zakręcić.
    Akumulator w ogóle naładowany?
  • REKLAMA
  • #3 14971111
    lukaszek0991
    Poziom 14  
    Ocena: 51
    Odkręciłem rozrusznik i założyłem inny i to samo zgrzyty jakieś i nie uruchamia się a jak Sprawdzić czy odbija rozrusznik tyle jeszcze mogę chyba sprawdzić.
  • REKLAMA
  • #4 14971665
    Sniezynka
    Poziom 33  
    Ocena: 841
    Witam,
    W T25 nie ma guzika odprężnika jest natomiast cięgło odprężnika , po prawej stronie kierownicy które,żeby włączyć odprężnik należy wyciągnąć, przekręcić kluczyk stacyjki do oporu jak rozrusznik zacznie szybko obracać wałem korbowym należy wyłączyć odprężnik pchając cięgło do przodu w kierunku jazdy. Przy włączonym odprężniku wał powinien się lekko obracać bez znaczących oporów. Oczywiście dźwignia gazu ręcznego z prawej strony kierowcy w położeniu max czyli maksymalnie do przodu.
  • #5 14974007
    jasiek1122
    Poziom 21  
    Ocena: 366
    Rozrusznik się uszkodził ponieważ kolega nie rozłączył go po tym jak silnik odpalił.
    Silnik kręcił rozrusznikiem a nie odwrotnie stąd ten hałas. Sprawdź szczotki w rozruszniku czy nie stykają do masy.
REKLAMA