logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

T25 Władimirec - odpalanie_ciężko mu wystartować

parnasus99 03 Maj 2014 17:42 11070 27
REKLAMA
  • #1 13566125
    parnasus99
    Poziom 9  
    Ocena: 5
    Witam
    Traktor: T25 Władimirec rocznik 1997

Mam problem z odpalaniem. W załączniku dodaję nagranie w którym wykonałem 3 próby odpalenia.
    Zaznaczam że w nagraniu chodzi o samą pracę rozrusznika, bo przy dalszym trzymaniu ciągnik odpala. Najbardziej charakterystyczna jest trzecia próba w której występuje takie "zająknięcie" które się zdarza najczęściej.

Próbując odpalać, ciągnik tak się jąka, jakby rozrusznik nie mógł uciągnąć. Nie słychać żadnych stuków. Na zimno, po nocy odpala gorzej. Po kilku próbach jest mu już lżej. Z odprężnika odpala łatwiej.
    Akumulatory: 2 sztuki 6V 195Ah 1000A; są nowe, mają 2 tygodnie, są dobre, sprawdzone specjalnym urządzeniem w dwóch sklepach.
    Wymienione szczotki w rozruszniku, mechanik także stwierdził że tulejki są dobre.
    Wyłącznik masy sprawny, wyczyszczony. Podłączałem masę z pominięciem wyłącznika: jest to samo.
    Wszystkie połączenia: klemy, słupki są wyczyszczone.

Sprawdziłem nagrzewanie podczas próby odpalania: kable, klemy, słupki, wyłącznik masy zimne. Mam wrażenie, że trochę ciepły jest koniec rozrusznika, tam na łożyskowaniu.
    Przed wymianą akumulatorów też się tak działo od jakiegoś czasu. Myśleliśmy że to wina akumulatorów ale jednak nie.

Proszę o jakieś sugestie i rady.
    Załączniki:
    • odpalanie_T25.mp3 (1.04 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 13567460
    mtracz
    Poziom 29  
    Ocena: 917
    Z przodu rozrusznika jest szczotkotrzymacz, tam doprowadzony jest + i masa poprzez dwie długie szpilki. Albo jest zły styk, albo iskrzenie na szczotkach. Zdejmij dekielek z rozrusznika i zobacz jak wygląda podczas pracy.
    Przerwy pomiędzy wycinkami komutatora czyste?
    Komutator nie przypalony, równy?

Upewnij się, że przewody głównoprądowe są dobre, a zwłaszcza zakucia końcówek oczkowych.
    Pokręć nim troszkę dłużej.
    Połączenie masy z pominięciem włącznika dokonałeś jak?
    Masa silnika - plecionka sprawdzona? Przykręcona do głowicy drugiego cylindra i skrzynki akumulatorów.
  • #3 13569285
    parnasus99
    Poziom 9  
    Pominięcia włącznika masy dokonałem tak, że wymontowałem go a przewód minusowy od akumulatora przykręciłem bezpośrednio do blachy kabiny na miejscu wyłącznika masy.

Spróbuję sprawdzić te rzeczy przy rozruszniku, które wymieniłeś i dam znać.
  • REKLAMA
  • #4 13586279
    parnasus99
    Poziom 9  
    Sprawdziłem to co podał mtracz i wszystko tam było w porządku.

Jednak znalazłem prawdopodobną przyczynę i jak na razie wszystko jest już ok. Winny był automat przy rozruszniku. Wypalone styki.
    Moja teoria jest taka: jak dawne akumulatory były dobre to wszystko było ok. Jak baterie osłabły to przy odpalaniu było iskrzenie na stykach w automacie i styki się wypaliły.

Podziękowania dla mtracz
  • #5 13586324
    hossekostja
    Poziom 15  
    Ocena: 29
    Też posiadam T-25 ale prawie w oryginale i ciągle w pogotowiu, zalecam pomiary prądów biegu jałowego oraz obciążenia lub odwiedzenie fachowca który ewentualnie tego dokona. Należy także sprawdzić w takim wypadku stan (obecność) zabezpieczenia wysuwu bendixu na osi wirnika oraz czy bendix w czasie pracy nie powoduje tarcia czołowego z tulejką w bloku.
    WAŻNE Władimirca odpalamy na odprężniku i dopiero gdy się bujnie rozrusznik to go zamykamy.
  • #6 15269190
    parnasus99
    Poziom 9  
    Witam, Niestety ale muszę wznowić temat bo traktor znów zaczął szwankować.

Problem jest z odpalaniem. Nagranie które jest w załączniku ukazuje istotę problemu.

Moje spostrzeżenia i wyniki pomiarów:
    1. Spadek napięcia podczas kręcenia, z 12,4 na 9,8 V
    2. Dwóch elektryków pracowało przy rozruszniku i twierdzą że jest dobry...
    3. Przewody czasami się grzeją czasami nie. Przeważnie nie. Po tych trzech próbach co wykonałem na filmie nic się nie nagrzało. Tulejka rozrusznika lekko ciepła.
    4. Zaznaczam że styki na wszystkich końcówkach przewodów masowych były czyszczone już wielokrotnie.
    5. Napięcie podczas pracy silnika jest w normie. Brak spadków na klemach, przewodach itp.
    6. Napięcie ładowania na obrotach jałowych: 13,5 V
    7. Akumulatory mają rok. Przewody nigdy nie były wymieniane.
    8. Dodatkowo jest problem ze światłami, jest zwarcie postojówek z kierunkami i hamulcem ale nie wiem czy to ma jakiś związek.

Proszę o jakieś rady bo już straciłem cierpliwość.
    Z góry dziękuję=
    Załączniki:
    • CAM00511.mp4 (6.37 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 15269239
    Sniezynka
    Poziom 33  
    Ocena: 841
    Witam,
    Po pierwsze nie używasz odprężnika podczas rozruchu,
    po drugie gaz ręczny na min 0,5 wartości po rozruchu zmniejszamy na obroty minimalne.
    po trzecie ładowanie sprawdzamy po ok 10 min na max obrotach.
    po czwarte instalacja do sprawdzenia przede wszystkim lampy pod względem jakości masy,
    po piąte akumulator powinien mieć napięcie spoczynku dla całej baterii (2szt.) 12,6V.
    Czy tak samo jest podczas podczas rozruchu ciepłego silnika?
  • #8 15269330
    mtracz
    Poziom 29  
    Ocena: 917
    hossekostja napisał:
    WAŻNE Władimirca odpalamy na odprężniku i dopiero gdy się bujnie rozrusznik to go zamykamy.

Nie ma takiego obowiązku jeśli wszystko jest sprawne.

To jest LEDA? Włącznik masy ma pod deską rozdzielczą?
    Zdobądź, pożycz przewody rozruchowe i przenieś dodatkowo zasilanie z akumulatora do masy i rozrusznika i w tedy dokonaj próby rozruchu.
  • #9 15283048
    parnasus99
    Poziom 9  
    Sniezynka napisał:
    Witam,
    Po pierwsze nie używasz odprężnika podczas rozruchu,
    po drugie gaz ręczny na min 0,5 wartości po rozruchu zmniejszamy na obroty minimalne.

Zawsze odpalał bez problemu bez odprężnika. Z resztą z odprężnikiem jest prawie to samo.
    Sniezynka napisał:
    po trzecie ładowanie sprawdzamy po ok 10 min na max obrotach.

Na maksymalnych obrotach jest 14,6V
    Sniezynka napisał:
    po czwarte instalacja do sprawdzenia przede wszystkim lampy pod względem jakości masy,

Masa w lampach sprawdzona i oczyszczona. Instalacji nie sprawdzałem bo przeraża mnie ta plątanina kabli pod deską :D Ale jeśli to nie ma wpływu na odpalanie to zostawmy na razie
    Sniezynka napisał:
    po piąte akumulator powinien mieć napięcie spoczynku dla całej baterii (2szt.) 12,6V.

Zatem jest w porządku. Bardziej martwi mnie ten spadek przy odpalaniu
    Sniezynka napisał:
    Czy tak samo jest podczas podczas rozruchu ciepłego silnika?

Jak się rozgrzeje to już jest lepiej.
    Dodam jeszcze, że ten ciągnik od 1997 roku jeździ CODZIENNIE po kilka kilometrów gdyż używamy go do celów transportowych. Cały rok.
    mtracz: to jest LEDA ale włącznik masy jest po lewej stronie zaraz obok wejścia. Tam też jest poczyszczone wszystko, spadku napięcia na tym złączu też brak.
  • #10 15289819
    vper
    Poziom 15  
    Ocena: 72
    T-25 ma jedną konstrukcyjną wadę: rozrusznik zbyt małej mocy. Przeciętny egzemplarz bez odprężnika nie jest w stanie przełamać kompresji silnika, gdy np. C-330 robi to bez problemu.
    Zdarzają się egzemplarze, które mając nowe akumulatory, "czyste" połączenia elektryczne prądowe (w tym styk prądowy włącznika elektromagnetycznego) oraz rozrusznik w idealnym stanie, potrafią palić bez odprężnika, niemniej jednak jest to stan przejściowy, który zanika z czasem. Nie bez znaczenia są też w takim przypadku świece żarowe oraz kąt wtrysku paliwa.
    Według mnie niewiele z tym zdziałasz. Po prostu zacznij używać odprężnika zwłaszcza do zimnych rozruchów i tyle.

Pozdrawiam
    vper
  • #11 15290193
    12pawel
    Poziom 34  
    Ocena: 697
    Odprężnik po to jest żeby go używać. Władki do palenia są ciężkie przy -5 to już kicha.
    Rozrusznik masz już chyba z przekładnią? Czy to jeszcze stary rosyjski?

Spróbuj zewrzeć jakimś płaskownikiem wyprowadzenia od automatu rozrusznika, ominiesz tym samym automat i sprawdzisz czy na nim nie występuje problem, bo może tam jest słaby styk.
  • REKLAMA
  • #12 15290432
    beta5
    Poziom 14  
    Ocena: 38
    Witaj Kolego problem z odpalaniem na pewno jest związany z zasilaniem rozrusznika ,sprawdź połączenia/ masy /plecionka z silnika na obudowę akumulatorów,ale bardziej stawiam na przebicie stojana lub wirnika w rozruszniku, sprawdzanie tych elementów napięciem 12 lub 24 v lub multimetrem nie zawsze jest wiarygodne,myślę że potrafisz rozmontować rozrusznik ,jeśli tak to jest prosty/i wiarygodny/ sposób na sprawdzenie tych elementów,pisz na pw.Pozdrawiam
  • #14 15297406
    hossekostja
    Poziom 15  
    Ocena: 29
    Co do odpalania z użyciem odprężnika to jest to opisane w książce obsługi.

Ze względu na koszt nowych akumalatorów zdecydowałem się na zakup rozrusznika z przekładnią, z czego jestem baaaardzo zadowolony bo na okazyjne odpalania mogę używać akku. od samochodu. Potwierdzone 2 dni temu jak było -12 stopni.

Ps. po demontażu oryginalnego rozrusznika stwierdziłem, ze osoba ktora 19 lat temu wymieniała szczotki i tulejki nie podłączyła drugiego uzwojenia stojana przez co zauważałem spadek prędkości w niskiej temperaturze jednak z odprężaniem do - 20 dawał radę
  • #15 15297989
    parnasus99
    Poziom 9  
    Dziękuję wszystkim za podpowiedzi.
    Problemy są zarówno podczas odpalania z odprężnikiem jak i bez.
    Obawiam się, że macie rację i konieczna będzie wymiana rozrusznika na lepszy.

A co sądzicie o wymianie przewodów prądowych? Możliwe jest, że przewody sa nadpalone?

Dam znać jak sprawa ruszy się do przodu.
  • #16 15298196
    12pawel
    Poziom 34  
    parnasus99 napisał:
    Możliwe jest, że przewody sa nadpalone?

Przewody raczej nie ale Styki w automacie rozrusznika bym sprawdził. Najlepiej odpal tak jak mówiłem zwierając śruby na automacie wtedy ominiesz styki i będziesz wiedział czy czasami one nie są winne.
  • #17 15299239
    krzysiek7
    Moderator Elektrycy
    Ocena: 1941
    hossekostja napisał:
    Ze względu na koszt nowych akumalatorów zdecydowałem się na zakup rozrusznika z przekładnią, z czego jestem baaaardzo zadowolony bo na okazyjne odpalania mogę używać akku. od samochodu. Potwierdzone 2 dni temu jak było -12 stopni.

Ps. po demontażu oryginalnego rozrusznika stwierdziłem, ze osoba ktora 19 lat temu wymieniała szczotki i tulejki nie podłączyła drugiego uzwojenia stojana przez co zauważałem spadek prędkości w niskiej temperaturze jednak z odprężaniem do - 20 dawał radę

Takie są właśnie porady laików. Rozrusznik z przekładnią ma wszystko załatwić, który tak na prawdę pobiera tylko o kilka procent mniejszy prąd od "zwykłego" rozrusznika. To że ładnie kręci wynika tylko z tego że jest nowy, a porównujecie go do zajechanego rozrusznika. Niektórzy nawet nie widzą, że autor tematu ma tam założony już polski rozrusznik R-11 i mówią o radzieckim.
    Kolego @parnasus99, zajmij się masą pomiędzy włącznikiem masy, kabiną a silnikiem i pewnie Twoje problemy znikną.
  • Pomocny post
    #18 15301238
    vper
    Poziom 15  
    Witam,

Jeśli instalacja prądowa jest w złym stanie, to moim zdaniem rozrusznik z przekładnią na niewiele się zda.

Zastanawia mnie to co piszesz na temat odprężnika. Z doświadczenia wiem, że rozrusznik nawet w najgorszym stanie, nawet przy słabych akumulatorach będzie kręcił płynnie wałem. Owszem - zbyt wolno, nie przełamie kompresji i w efekcie silnik nie zapali - ale płynnie. Przyjrzyj się może zaworom (za duży luz).

Czy jeśli uruchomisz silnik i wyciągniesz odprężnik to silnik gaśnie ?

Pozdrawiam
    vper
  • #19 16243956
    parnasus99
    Poziom 9  
    Witam ponownie.
    Został rozwiązany jeden problem dotyczący trudności z odpalaniem na odprężniku.
    Okazało się, że urwał się sworzeń łączący dźwigienkę z listwą odprężnika co powodowało, że wyciągnięcie odprężnika luzowało tylko zawory w 1 cylindrze. Po naprawie silnik odpala na odprężniku prawidłowo.
    Także tutaj podziękowania dla vper za podpowiedź :)

Nadal jednak pozostaje problem z odpalaniem bez odprężnika. Jest to samo.
    Próbowałem też ominąć stacyjkę przez podanie napięcia bezpośrednio na automat ale rezultat jest ten sam.
    Sprawdziłem masę tą do wyłącznika masy i tą do silnika. Jest oczyszczone.

Teraz będę próbował załatwić rozrusznik, żeby podpiąć i sprawdzić czy problem zniknie. [/b]
  • #20 16243994
    parnasus99
    Poziom 9  
    Witam ponownie,
    Minął rok od ostatnich wpisów lecz problem z odpalaniem pozostał. Dane ciągnika i "historia choroby" w postach powyżej.

Pytanie 1: Co może powodować duży spadek napięcia na klemach akumulatorów podczas kręcenia rozrusznikiem tj. z 12,6 do 6,5 V ?

Co na ta chwilę było sprawdzone:
    -Napięcie akumulatorów 12,6V statyczne.
    -Brak spadku napięcia pomiędzy akumulatorem a zaciskami rozrusznika
    -Wszystkie styki, masy wyczyszczone (ta z silnikiem też)
    -Nowy automat
    -Dwóch elektryków robiło przy rozruszniku. Dodatkowo na próbę przełożyłem rozrusznik od takiego samego modelu ciągnika w którym odpala bez problemu. U mnie na tym pożyczonym rozruszniku nie kręci dobrze.
    -Próbnie odpięte świece żarowe aby wyeliminować zwarcia. Bez zmian.

Podejrzewam, że rozrusznik nie kręci bo ma zbyt małe napięcie.

Pytanie 2: jak zrobić, żeby z instalacji elektrycznej ciągnika został tylko akumulator z rozrusznikiem po to, żeby go zewrzeć na krótko i na sto% wyeliminować ten element z kręgu podejrzeń?
  • #21 16245894
    12pawel
    Poziom 34  
    A akumulatory masz dobre? Spróbuj na przewodach rozruchowych z innego ciągnika i porównaj.
  • #22 16246641
    bearq
    Poziom 39  
    Ocena: 1610
    parnasus99 napisał:
    Pytanie 1: Co może powodować duży spadek napięcia na klemach akumulatorów podczas kręcenia rozrusznikiem tj. z 12,6 do 6,5 V ?

Powoduje to najczęściej słaby akumulator. Ruski jest takim ciągnikiem że przy -10 po wyłączeniu odprężnika potrafi stawać "dęba" na nowych akumulatorach, a o zakręceniu wałem bez odprężnika można pomarzyć. Jego najczęściej ciężko odpalić właśnie przez fakt że nawet nowe akumulatory i nowy R11 nie potrafi go przełamać gdzie poczciwy Ursus C330 na takim samym zestawie spokojnie kręci nawet po wyłączeniu odprężnika.
  • #23 16258927
    parnasus99
    Poziom 9  
    Teoretycznie akumulatory są dosyć nowe, 2 lata. Ale sprawdzę jeszcze gruntownie naładowanie, napięcie ładowania itp.
  • #24 16262959
    Sniezynka
    Poziom 33  
    Ocena: 841
    Podejrzewam małą pojemność akumulatorów, zbyt mały prąd rozruchowy.
    Rosyjski S222A pobiera przy rozruchu 900A przy napięciu 11V według danych katalogowych.
    Może powinieneś rozważyć zakup rozrusznika z przekładnią?
  • #25 16263306
    diesel022782
    Poziom 17  
    Ocena: 116
    spruboj dac grupsza srednice przewodu plus na rozrusznik
  • REKLAMA
  • #26 16263402
    vper
    Poziom 15  
    Witam,

Słabe punkty instalacji prądowej rozrusznika zlokalizujesz po ich nagrzewaniu się. To że je wyczyściłeś to ok., ale pozostaje jeszcze kwestia właściwego docisku powierzchni skręcanych, jak również powierzchnia styku tych elementów.

Generalnie mamy teraz ujemne temperatury i nie oczekuj cudów. Wadą fabryczną tego ciągnika jest zbyt mała moc rozrusznika. Zastosowanie planetarnego ułatwi Ci rozruch ale nieznacznie, tzn. bez odprężnika dalej będzie problem.

Zastanów się lepiej nad elektrycznym rozrusznikiem zewnętrznym: korba z kółkiem na pasek klinowy i silnik 3~`z boku. Na mrozy najlepszy sposób odpalania tego sprzętu..
  • #27 16266165
    12pawel
    Poziom 34  
    vper napisał:
    Zastanów się lepiej nad elektrycznym rozrusznikiem zewnętrznym: korba z kółkiem na pasek klinowy i silnik 3~`z boku. Na mrozy najlepszy sposób odpalania tego sprzętu..

Potwierdzam, też mam taki wspomagacz na pasku klinowym. Na koło od sprężarki zakładam pas klinowy i do silnika 4kW 3~. Nawet -25 stopni nie stanowi problemu.

Jednak wracając do tematu, to spróbuj odpalić na kablach rozruchowych id innego ciągnika i zakończą się spekulacje o akumulatorach.
  • #28 16469157
    parnasus99
    Poziom 9  
    Witam
    Piszę ponieważ problem z odpalaniem został ROZWIĄZANY !

Przyczyną problemów z odpalaniem był ROZRUSZNIK, a konkretnie jego zużycie po 20 latach użytkowania.
    Należało zrobić remont rozrusznika: przede wszystkim przetoczenie komutatora bo działał na zwarciu, ponadto wymiana szczotek i tulejek. Dodatkowo należało zlutować kable ponieważ od częstego odpalania na zwarciu potopiły się. Po remoncie pali jak należy, bez odprężnika. Koszt 150zł.

p.s. okazuje się, że jak 2 elektryków mówi że naprawili rozrusznik to nie zawsze trzeba im wierzyć.

Elektryk miał prosty schemat diagnostyki przy takich objawach jak tu prezentowane:
    1. Pomiar spadku napięcia na rozruszniku przy odpalaniu za pomocą mocnego, specjalnego miernika (wyszło 9V).
    2. Podłączenie dodatkowego, na 100% sprawnego akumulatora żeby wyeliminować uszkodzenie akumulatora (nic nie pomogło).
    3. Jeśli nadal nie kręci to rozrusznik do remontu.
    Oczywiście na początku, tak jak tu pisano wcześniej, trzeba poczyścić wszystkie masy i styki, to jest podstawa. Dla pewności można pominąć wyłącznik masy przykręcając kabel bezpośrednio gdzieś do karoserii.

Dzięki za wszystkie podpowiedzi.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z odpalaniem ciągnika T25 Władimirec z 1997 roku. Po kilku próbach uruchomienia, rozrusznik nie jest w stanie przełamać kompresji silnika, co objawia się spadkiem napięcia z 12,4V do 9,8V. Wymieniono akumulatory, sprawdzono połączenia elektryczne, a także rozrusznik, jednak problem nadal występuje. Po analizie i sugestiach innych użytkowników, stwierdzono, że przyczyną trudności w odpalaniu był uszkodzony automat rozrusznika oraz zużycie samego rozrusznika. Po remoncie rozrusznika, który obejmował przetoczenie komutatora i wymianę szczotek, problem został rozwiązany, a ciągnik zaczął odpalać bez trudności.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA