logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

OpenOCD pliki konfiguracyjne skrypty - tworzenie (at91sam7s256 + wiggler)

elktr_infrm 04 Wrz 2015 16:42 912 0
REKLAMA
  • #1 14970977
    elktr_infrm
    Poziom 21  
    Ocena: 25
    Witam.

Chcę uruchomić OpenOCD do debugowania i flashowania at91sam7s256 z użyciem wigglera (do tego Eclipse + bleeding edge).

Ogólnie to próbuję ogarnąć pliki konfiguracyjne i skrypty dla OpenOCD.

Jak odpalam OpenOCD z opcją -f i ścieżką na plik parport.cfg (katalog interface) oraz -f z ścieżką na plik at91sam7x256.cfg otrzymuję taką odpowiedź:

D:\__Programowanie\openocd-0.9.0\bin>openocd -f D:\__Programowanie\openocd-0.9.0
    \scripts\interface\parport.cfg -f D:\__Programowanie\openocd-0.9.0\scripts\targe
    t\at91sam7x256.cfg
    Open On-Chip Debugger 0.9.0 (2015-05-19-12:06)
    Licensed under GNU GPL v2
    For bug reports, read
            http://openocd.org/doc/doxygen/bugs.html
    Warn : Adapter driver 'parport' did not declare which transports it allows; assu
    ming legacy JTAG-only
    Info : only one transport option; autoselect 'jtag'
    parport port = 0x378
    srst_only srst_pulls_trst srst_gates_jtag srst_open_drain connect_deassert_srst
    Error: An adapter speed is not selected in the init script. Insert a call to ada
    pter_khz or jtag_rclk to proceed.

D:\__Programowanie\openocd-0.9.0\bin>

Ktoś może powiedzieć o co chodzi z tym Warningiem i jakie 'transports' chodzi?

Co do komunikatu błędu to się domyślam że w pliku target brakuje określenia częstotliwości jtag'a - domyślam się że nie można tej 'komendy' umieścić w dowolnym miejscu w pliku.

Wracając do głównego wątku - jest Mi ktoś w stanie powiedzieć do czego służą pliki script i pliki z rozszerzeniem cmd?

Co plików script widzę że jest tam umieszczony fragment kodu asm.
    Przewalam się przez dokumentację OpenOCD ale nie mogę tego złożyć do kupy.

Chciałbym wiedzieć jak te wszystkie pliki script, *.cmd i *.cfg mają się do siebie.

Chcę się nauczyć tworzenia własnych plików, bo i tak jak nie będę wiedział co jest z wszystkim grane to się i tak prędzej czy później zemści (a raczej prędzej) przy którymś flashowaniu/debugowaniu.
  • REKLAMA
REKLAMA