logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie urządzenie zamiast automatu schodowego, aby światło świeciło jeszcze 10 min?

karolwojcik 05 Wrz 2015 11:40 1602 9
  • #1 14972418
    karolwojcik
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam! Mam problem, ponieważ mam na działce lampę na zewnątrz i zaświecam ją ze środka i oczywiście jak mam altankę otwartą ta sobie świecę ale gdy wyjeżdżam to muszę zgasić ją ze środka ale jak ją zgaszę to nie mogę trafić do zamka kluczem. Zastanawiałem się nad założeniem automatu schodowego i wszystko by było super ale automat schodowy potrzebuje impulsu z wyłącznika dzwonkowego i wtedy załącza światło na np 10 min a trochę głupio by było co 10 min podchodzić i zaświecać. Dlatego mam pytanie czym zastąpić ten automat żeby świeciło światło gdy włącznik będzie włączony a po wyłączeniu włącznika poświeciło jeszcze z 10 min. Z góry dziękuje bardzo. I proszę o pomoc.
  • #3 14972509
    karolwojcik
    Poziom 9  
    no własnie czujnik ruchu nie za bardzo
  • Pomocny post
    #4 14972511
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Ocena: 2101
    No tak, ale włącznik też musisz ręcznie włączać.
  • Pomocny post
    #6 14972601
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Ocena: 2101
    Coś mi się wydaje, że to jest tylko przycisk z czasowym włącznikiem, brak możliwości włączenia na stałe.
  • Pomocny post
    #7 14974534
    Krzy2Krzy.
    Poziom 14  
    Ocena: 60
    Witam.
    Dobrym rozwiązaniem powinien być przekaźnik bistabilny np.BIS-403 ;BIS-413 .
    Pozdrawiam.
  • #8 14975653
    karolwojcik
    Poziom 9  
    Aha rozumiem. Podrzuci ktoś gdzie podać prąd z sieci a gdzie z wyłącznika.
  • Pomocny post
    #10 14977788
    ziras
    Poziom 17  
    Ocena: 31
    Witam!
    Zastanów się nad zastosowaniem przekaźnika czasowego z funkcją generowania impulsu zboczem opadającym - retrygowalny, podtrzyma styki przekaźnika przez ustawiony czas po wyłączeniu przycisku.

Np ZAMEL PCM04 wersja na szynę:http://www.zamel.pl/pl,48,28,przekaznik_czasowy_pcm04.html

Tutaj automat schodowy, wersja do puszki, może realizować opóźnione wyłączenie w czasie do 16 minut po zaniku impulsu sterującego (przy zastosowaniu zwykłego przełącznika (cały czas sygnał IN podawany na wejście)), gratis efekt płynnego rozjaśniania i wygaszania oświetlenia ;-), ZAMEL ASP10:
    http://www.zamel.pl/pl,51,149,automat_schodowy_asp10.html

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje rozwiązania, które pozwoli na automatyczne oświetlenie lampy na działce przez dodatkowe 10 minut po wyłączeniu włącznika. Proponowane opcje obejmują zastosowanie przekaźników bistabilnych (np. BIS-403, BIS-413) oraz przekaźników czasowych z funkcją generowania impulsu (np. ZAMEL PCM04). Inna sugestia to automat schodowy ZAMEL ASP10, który umożliwia opóźnione wyłączenie do 16 minut. Użytkownicy zwracają uwagę na potrzebę podłączenia urządzeń do zasilania oraz wyłącznika, a także na możliwość zastosowania czujników ruchu, chociaż nie wszyscy uważają to za praktyczne rozwiązanie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA