logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak opóźnić wyłączenie oświetlenia na działce? Szukam gotowego rozwiązania.

Cobi78 01 Paź 2012 23:34 3396 8
  • #1 11368242
    Cobi78
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Szukałem a nie znalazłem - być może nie potrafię precyzyjnie wyszukać...

Ale do rzeczy. Na działce chcę zamontować dwie latarnie w których będą świeciły żarówki po 60W. Chciałbym taki myk, że jak wyłącznikiem odłączę napięcie to światło ma jeszcze przez minutę czy dwie (około) świecić. Chcę w spokoju pozamykać drzwi i opuścić działkę :)

Czy są może jakieś gotowce do kupienia albo ew. jak coś takiego najprościej zrobić? Ma ktoś pomysł/rozwiązanie?
  • #4 11370373
    Arturo2005
    Poziom 33  
    Ocena: 485
    Wystarczy zwykły automat schodowy z tą różnicą że zamiast przycisku trzeba zastosować wyłącznik.
  • Pomocny post
    #5 11372358
    lukiiiii
    Poziom 29  
    Ocena: 392
    Niektóre automaty schodowe mają zabezpieczenie przed zapałką włożoną do wyłącznika dzwonkowego, wiec z wyłącznikiem może to nie zadziałać
  • Pomocny post
    #6 11373762
    Arturo2005
    Poziom 33  
    Ocena: 485
    Jak Kolega zauważył
    lukiiiii napisał:
    Niektóre
    Wystarczy wybrać odpowiedni.
  • #7 11375139
    Cobi78
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Faktycznie automat schodowy wydaje się być dobrym rozwiązaniem :) Poszukam odpowiedniego. MT-TUA - super urządzonko ale zbyt wiele funkcji które są mi niepotrzebne a przedrażają... Ale dobrze wiedzeć że coś takiego jest...

Dzięki wszystkim za podpowiedzi i pomoc - wiem teraz w jakim kierunku iść...

Pozdrawiam
  • #8 11818675
    tomekdamian
    Poziom 1  
    Witam.Mam pytanko odnosnie przekazników. Czy istnieje przekaznik który działa dwufazowo-Po otrzymaniu impulsu aktywuje się lecz nie załacza napiecia odrazu .Najpierw odlicza czas T1 i dopiero pózniej załącza napiecie na czas T2. No i żeby te czasy T1 i T2 można było swobodnie programowac.Z góry dziekuje.Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje rozwiązania do opóźnienia wyłączenia oświetlenia na działce, aby lampy świeciły przez dodatkową minutę lub dwie po wyłączeniu zasilania. W odpowiedziach zasugerowano użycie przekaźnika czasowego, takiego jak model MT-TUA od firmy RELPOL, który kosztuje poniżej 100 zł. Inna propozycja to zastosowanie automatu schodowego, który można dostosować do działania z wyłącznikiem zamiast przycisku. Wskazano również na możliwość wystąpienia problemów z niektórymi automatami schodowymi, które mogą nie działać poprawnie z wyłącznikiem dzwonkowym. Użytkownik podziękował za pomoc i potwierdził, że automat schodowy wydaje się być odpowiednim rozwiązaniem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA