logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Projekt i symulacja filtra górnoprzepustowego w PSpice - obliczanie współczynnik

cristof_w 04 Cze 2005 19:33 3506 7
REKLAMA
  • #1 1550431
    cristof_w
    Poziom 17  
    Ocena: 9
    Witam, mam takie pytanko. Muszę na kartce i w PSice zaprojektowac filtr górnoprzepustowy o podanych parametrach. Mam współczynniki Ai i Bi zatem wziąłem się za wyliczanie Ku(S) . Jak to wyliczę to co mam zrobić dalej? i ogłonie jak mam to dalej policzyć? Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 1560748
    cristof_w
    Poziom 17  
    Czyżby nikt nie wiedział?:)
  • REKLAMA
  • #3 1561071
    Tomcio888
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    cze jaką masz zastosować aproksymacje i jakiego rzędu ma być ten filtr?
  • #4 1561517
    jony
    Specjalista elektronik
    Ocena: 884
    Tu masz potszebne wzory
    Załączniki:
    • MBF.rar (59.41 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 1561787
    cristof_w
    Poziom 17  
    Więc tak: filtr górnoprzepustowy rzędu 5, Czebyszewa, falistość 0,5 decybela. I chodzi oto, ze jak mam wzór na Ku(S) to będę miał 3 sekcje, tam przy 1/s jest współczynnik z którego wyliczam R1, R2, C i jest współczynnik przy 1/s2 (jeden przez s kwadrat :) ), i nie mam na niego wzoru, jest inaczej niż w filtrze dolnoprzepustowym. Jak już to będę miał to muszę to wstawić do PSpice.
  • REKLAMA
  • #6 1562036
    jony
    Specjalista elektronik
    Ocena: 884
    dołączam pomoc co powinno już ci rozjaśnić jak te wartości wszystkie policzyć
    Załączniki:
    • pomoc.rar (280.17 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #7 1563784
    cristof_w
    Poziom 17  
    Dzięki serdeczne, tylko plik nie chce się otworzyć. Możesz to sprawdzić? Wyskakuje błąd i Acrobat nie chce go otworzyć. Jakby co to poproszę na e-mail cristof_w(_at_)o2.pl
  • #8 1568791
    cristof_w
    Poziom 17  
    Czy mogłbyś mnie ten plik podesłać na e-maila?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy projektowania i symulacji filtra górnoprzepustowego w PSpice na podstawie podanych współczynników Ai i Bi. Filtr ma być rzędu 5, typu Czebyszewa z falistością 0,5 dB. Użytkownik pyta o dalsze kroki po wyliczeniu funkcji Ku(s), zwłaszcza jak obliczyć elementy obwodu (R1, R2, C) związane z wyrazami przy 1/s i 1/s², które różnią się od filtra dolnoprzepustowego. W odpowiedziach pojawiły się pytania o zastosowaną aproksymację i rząd filtra oraz udostępnienie wzorów do obliczeń. Próby przesłania pliku z pomocniczymi wzorami napotkały problemy techniczne z otwarciem dokumentu PDF. Wskazano, że po wyliczeniu parametrów elementów filtr należy zaimplementować w PSpice do symulacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA