logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Windows 10 - błąd 0xc000007b przy uruchomieniu aplikacji

ziomek13d 09 Wrz 2015 10:29 2172 5
REKLAMA
  • #1 14982745
    ziomek13d
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam,

Zwracam się z prośbą o pomoc z cholernie dużym problemem, z którym walczę od kilku dni... niestety bezskutecznie.

Kilka dni temu dostałem klucz do Windows 8.1 PRO od mojego przyjaciela. Zainstalowałem na czysto Win8.1, a zaraz po tym zrobiłem update do Windows 10. System jest świetny, ale mam problem z uruchomieniem niektórych gier / aplikacji, ponieważ pojawia mi się komunikat o błędzie 0xc000007b.

Przejrzałem chyba cały internet pod kątem rozwiązania tego problemu, ale niestety w pełni nie rozwiązało nic mojego problemu.

Czego próbowałem:

- przeinstalowanie biblioteki DirectX
    - przeinstalowanie Microsoft Visual C++
    - pobranie i instalacja wszystkich aktualizacji z Windows Update
    - przeinstalowanie .NetFramework'a
    - update sterowników do karty graficznej
    - podmianka plików *.dll z directx w: /windows/system32 i windows/SysWOW32

Dodam, że coś podkusiło mnie, żeby spróbować wrzucić tam pliki *.dll do wersji 32-bitowej, a nie do x64 i co najdziwniejsze - niektóre aplikacje zaczęły się uruchamiać jak np. FIFA14, ale już np. FIFA15 nie działa.

Niestety nie mogę też zrobić podmiany wszystkich plików, ponieważ pojawia się, że nie mam uprawnień do wykonania tej akcji. Logowałem się jako administrator, nawet z safe mode nie mogę tego zrobić. Zmiana ustawień zabezpieczeń nie wchodzi w grę, bo jedynym użytkownikiem, który ma pełny dostęp do folderu c:/windows i wszystkiego, co się w nim znajduje, jest "TrustedInstaller" - tej kwestii też nie mogę obejść.

W załącznikach dodaję screen z błędem + specyfikację komputera.
    Mam nadzieję, że może tutaj ktoś będzie w stanie mi pomóc, bo nawet Microsoft nie odzywa się pod moim tematem na ich stronie, chociaż w innych przypadkach to robią.

Z góry dziękuję i pozdrawiam!
    Patryk

• REKLAMA
  • #2 14982784
    krzysiozak
    Poziom 40  
    Ocena: 1156
    Czy widziałeś w sieci ten temat przy swoich poszukiwaniach:
    Link
  • REKLAMA
  • #3 14982786
    szymon1051
    Poziom 13  
    Ocena: 67
    Ja miałem taki błąd w symulator farmy w windows 7 i 8.1. Okazało się że gra się źle zainstalowała, kopiowała.
  • REKLAMA
  • #4 14982798
    ziomek13d
    Poziom 9  
    Naprawdę wydaje mi się, że próbowałem wszystkiego, co znalazłem w internecie. W treści napisałem, co zrobiłem. Nic nowego nie znajduje, na tym forum też nie znalazłem, więc założyłem temat... Masakra jakaś jest.

Wydaje mi się, że ja mam uszkodzoną bibliotekę *.dll, do której nie mam dostępu i dlatego nie mogę rozwiązać tego problemu, bo przy próbie podmiany plików nie wszystkie się da podmienić ze względu na te uprawnienia o których pisałem.
  • REKLAMA
  • #5 14982816
    krzysiozak
    Poziom 40  
    Ocena: 1156
    Przetestuj dysk, może wkradły się błędy. Skoro nie mogłeś ich nadpisać.
    A miały te pliki jakiś atrybut, np tylko do odczytu.

"Kilka dni temu dostałem klucz do Windows 8.1 PRO od mojego przyjaciela."

A mnie się wydawało żeby nie mieć problemów trzeba było kupić oryginalny system od Micro$oftu.
  • #6 14983140
    ziomek13d
    Poziom 9  
    krzysiozak napisał:
    A mnie się wydawało żeby nie mieć problemów trzeba było kupić oryginalny system od Micro$oftu.

Krzyśku, a co to za problem, żeby kupić i dać komuś w prezencie? Windows jest oryginalny, więc myślę, że takie sugestie są bezpodstawne.

Nadpisać pliku nie mogę ponieważ pojawia się komunikat "nie posiadasz uprawnień do wykonania tej akcji". Tak jak pisałem, jedynym użytkownikiem, który ma pełne uprawnienia do plików jest "TrustedInstaller" - nawet użytkownik "System" ich nie posiada. Nie można też z poziomu konta administratora ani z trybu "safe mode" tych ustawień zmienić, żebym mógł swobodnie operować plikami w folderze c:/windows i tymi, które są w środku.

Tak czy siak, dziękuje za odpowiedź, pomimo tego, że niewiele dała. ;)

Pzdr,
    Patryk
REKLAMA