logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki kabel Toslink wybrać? Długość, grubość przewodu i dodatkowy oplot

spinacz66 09 Wrz 2015 15:58 2610 6
REKLAMA
  • #1 14983592
    spinacz66
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Jaki polecacie kabel Toslink. Przy jakich max długościach można stosować tańsze kable np.0,5-2m czy mniejszych, a przy jakich długościach warto zainwestować w droższe solidniejsze przewody?
    I czy grubość średnicy przewodu ma znaczenie bo są 0,8 i 0,5mm?

ten sobie upatrzyłem ma też oplot dodatkowy czy będzie ok?
    http://sklep.rms.pl/kabel-optyczny-toslink-digital-metalowe-wtyki-d-mtt10-1m
  • REKLAMA
  • #2 14983688
    markovip
    Poziom 34  
    Ocena: 185
    Przewód Toslink nie poddaje się urokom audiofilów. Ani żadnym zakłóceniom.

Jest to przewód optyczny. Znaczy to, że nie żadnego wpływu na przesyłany przez niego informację.

Jakość wykonanie nie ma tu więc wpływu. Trzeba tylko wybrać taki który się nie rozsypie.
  • REKLAMA
  • #3 14985447
    spinacz66
    Poziom 12  
    To rozumiem że cena kabla nie gra roli bo żadnych strat nie ma w przesyłaniu i kabel wykonany w tej samej technologi za 6zł nie będzie różnił się od kabla za 80zł?
    Bo wyczytałem że są dwie technologie wytłaczania plastikowa(tania) pod wodą i droższa szklana i lepsza?
    A czy kable cyfrowe(optyki i coaxiale)mają możliwość przesyłania dźwięku w DTS-Core(1,5) bo próbkowanie jest większe niż w zwykłym DTS
  • Pomocny post
    #4 14985675
    markovip
    Poziom 34  
    spinacz66 napisał:
    [...]kabel wykonany w tej samej technologi za 6zł nie będzie różnił się od kabla za 80zł?

Oczywiście że nie. Kabel za 1zł i za 1000zł będą pełnić tą samą funkcję, a 999zł to przepłacanie.

Różnica między plastikiem a szkłem ma tylko znaczenie przy wielokilometrowych długościach. Do domu w zupełności nie jest potrzebna. A szło to wiadomo, łatwo się łamie.
  • REKLAMA
  • #5 14985738
    spinacz66
    Poziom 12  
    A jak z przesyłem w kablach cyfrowych DTS-Core bo nie znalazłem fachowych informacji jedynie przepychanki na zagranicznych forach nad wyższością jednego nad drugim i na odwrót że nie którzy nie słyszą różnicy nawet przy próbkowaniu 1,5 a mnie interesuję czy one dadzą radę z przesyłem tego dźwięku?
    jaką max przepustowość mają kable cyfrowe przy przesyłaniu dźwięku?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 14985744
    markovip
    Poziom 34  
    Tam się żadnego dźwięku nie przesyła. Przesyła się same 0 i 1. O ile kabel nie ma tu żadnego wpływu, to ma użyty sprzęt.
  • #7 14985766
    spinacz66
    Poziom 12  
    Acha to w takim razie złącze optyczne i koaxialne jakie ma max przepustowość bitrate w sprzęcie?

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestie dotyczące wyboru kabli Toslink, zwracając uwagę na długość, grubość przewodu oraz jakość wykonania. Uczestnicy zgodzili się, że kable optyczne nie wpływają na jakość przesyłanego sygnału, a różnice w cenie wynikają głównie z technologii produkcji (plastik vs. szkło). Dla długości do 2 metrów tańsze kable są wystarczające, natomiast przy dłuższych warto zainwestować w lepsze modele. Grubość przewodu (0,5 mm vs. 0,8 mm) nie ma znaczenia w kontekście jakości sygnału. W kontekście przesyłania dźwięku DTS-Core, podkreślono, że kable cyfrowe przesyłają jedynie dane binarne, a ich jakość zależy od używanego sprzętu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA