logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

AWG 680 - Przyczyny ciężkiego obracania się bębna i możliwe naprawy domowe

bgolab 04 Cze 2005 23:59 12682 46
Najlepsze odpowiedzi

Co może powodować, że bęben pralki kręci się bardzo ciężko i czy da się to naprawić samodzielnie?

Najczęściej przyczyną są zużyte lub zatarte łożyska bębna, a w AWG680 warto przede wszystkim sprawdzić stronę przy kole pasowym, choć najlepiej obejrzeć oba łożyskowania i wymienić komplet [#1551148][#1556050][#1558470] W domu da się to zrobić: trzeba zdjąć koło pasowe, odkręcić dwa wkręty u góry, zdjąć zapinki i pokrywę, a potem wymienić łożyska oraz dokładnie obejrzeć gniazda łożysk [#1551148] Jeśli uszkodzone jest samo gniazdo ułożyskowania albo zbiornik, naprawa może być nieopłacalna [#1551272] Koszt interwencji serwisu podawano orientacyjnie na ok. 50 PLN za diagnozę i ok. 120 PLN za taką usługę na północy kraju, a przy wymianie całego bębna/zbiornika padła kwota ok. 500 PLN [#1551242][#1554549] Wątku zakończył się tym, że fachowiec wymienił komplet łożysk i pralka zaczęła działać [#1562739]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 1551108
    bgolab
    Poziom 22  
    Ocena: 100
    Witam,
    Podczas prania cos zasmierdzialo. Wylaczylem. Zdjalem pasek. Sprawdzilem, ze silnik dziala. Ustalilem, ze beben bardzo ciezko sie kreci.
    ---
    Jaka moze byc przyczyna takiej usterki? Czy da sie to naprawic w warunkach domowych. Jesli nie to ile kosztuje naprawa.
    Dziekuje
    Bogdan
  • REKLAMA
  • #2 1551148
    Topolski Mirosław
    Moderator Elektrotechnika
    Ocena: 1620
    Witam
    Zdejm koło pasowe,odkręć dwa wkręty na górze,zdejm zapinki i zdejm pokrywę,jeśli nie będzie chciała zejść,to z drugiej strony wyciąg zawleczke,a wyjdzie pokrywa z bębnem .Wymień łożyska(kupisz w hurtowni z częściami agd),obejrzyj dokładnie gniazda łożysk.Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 1551235
    bgolab
    Poziom 22  
    Dzieki za blyskawiczna porade. Gdybym zamowil specjaliste to ile by to kosztowalo? Przepraszam, ze przynudzam.
    Pozdrawiam
    Bogdan
  • #5 1551242
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #6 1551257
    bgolab
    Poziom 22  
    Ja z Krakowa wiec pewno bedzie drozej. Jakie jest ryzyko, ze to nie bedzie z 500 PLN bo okaze sie, ja to wyczytalem w podeslnych linkach, ze moze byc cos wiecej. Ustalilem w rozmowie z zona, ze pralka od dawna halasowala. Nie chcialbym zabrnac w nieoplacalne naprawy.
    Jeszcze raz dzieki.
    Bogdan
  • #7 1551272
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 1551304
    bgolab
    Poziom 22  
    Widze, ze Kolega tam na Polnocy to wogole nie spi:)
    ---
    Jeszcze raz dziekuje za informacje. Bede musial jednak sprowadzic serwisanta i juz sie boje na sama mysl (przy naprawie kuchni elektrycznej naciagneli mnie). Mam caly sprzet AGD tej wspanialej firmy i pralka byla chyba ostania rzecza, ktora sie jeszcze nie zepsula :(
    Juz zaliczylem naprawe kuchni elektrycznej, zmywarki, mikrofalowki )tej to nigdy nie dali rady naprawic). Chyba tym razem wezme fachowca z nieatoryzowanej placowki:).

Mam przynajmniej pewnosc, ze nie nalezy nic kupowac tej firmy...

pozdr
    bg
  • #9 1551333
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 1551600
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 1552021
    zayzayer
    Specjalista AGD
    Ocena: 757
    skryn napisał:
    Na Północy kraju, taka usługa, to koszt 120PLN.

Stosując badziewne chińskie podróby, czy porządne części?
  • #12 1552110
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #13 1552176
    zayzayer
    Specjalista AGD
    skryn napisał:
    czywiście, że porządne RS-y FŁT. Uważam je za najlepsze. Co do V-ringu, to orginał FORSHEAD-a.

To w ułożyskowaniu biernym nie wymieniasz kompletnej plastikowej piasty, a zmieniasz w niej tylko same łożysko i uszczelkę ? I gdzie tak tanio kupujesz V-ringi Forsheda?
  • #14 1552254
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #15 1552285
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #16 1552308
    zayzayer
    Specjalista AGD
    skryn napisał:
    w/w części, to ok. 25PLN, reszta, to usługa.

No dobrze, i tak nie wierzę, że nie wymieniasz całej piasty łożyska biernego.
    Ale policzmy: 2 x Forsheda = 20,-
    25 - 20 = 5
    Pytanie w takim razie gdzie kupujesz dwa łożyska 6204 FŁtT za 5.- :)
  • #17 1552315
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #18 1552323
    mar3
    Poziom 17  
    Ocena: 12
    Witam u mnie koszt v-ringa 25 FP to jakies3,50 a co do lozysk to mam goscia co mi zalatwia np rs6204 za 2,50-3zl i nie sa to jakies badziewia ala chiny biore je od dawna i niema klopotu nawet montuje je w pralkach z pralni przemyslowej a oni jada od rana do wiecora ile wejdzie nawet 13 pran na dzien...i wyczymuja tyle co inne .
    A co do piast to zamiast kupic podrobe wole stara regenerowac <wieksza pewnosc ze sie nie rozleci jak podroba>
  • #19 1552344
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #20 1552362
    zayzayer
    Specjalista AGD
    mar3 napisał:
    2,50-3zl i nie sa to jakies badziewia ala chiny

Chyba bardzo młody jeszcze jesteś i nie nauczyłeś się jeszcze rozpoznawac chińskiego badziewia. Takich łożysk co Ty stosujesz, ja bym nie wsadził nawet do taczki.
  • #21 1552406
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #22 1552737
    PS 663S BIO
    Poziom 31  
    Ocena: 189
    skryn napisał:
    Bleble napisał:
    A w AWT tak samo naprawiasz?

Jasne, a w PS-ie regeneruję fartuchy, pompki, programatory, krzyżaki, silniki, filtry przeciwzakłóceniowe, elektrozawory, bębny, zbiorniki, obudowy; A jak mi coś nie pasuje do danej pralki, to montuję silnik od PS-a :D

Basta!!!
    a próbowałeś założyć silnik od PS-a do pralki z bezpośrednim napędem >>Direct-Drive<<??
  • #23 1552888
    mar3
    Poziom 17  
    No to kiepska taczke musi miec kolega skoro nie zalozyl by do niej lozysk
    a co do rozroznienia to nie widze tu zadnej filozofi skoro na opakowaniu pisze wyraznie FLT no ale jak sie upierasz to twoj problem
  • #24 1552899
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #25 1552919
    mar3
    Poziom 17  
    Przyznam ze zastanawialem sie skad te lozyska bierze bo cena dobra ,twierdzi ze ktos mu z fabryki zalatwia, niestety niema ich za duzo raczej za czesto wiec raz poraz kupuje po normalnej cenie ,i to wszystko
    ps. lozyska lozyskami a czym smarujecie uszczelki ?
  • #26 1553006
    zayzayer
    Specjalista AGD
    mar3 napisał:
    twierdzi ze ktos mu z fabryki zalatwia, niestety niema ich za duzo raczej za czesto wiec raz poraz kupuje po normalnej cenie ,i to wszystko

No, to na przyszłość nie pier...l krów, a nie będziesz wrogiem byków. I to wszysto.
  • #27 1553206
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #28 1553288
    mar3
    Poziom 17  
    No sie tak nie nerwuj kolego bo se chumor na nowy tydzien zpsujesz!
    ps. jak bym mial wiecej tych lozysk to chetnie sie podzielil bym z toba,
    pozdrawiam.
  • #29 1554111
    bgolab
    Poziom 22  
    Widze, ze moje pytanie (laika) dotyczace ciezko krecacego sie bebna wywolalo zywa dyskusje. Gdyby, ktorys z Panow polecil mi sensowny warsztat w Krakowie to bylbym wdzieczny. Doszedlem do wniosku, ze to przekracza moje kompetencje (jestem tylko elektronikiem) i postanowilem, ze nie bede sam tego naprawial gdyz mam na to najwyzej 5 dni:).
    Z gory dziekuje i ciesze sie, ze sa na swiecie jeszcze ludzie, ktorym sie chce odpisywac na takie pytania.
    Bogdan

Dodano po 5 [minuty]:

I jeszcze jedno smutne pytanie do fachowcow: gdybym jednak musial kupic nowa pralke (ta dzialala 9 lat; przez odtstnie 2 lata tlukla sie niemilosiernie podczas wirowania ale zdazylismy sie do tego przyzwyczaic stad to "piekne" uszkodzenie) to co Panowie polecaja?
    Ta spelniala oczekiwania oprocz tego, ze sie zepsula:) Jakos "polar" u moich Rodzicow byl trwalszy i lozyska mu nie padaly ani beben...

Namawiano mnie na pralke ladowana od gory bo miala byc trwala jako, ze ulozyskowanie jest z 2 stron a to jakas lipa... Moze to nie jest prawda, ze takie pralki sa trwalsze...
    Dzieki
    Bogdan
  • #30 1554443
    zayzayer
    Specjalista AGD
    bgolab napisał:
    przez odtstnie 2 lata tlukla się niemilosiernie podczas wirowania ale zdazylismy się do tego przyzwyczaic

To od razu wal z nią na śmietnik - szkoda pieniędzy na "ekspertyzy".
    Dobra pralka to przede wszystkim ładowana tradycyjnie, z jak największym bębnem (najlepiej na 6kg). Do tego musi być porządna marka, czyli coś z grupy Boscha, lub z grupy Electroluxa.

Podsumowanie tematu

✨ Problem ciężkiego obracania się bębna w pralce AWG 680 najczęściej wynika z uszkodzenia łożysk, zwłaszcza łożyska po stronie koła pasowego, które stawia istotny opór. Diagnostyka obejmuje zdjęcie koła pasowego i pokrywy bębna, a następnie kontrolę i wymianę łożysk oraz uszczelek (V-ringi). Zaleca się wymianę obu łożysk (czynnego i biernego) dla zapewnienia trwałości i komfortu użytkowania. Koszt wymiany łożysk przez fachowca w Polsce wynosi około 120-500 PLN, w zależności od regionu i zakresu naprawy. Wymiana łożysk jest możliwa w warunkach domowych, ale wymaga odpowiednich narzędzi i części, które można kupić w hurtowniach AGD (np. łożyska RS FŁT, uszczelki Forsheda). Dyskusja podkreśla konieczność unikania tanich chińskich podróbek ze względu na niską trwałość. W przypadku poważniejszych uszkodzeń, takich jak zniszczenie gniazda łożyskowania (zbiornika), naprawa może być nieopłacalna. Wątpliwości dotyczą także gwarancji producentów, np. Whirlpool oferuje 7 lat gwarancji na silnik i perforację, ale nie obejmuje to uszkodzeń wynikających z awarii łożysk. W kontekście zakupu nowej pralki rekomendowane są modele ładowane od frontu renomowanych marek, takich jak Bosch czy Electrolux, ze względu na trwałość i jakość wykonania. Pralki ładowane od góry są dyskutowane jako alternatywa, ale opinie są podzielone. Wymiana łożysk w AWG 680 przywróciła sprawność urządzenia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA