logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pralka Wirpool AWG681 - wibracje i bicie bębna podczas wirowania powyżej 500 obr/min

marbac 21 Lip 2006 21:44 7753 12
REKLAMA
  • #1 2840624
    marbac
    Poziom 15  
    Ocena: 36
    Na wstępie chciałbym napisać, że jeśli chodzi o naprawy pralek, to jestem totalnym amatorem, tylko raz w życiu wymieniałem łożyska w Polar PDH585 i to wszystko.
    W tej chwili mam problem z pralką jak w temacie. Podczas wirowania cały zbiornik dostaje wibracji, do 500 obr/min jest znośnie, ale powyżej uderza o obudowę i pralka zaczyna podskakiwać. Bęben ma bicie promieniowe. Środek ciężkości jest przesunięty w kierunku klapki do załadunku tkanin. Jeśli zdejmę z koła pasowego pas napędowy i przytrzymuję bęben ręką w różnych przypadkowych pozycjach, po puszczeniu zawsze obróci się i zatrzyma klapą do dołu. Czy to jest normalne? Wydawało mi się, że powinien być lepiej wyważony. Dodam jeszcze, że nie wyczułem żadnych luzów na łożyskach. A może amortyzatory powinny być "twardsze" i kwalifikują się już do wymiany? Nie pamiętam dokładnie, ale pralka ma już coś ok. 7 lat.
    Co doświadczeni koledzy o tym sądzą?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2840634
    profesore
    Poziom 15  
    Ocena: 28
    najlepiej spróbowac na pustym bębnie jak wiruje i bije znaczy rzuca to którys z amortyzatorów
  • REKLAMA
  • #3 2840670
    marbac
    Poziom 15  
    Na pustym bębnie też bije, sprawdzałem to wcześniej, tylko zapomniałem napisać. Amortyzatory można wymieniać pojedynczo, czy należy cały komplet?
  • Pomocny post
    #4 2840707
    Topolski Mirosław
    Moderator Elektrotechnika
    Ocena: 1609
    Zawsze wymienia się komplet.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 2840720
    noman1
    Poziom 16  
    Ocena: 50
    to że opada do dołu klapką to normalne,
    jak już napisaliście do wymiany kpl. 4 amortyzatorów , są to elementy sprężynowo-cierne i z czasem wycieka z nich smar ( zobacz sam czy nie są brudne ze smaru ) i stają się zbyt twarde, czasowo może pomóc smarowanie np. siliconem w spray-u ale z doświadczenia wiem że nie pomoże to na długo,
    wymiana 2 amortyzatorów od strony zdejmowanego boku nie nastręcza trudności, problem możesz mieć z dwoma następnymi ale przy odrobinie wysiłku można je wymienić bez rozkładania pralki na części pierwsze,
    o ile pamietam 1 szt. kosztuje w granicach 50 zł
  • Pomocny post
    #6 2840728
    staszekf
    Poziom 33  
    Ocena: 498
    .Pozostaje jeszcze luz na piaście łożyska biernego.Sprawdź jeszcze jak jest umocowana końcówka tej rury odpowietrzającej nad filtrem niejednokrotnie uchwyt się urywa i cała rura stuka o zbiornik .
  • #7 2842883
    marbac
    Poziom 15  
    noman1 napisał:
    z czasem wycieka z nich smar ( zobacz sam czy nie są brudne ze smaru )

Rzeczywiście wycieka z nich smar. Mam już ostatnie pytanie, czy w siedmioletniej pralce (jak w temacie), w której nic nigdy jeszcze nie było wymieniane, warto wymieniać komplet amortyzatrorów? Czy lepiej ograniczyć prędkość wirowania do 500 obr/min i z czasem wymienić sprzęt na nowy?
  • Pomocny post
    #8 2845901
    lukaszmichal
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    tak kolego dobrze myslisz
    nie opłaca sie wymieniac zadnych amorkow
    zobacz gdzie ci bije ta pralka w ktorą czesc obudowy i przyklej sobie tam gąbkę zwykłą na silikonie nie łąduj kasy w ten sprzęt raz wymieniłem 4 amorki i niewiele to ppomogło:) one maja taki okres czasu ok 8 9 lat i sa glosne ze chej wszystko wysiada od klapy po lozyska
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #9 2845910
    80arturr
    Poziom 18  
    Ocena: 83
    Moja propozycja dla ciebie to dogięcie tego haczyka z klapki wsadowej bębna bo to on właśnie wali o pokrywę (jeśli oczywiście nie masz wybitej strony biernej łożysk). Jest jeszcze jedna czynność którą wykonuje w tych przypadkach mianowićie podkładam podkładami obudowę pokrywy bębna (tej środkowej) odkręcić trzeba te dwie śruby w przedniej części podnieś to trochę i podłożyć i skręcić spowrotem. Wymiana amortyzatorów w tym przypadku według mnie nic nie da.
  • #10 2846016
    PS 663S BIO
    Poziom 31  
    Ocena: 189
    Są takie pralki do których amortyzatory są bardzo drogie a ich wymiana i tak nic nie daje :?

profesore napisał:
    najlepiej spróbowac na pustym bębnie jak wiruje i bije znaczy rzuca to którys z amortyzatorów

Ja zawsze jak sprawdzałem na pustym bębnie to nawet pralka z wybitymi teleskopami była stabilna, no ale cóż. Technika się zmienia, czasy się zmieniają, fizyka się zmienia... :(
  • #11 2846035
    zayzayer
    Specjalista AGD
    Ocena: 755
    PS 663S BIO napisał:
    Ja zawsze jak sprawdzałem na pustym bębnie to nawet pralka z wybitymi teleskopami była stabilna

Z AWG681 jest inaczej. Z powodu niewyważonego bębna (około 0,5kg!) potrafi bardziej bić jak jest pusta niż jak jest pełna.
  • #12 2846055
    PS 663S BIO
    Poziom 31  
    Ocena: 189
    Ano, chyba ze tak. Ciekawe czy to dokładność czy celowe założenie :lol:
  • #13 2847908
    noman1
    Poziom 16  
    Ocena: 50
    macie racje,
    ale nie raz zmieniałem amortyzatory i możecie uwiezyć lub nie, ale to daje dużo, wycisza się znacząco czyli nie wali o obudowę-boczną scianę,
    oczywiście nie twierdzę- bo nie widziałem pralki - że trzeba na 100% wymieniać,
    sam mam taką już 13 lat i wymieniałem amory - bo mnie to kosztowało koło 150 zeta,
    jesli reszta jest w pożądku to nie widze potrzeby wyrzucania sprzetu,
    jesli ktoś chce wyrzućić AWG 680 lub podobną z powodu amorów to ja ją z pocałowaniem ręki wezmę :D

PS 663S BIO napisał:
    Ano, chyba ze tak. Ciekawe czy to dokładność czy celowe założenie :lol:

0,5 kg to niewiele w porównaniu do 5 kg suchej bawełny + woda co daje pewnie lekko 10 kg, dlatego nie ma potrzeby dokładnego wyważania bedna,
    i dlatego zaleca się max załodowywanie bębna rzeczami

Podsumowanie tematu

✨ Pralka Whirlpool AWG681 podczas wirowania powyżej 500 obr/min generuje silne wibracje i bicie bębna, które powodują uderzenia o obudowę i podskakiwanie urządzenia. Problemem jest przesunięty środek ciężkości bębna w stronę klapki załadunkowej oraz bicie promieniowe. Brak luzów na łożyskach sugeruje, że przyczyną mogą być zużyte amortyzatory, które z czasem tracą smar i twardnieją, co pogarsza tłumienie drgań. Zaleca się wymianę kompletnego zestawu amortyzatorów, gdyż pojedyncze elementy nie są wymieniane oddzielnie. W niektórych przypadkach pomocne może być smarowanie amortyzatorów silikonem, jednak jest to rozwiązanie tymczasowe. Dodatkowo warto sprawdzić luz na piaście łożyska biernego oraz mocowanie rury odpowietrzającej nad filtrem, gdyż uszkodzenia tych elementów mogą powodować stuki. Część użytkowników sugeruje, że ze względu na wiek pralki (ok. 7 lat) i koszty naprawy lepszym rozwiązaniem może być ograniczenie prędkości wirowania do 500 obr/min lub wymiana sprzętu na nowy. Inni podkreślają, że wymiana amortyzatorów znacząco poprawia komfort pracy i wycisza pralkę, a niewyważenie bębna o masie około 0,5 kg jest normalne i nie powinno być problemem przy pełnym załadunku. Dodatkowo wskazano możliwość regulacji haczyka klapki wsadowej bębna lub podłożenia podkładek pod obudowę bębna jako alternatywne metody redukcji uderzeń.
REKLAMA