logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SCX-4623FN - Zacięcie papieru za piecem po wymianie separatora i rolki

Mich43l 10 Wrz 2015 09:53 4131 10
REKLAMA
  • #1 14985278
    Mich43l
    Poziom 20  
    Ocena: 162
    Witam dostałem SCX-4623FN drukarka zacinała kartki , zostały wymienione separator + rolka poboru papieru na nowe. Niestety kartki zacinają się zaraz za piecem, wygląda to tak że przy wydruku kilku kartek jedna karta zacina się za zespołem grzewczym kiedy wyjdzie 50% kartki.

Drukarka ma przejechane 80 tys

Napotkał ktoś z was taki problem ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 14986237
    krystian k
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 83
    Może masz jeszcze ten egzemplarz z zgrzewanymi czujnikami wyjścia papieru , później zastępowali je lutowanymi .
  • Pomocny post
    #3 14986544
    tato56
    Poziom 30  
    Ocena: 176
    Miałem podobny przypadek sprawdź jaka jest odległość przy zacięciu między kartkami (zaciętą w piecu a podaną następną) bo u mnie było to ok 5 mm jeżeli jest taka lub przybliżona to 1. sprawdź czy nie wiesza się czujnik przy synchronizacji(naciśnij flagę i sprawdź czy wraca bez problemu) to samo z drugą flagą jeżeli jest ok to sprawdź czy nie lepi się elektromagnez rolki podającej papier to właśnie gąbka to powoduje
  • REKLAMA
  • #4 15026873
    Mich43l
    Poziom 20  
    U mnie flagi są plastikowe wszystkie chodzą , jeżeli chodzi o odległość pomiędzy kartami wynosi 3cm. Jakieś pomysły bo mi się już skończyły

• REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 15027814
    tato56
    Poziom 30  
    Ocena: 176
    Opiszę jak sprawdzam flagi flaga 1(przy synchronizacji) naciskam drucikiem(np spinacz) i jeżeli jest tylko lekkie przyblokowanie flagi i nie wraca szybko na swoje miejsce to należy zmienić sprężynkę zdejmij czarną osłonę czujników i zobacz jakie są sprężynki(malutkie i słabe) dobierz taką która będzie troszeczkę mocniejsza(ale nie za twarda) i maszynka będzie ok siedziałem nad tym ponad tydzień i też mi ręce opadły ale się nie poddałem
  • #6 15027896
    Mich43l
    Poziom 20  
    Pierwsza flaga jest pod tonerem ? (pozycja 14 ? )
    Jeszcze zauważyłem taką przypadłość że pierwszy wydruk sie zacina, po wyciągnieciu puściłem 65 wydruków bez problemu.

• REKLAMA
  • #7 15037270
    Mich43l
    Poziom 20  
    Tak jak kolega wyżej napisał 1 flaga a dokładnie sprężynka( czujnik za wolno się cofał) była powodem usterki . Po wymianie wszystko śmiga
  • #8 15087319
    KoVol_
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam
    Mam problem z drukarką SCX-4623FN, problem jest analogiczny do tego poruszanego w poniższym temacie, jednak jest on zamknięty i nie mogę dodać do niego wpisu:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3086479.html#14985278

Usterka polega na tym że zacina papier, dokładnie w taki sposób jak w opisanym powyżej temacie czyli odległość między kartkami wynosi kilka cm.
    Czynności jakie wykonałem to:
    - wymiana całego fusera (flaga znajduje się w fuserze)
    - czyszczenie rolki pobierającej papier.
    - czyszczenie czujnika od flagi.

Przy starym fuserze po naciągnięciu sprężynki przy fladze w fuserze zmieniało się miejsce w którym kartka była przycinana, czasami wychodziła 1 kartka i przycinało dopiero drugą.
    W nowym fuserze sprężynka odbija szybciej flagę.

Jakieś pomysły co można jeszcze sprawdzić?
  • #9 15087541
    rys57
    Moderator
    Ocena: 436
    KoVol_ napisał:
    (...) jednak jest on zamknięty i nie mogę dodać do niego wpisu:
    Już możesz. Tematy połączyłem.

KoVol_ napisał:
    (flaga znajduje się w fuserze)
    Przeczytaj uważnie i sprawdź na rysunku wyżej. Nie o tej fladze mowa.
  • #10 15091486
    Mich43l
    Poziom 20  
    Najważniejsze to odczytać błąd z ekranu a później odnaleźć czujnik który powoduje błąd , następnie porobić kilka testów zamienić sprężynkę lub ją naciągnąć porządnie i powinno działać
  • #11 15105650
    KoVol_
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Winowajcą okazała się gumka wygłuszająca na elektromagnesie sterującym wałkiem pobierającym papier. Gumka powodowała sklejanie elektromagnesu, po wyczyszczeniu jej drukarka zaczęła poprawnie drukować.
    Wątek można zamknąć.
    Załączniki:
    • SCX-4623FN - Zacięcie papieru za piecem po wymianie separatora i rolki 1.jpg (3.68 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z drukarką SCX-4623FN, która zacina papier tuż za zespołem grzewczym po wymianie separatora i rolki poboru papieru. Po wymianie, zacięcia występują przy wydruku kilku kartek, a odległość między zaciętą a podaną kartką wynosi około 3 cm. Użytkownicy sugerowali sprawdzenie czujników synchronizacji, flag, a także stanu sprężyn w czujnikach. W końcu, problem został rozwiązany przez czyszczenie gumki wygłuszającej na elektromagnesie, co zapobiegło sklejaniu się elektromagnesu i przywróciło prawidłowe działanie drukarki.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA