logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SCX 4828 - Papier zacina się za fuserem, wymiana separatora i rolki nie pomogła

markos0001 03 Wrz 2016 13:50 1812 14
REKLAMA
  • #1 15908925
    markos0001
    Poziom 8  
    Ocena: 1
    Witam
    Jak w temacie, systematycznie zacina się papier (w tylnej części z fusera wystaje jakies 5, 7 cm kartki). Co może być powodem? Gdzie szukać przyczyny? Na początek wymieniłem separator i rolkę gumową pobierającą papier. Nic nie pomogło. Proszę o podpowiedzi.
    Pozdrawiam
    Markos
  • REKLAMA
  • #2 15908953
    ERESJOT
    Poziom 22  
    Ocena: 21
    Najprawdopodobniej masz uszkodzony czujnik wyjścia papieru. Patrząc z przodu jest on po lewej stronie przed rolkami wyprowadzjącymi. Dużo rozkrecania aby się do niego dostać a i czujnik trudno dostepny.
  • REKLAMA
  • #3 15908963
    markos0001
    Poziom 8  
    Zauważę jeszcze ze zacięcia na paczątku były rzadsze, co kilkadziesiąt, bądź kilkanaście stron. Teraz juz systematycznie, więc czy może to być czujnik?
  • REKLAMA
  • #4 15908982
    ERESJOT
    Poziom 22  
    Ale systematycznie, to znaczy zawsze przy pierwszej kartce czy też co którąś z kolei. Bo jeśli nie zawsze przy pierwszej to czujnik może być tylko zabrudzony paprochami które przysłaniają elementy w czujniku.
  • #5 15908988
    markos0001
    Poziom 8  
    Wyglądało to tak, że zacinało się co jakiś czas, wymieniłem rolkę pobierającą i separator. Niestety, nic to nie pomogło. Dziś otworzyłem drukarkę, wyjąłem fuser i szukałem gdzie może być przyczyna. Po złożeniu w całosść, drukarka zacina się już przy pierwszej kartce.
  • #6 15908995
    ERESJOT
    Poziom 22  
    Ten element nie jest w piecu. Jak wyciągniesz piecyk, to patrząc z tyłu, czujnik jest w prawym rórnym rogu. Do czujnika wchodzi wodzik plastikowy, umieszczony po prawej stronie obudowy pieca.
  • #7 15911613
    Kazik
    Spec od drukarek
    Ocena: 53
    W CLX-6220 przy objawach tego typu w 99% uszkodzone były elementy zasprzeglające napęd rolki pobierającej papier - obracała się cały czas powodując zator w ścieżce papieru.
  • REKLAMA
  • #8 15912426
    markos0001
    Poziom 8  
    Kazik napisał:
    W CLX-6220 przy objawach tego typu w 99% uszkodzone były elementy zasprzeglające napęd rolki pobierającej papier - obracała się cały czas powodując zator w ścieżce papieru.

Czy może wiesz gdzie ten napęd się znajduje? Na co zwrócić uwagę by to naprawić mam zepsuta podobna drukarkę na części czy jest możliwość podmiany czegoś?
  • #9 15915033
    Kazik
    Spec od drukarek
    Ocena: 53
    Najczęstszą przyczyna jest sklejanie się elektromagnesu. Należy usunąć z jego elementów gąbki/gumki i dokładnie umyć z resztek kleju. Moim modelu (6220) znajduje się z prawej strony urządzenia.
  • #10 15917545
    markos0001
    Poziom 8  
    prosze mi napisac gdzie sie znajduje ten mechanizam zesprzeglajacy naped rolki i gdzie znalezc ten elektromagnez by moc go sprawdzic?
  • #11 15921449
    Bitels85
    Poziom 25  
    Ocena: 166
    Trzeba zdemontować tylną pokrywę, następnie lewą,pod którą jest moduł napędu - MAIN DRIVE ASSY, który też trzeba zdemontować (na szczęście dla leniwych, producent ponumerował na osłonie śrubki, które trzeba odkręcić). Wówczas, patrząc na prawą dolną część lewego boku, oczom twoim ukaże się pod mniejszą osłoną metalową zespół 3 zębatek oraz solenoid który zwalnia mechanizm poboru (ramię na sprężynce). Pod tym ramieniem jest gąbka amortyzująca. Na 99% ruchome ramię klei się do tej gąbki i odbija z opóźnieniem. Możesz wymienić cały solenoid, albo usunąć gąbkę i ewentualnie zastąpić ją czymś.
  • #12 15941816
    markos0001
    Poziom 8  
    Witam
    Ponizej zdjecie kol zebatych o , Ktorych pisales powyzej niestety nie widzę gabki amortyzujacej . O ktore ramie chodzi ? Prosze o odpowiedz bo juz nie wiem gdzie szukac.
    SCX 4828 - Papier zacina się za fuserem, wymiana separatora i rolki nie pomogła SCX 4828 - Papier zacina się za fuserem, wymiana separatora i rolki nie pomogła
  • #13 15941873
    cefram
    Poziom 31  
    Ocena: 92
    Witam

Wykrec ten zolty element i tam bedziesz mial gabke.

Pozdrawiam
  • #15 20229867
    grewtk
    Poziom 1  
    ja w sprawie powyższego problemu
    jestem praktykantem i chciałbym się dowiedzieć czy to coś pomogło czy pogorszyło.
    mamy u nas w firmie drukarkę Samsung scx4282 która dobrze drukuje pierwsze trzy kartki natomiast następne zaczynają się zakleszczać lub przejdzie jedna na 5

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z zacinającym się papierem w drukarce SCX 4828, który wystaje z fusera. Po wymianie separatora i rolki gumowej problem nie ustąpił. Użytkownicy sugerują, że przyczyną mogą być uszkodzone czujniki wyjścia papieru, zabrudzenia w czujnikach, a także problemy z mechanizmem napędu rolki pobierającej papier. Wskazują na możliwość sklejania się elektromagnesu oraz konieczność demontażu modułu napędu w celu sprawdzenia i ewentualnej wymiany uszkodzonych elementów. Użytkownik pyta o lokalizację mechanizmu oraz elektromagnesu, aby móc przeprowadzić naprawę.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA