logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Windows 8.1 - Jak odnaleźć jeden konkret. plik po instalacji nowego Win 8 ?

thefirm 11 Wrz 2015 18:09 1080 8
REKLAMA
  • #1 14988422
    thefirm
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Witajcie

Z uwagi że przez prawie 2lata nie robiłem większych porządków na lapku (Win 8,1) postanowiłem po zgraniu na pendrive co ważniejszych danych zrobić instalacje nowego Win 8 z Recovery (czyli tej ukrytej na dysku partycji).
    Jakiś diabeł mnie podkusił i wybrałem opcję drugą:
    Do teraz wydaje mi się że nie było tam info że potrwać może kilka godzin i potrwało .... 6 godzin.

Zainstalowałem nowego Win 8, fajnie wszystko.
    No i przypomniałem sobie że potrzebuję jednego pliku bazy danych który ma postać 'bazadanych.PKB' a w jego skład wchodzą pliki: bdFaktury.mdf i bdFaktury_log.ldf.

Program który mam w pełnej wersji tj Active@ File Recovery odzyskał ponad 200 000 plików ale żadnego z powyższych rozszerzeń tam nie widzę.

Może użyłem złej opcji?
    Kliknąłem Recover:
    Gdy rozszerzę daną nazwę są posegregowane pliki wg rodzaju pliku, nie ma niestety żadnego którego szukam.

Jakiejś opcji nie widzę jaką ma ten program? Może użyć innego?
    Co istotne dwa dni temu stworzyłem ten plik bazy danych a wczoraj dokonałem instalacji systemu.

Jest może jakiś program w którym podam nazwę pliku/jakąś cześć i on ją znajdzie i odzyska? Nie trzeba przeszukiwać całych 50GB danych z dysku 750GB....

dziękuję serdecznie,
  • REKLAMA
  • #2 14988754
    mati211p
    Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 1131
    Jeśli wiesz w jakim był katalogu, sprawdź w DMDE. Jeśli chcesz odzyskać jakiekolwiek dane z dysku, na którym zainstalowałeś od nowa system, to nie korzystaj z tego systemu do czasu odzyskania pliku, gdyż z każdym uruchomieniem spada szansa na udany odzysk tego pliku (o ile już nie został nadpisany).
  • #3 14989157
    thefirm
    Poziom 10  
    mati211p napisał:
    Jeśli wiesz w jakim był katalogu, sprawdź w DMDE. Jeśli chcesz odzyskać jakiekolwiek dane z dysku, na którym zainstalowałeś od nowa system, to nie korzystaj z tego systemu do czasu odzyskania pliku, gdyż z każdym uruchomieniem spada szansa na udany odzysk tego pliku (o ile już nie został nadpisany).

Dzięki za informację.
    Pobrałem DMDE i prosiłbym Cię o nakierowanie jak prawidłowo wybrać partycje.
    Pamiętam że miałem dwie partycje = C gdzie jest system i B gdzie były programy/gry i inne. Zakładam że to czego szukam jest na B. Ale gdy wybieram dyski fizyczne to nie widzę partycji B...

Dzięki za nakierowanie jak wybrać partycję B.
    Plik powinien mieć format KopiaBazy_20150909(data i godzina której nie znam).PKB

Pierwszy raz z tym programem mam do czynienia ogarniam go od 45minut wybrałem każdą partycję i żadna z nich nie jest jedną z dwóch moich usuniętych partycji. To by było zbyt piękne. Niestety na pomocy dmde.pl pokazali tylko jak odzyskać dane z pendrive który ma tylko jedną partycję więc wystarczy w nią kliknąć. Tak jak pisałem szukam pliku sprzed dwóch dni...

Może inny program? Jeden plik który waży kilka mb...
  • REKLAMA
  • #4 14989310
    mati211p
    Jak nie masz na tej partycji 988GB, to wybierz szukaj NTFS i przeglądaj znalezione partycje. Tak jak pisałem, jeśli korzystasz z systemu znajdującym się na tym dysku, jeśli dane są do odzyskania to są poważnie zagrożone. Nie powinieneś odzyskiwać danych z tego dysku, używając systemu z niego. Każde pobranie i instalacja innego programu na tym dysku, to znacznie większa szansa nadpisania danych. Danych nadpisanych nikt nie odzyska.
  • REKLAMA
  • #5 14989328
    thefirm
    Poziom 10  
    Muszę zaryzykować, nie mam jak podłączyć się do dysku w laptopie żeby przeszukać go z innego.

Wybrałem więc szukaj NTFS i szuka po całym dysku 1 TB.
    I tak mam wrażenie że szuka po moim obecnym dysku już po reinstalacji Windowsa...
    Na tamtym miałem partycje B i C których tutaj nigdzie nie widzę.
    Jest szansa że odnajdzie plik którego szukam? Czy szansa żadna a kilka godzin to potrwa?

Aktualnie sytuacja wygląda tak:

Wydaje mi się że te 6godzin reinstalacji Windowsa zrobiło robotę i wyczyściło zawartość dysku kompletnie.

Może znasz program który ma opcję szukania po konkretnej dacie lub odzyskiwanie danych od 'tyłu'?
  • #6 14989435
    mati211p
    Przydałoby się znać wielkość obu partycji przed dokonaniem tej instalacji. Jeśli około 450GB, to już masz NTFS 0, 3, oraz 4, jeśli dane nie były na systemowej.
  • #7 14989454
    thefirm
    Poziom 10  
    Czyli śmiało może mi się to robić?
    Później kliknąć w NTFS 0, 3 lub 4 i tam szukać tego pliku?
  • REKLAMA
  • #8 14989588
    Łukasz_W

Ocena: 646
    Jeżeli do całej tej procedury dołożyłeś jeszcze zapis odzyskanych plików też na ten dysk, to twoje dalsze działania są bezcelowe.
    thefirm napisał:
    Muszę zaryzykować, nie mam jak podłączyć się do dysku w laptopie żeby przeszukać go z innego.

A o systemach live kolega słyszał?
    Konto firmowe:
    HEX SERWIS
    Smołdzinska 2B/16, Kobysewo, 83-304 | Tel.: 530XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://hex-serwis.pl
  • #9 14990472
    thefirm
    Poziom 10  
    Dam do znachora i dam znać czy się udało odzyskać.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zainstalował nowy system Windows 8.1 z partycji Recovery, co spowodowało utratę dostępu do pliku bazy danych w formacie .PKB, zawierającego pliki .mdf i .ldf. Po reinstalacji systemu, użytkownik próbował odzyskać dane za pomocą programu Active@ File Recovery, jednak nie znalazł poszukiwanych plików. Użytkownicy forum doradzili, aby nie korzystać z systemu na dysku, z którego próbuje się odzyskać dane, ponieważ każde uruchomienie zwiększa ryzyko nadpisania. Zasugerowano użycie programu DMDE do przeszukiwania partycji, a także rozważenie użycia systemów live do odzyskiwania danych. Użytkownik miał trudności z lokalizowaniem partycji B, na której pierwotnie znajdowały się dane.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA