logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zasilacz ATX 300W - wyłącza się przy uruchamianiu komputera, co robić?

loves 05 Cze 2005 12:05 1352 5
REKLAMA
  • #1 1551778
    loves
    Poziom 11  
    Mam zasilacz Atx 300W i mam z nim problem .Przy wlanczaniu komputera zasilacz wlaczyl sie i wylaczyl.Wentylatory podjely prace i sie wylaczyly .
    Z gory dziekuje za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 1551864
    ZajecBaX
    Poziom 17  
    Ocena: 9
    Dzieje się tak przy włączeniu komputera do sieci?
    Poszukaj w Biosie - "Power Mangement" opcji - "After AC Power Loss" lub "State After Power Failure" dostępne są opcje Auto, ON, OFF.
    Jeśli ustawiony był na Auto przełącz na OFF.
  • REKLAMA
  • #3 1552251
    loves
    Poziom 11  
    Ja nie moge wejsc do biosu bo komputer sie nie wlancza.Zasilacz tez piszczy.
  • REKLAMA
  • #4 1552329
    lysy1980
    Poziom 34  
    Ocena: 319
    odlacz zasilacz od wszystkich uzadzen w kompie (plyta glowna i reszta) we etyczce atx ktore wkladasz do plyty zewrzyj zielony kabel z czarnym za pomoca kawalka kabelka lub przez jakis maly rezystor (1 Ohm) i podlacz kabel sieciowy i zobacz czy zasilacz na sucho chodzi. napisz jaki jest objaw.
  • REKLAMA
  • #5 1552401
    Agentlos
    Poziom 25  
    Ocena: 36
    lysy1980 Chyba sie nico spóźniłem. Sorka za powtórzenie.

Jaki to zasilacz. Jakiej firmy. Wyjmij go jak najszybicje z komputera i nie podłączaj! Sprawdz go poza komuterem. We wtyku po stronie zacisku na płytę połącz zielony kabel z czarnym czyli 3 oraz 4. Zasilacz powinien się włączyć. Podłąćz do niego jakiś stary CD-ROM i zobacz czy będzie się resetował (łatwo rozpoznacz po ciągłym miganiu diód.
    Miałem taki przypadek (baaardzo wiele jest takich przyapadków jak u Ciebie) i uszkodzona była podwójna dioda Shottkiego 20A 40V. Zasilacz wktórym była ta usterka zachowywał sie tak samo. Poczytaj sobie: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic277577.html .

No tak. Nie zwróciłem uwagi że nie każdy producent stosuje takie same kolory kabli w zasilaczu. Dzieki za zwrócenie uwagi jeśli chodzi o to że piny 3 i 4 to piny 13 i 14. Zapamiętam to i nie będe pisał
    Cytat:
    We wtyku po stronie zacisku na płytę połącz zielony kabel z czarnym czyli 3 oraz 4.
    tylko tak jak piszesz. Przepraszam za wprowadzanie w błąd
  • #6 1552498
    ankuch
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 91
    Agentlos napisał:
    We wtyku po stronie zacisku na płytę połącz zielony kabel z czarnym czyli 3 oraz 4. Zasilacz powinien się włączyć.

Agentlos :arrow:
    Nie wprowadzaj użytkowników w błąd :!:
    Jeśli już tak, to nie 3 z 4 a 13 z 14.
    14-ty w większości przypadków ma kolor zielony, ale niekoniecznie.
REKLAMA