logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zasilacz ATX CODEGEN 300W - wyłącza się po sekundzie, jak naprawić?

wood-gd 12 Sty 2008 17:52 2645 3
REKLAMA
  • #1 4686425
    wood-gd
    Poziom 11  
    .
    Witam
    Krótko mówiąć mam zasilacz ATX CODEGEN 300 W
    .
    Problem: zasilacz nie działa.
    Objawy: jak się go włancza to robi tylko taki zaskok 1 sek. i sie wyłancza.
    .
    Posiadm miernik DT-830 B ale nie wiem jak sie do tego zabrać
    .
    co zrobiłem do tej pory:
    na mierniku ustawiam mierzenie diody takie coś z strzałką i kreską przykładam do bezpiecznika i wskazuje mi na wyświetlaczu 001
    co to znaczy nie wiem ale podejrzewam że bezpiecznik jest dobry, gyż napoczątku przed doknięciem bezpiecznika wskazywał mi miernik same 1
    .
    a jeszcze jedno nie potrzebuje takich wypowiedzi jak:
    - czy nie wiesz do czego służy szukaj (nie wypowiadam sie dalej co do tej opcji)
    - kup sobie używany dobry (jak bym chciał to bym tu nie zaglądał i bym sobie kupił)
    itp,itd
    .
    a co do operatorów tej strony prosiłbym o nie pochopne przesuwanie tego tematu do kosz, chyba też obowiązują was jakiś regulamin i podejrzewam ze powino być coś takiego jak okres ważności Tematu.
    .

Dodano po 6 [minuty]:

a jeszcze jedno tak wygląda mój zasilacz, te zdjęcie zawdzięczam funkcji szukaj (to co dobre z tej funkcji ale ile czasu spędziłęm przy funkcji szukaj to mała bania)
    a jeszcze nie znalaząłem napięcia przy dolnym lewym rogu tego zdjęcia są takie same dwie części koło siebie takie brązowe. Co to jest to nie wiem, bo jak bym wiedział to bym tutaj tematu nie umieszczał
    Mierzę narazie na mierniku i opcji dioda
    a i na moim zasilaczu jest bezpiecznik jeszcze.
    Zasilacz ATX CODEGEN 300W - wyłącza się po sekundzie, jak naprawić?

Zdjęcia należy załączać tak: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic595877.html
    [Mirek Z.]
  • REKLAMA
  • #2 4686458
    supermach
    Poziom 23  
    Ocena: 93
    Radzę szybko przykręcić obudowę spowrotem. W zasilaczu panują na prawdę niebezpieczne napięcia, a z tego co wyczytałem wynika, że kolega jest baaaardzo początkującym elektronikiem...
  • REKLAMA
  • #3 4686460
    Hucul
    Poziom 39  
    Ocena: 470
    Do naprawy zasilaczy impulsowych potrzebna jest odpowiednia wiedza , którą zdobywa się latami , zaczynając od dużo prostszych konstrukcji .
  • #4 4687027
    Mirek Z.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 531
    Kolego - przygodę z elektroniką należy zacząć od nauki podstaw. Można zapoznać się z treścią ogłoszeń w dziale Początkujący, Laborki, Teoria, Referaty.
    Temat narusza regulamin w p.8.1, p.10.9 (błędy) i p.15 (zasady pisowni).
    Jeżeli Kolega po raz kolejny założy podobny temat, będę zmuszony do wyciągnięcia konsekwencji przewidzianych regulaminem: https://www.elektroda.pl/rtvforum/faq.php
    Temat zamykam.
REKLAMA