logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Vantage 35 TECUMSEH - czy to jest objaw zatarcia silnika?

mwarzy 13 Wrz 2015 19:05 3897 12
REKLAMA
  • #1 14992998
    mwarzy
    Poziom 12  
    Ocena: 31
    Witam, ma starą kosiarkę do trawy, chyba ponad 10 lat ma, silnik spalinowy. zapalany poprzez pociągnięcie energiczne sznurkiem. Ostatnio kosiłem trawę i podczas przerwy, kiedy pracował jeszcze silnik a kosiarka stała na betonie i śmigło koszące jeszcze sie obracało, kosiarka nagle zaczęła wydawać hałaśliwe dzwięki, tak jakby coś w środku zaczęło trzeszczeć i słychać było jakieś tarcie w środku kosiarki po czym kosiarka zgasła. W tym momencie spróbowałem uruchomić kosiarkę ponownie za pomocą pociągnięciem sznurka ale w ogóle nie dało się sznurkiem pociągnąć bo jakby był zablokowany. Wówczas odwórciłem kosiarkę i spróbowałem obrócić tym śmigłem koszacym. Z wielkim trudem udało mi się obrócić tym śmigłem, ale po kilku obrotach śmigłem zaczeło ono się znacznie łatwiej obracać niż na samym początku. Wówczas udało się mi pociągać ponownie sznurkiem i w końcu uruchomiłem kosiarkę. Ale po krótkim czasie kosiarka znowa tak jakby się zacięła w środku i znowu zgasała. Pnownie sznurkiem nie moglem pociągnąc bo zablokowany, obróciłem śmiglem i rozruszałem śmigło po czym mogłem ponownie pociągnąć za sznurek i uruchomić silnik kosiarki. Czy te objawy to zacieranie się silnika? Jeżeli tak co co mogło to spowodować?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 14993025
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 14993084
    Ricoh_220

Poziom 38  
    Ocena: 751
    Posprawdzaj łożyska może któreś się zatarło.
    Konto firmowe:
    Zakład techniki biurowej"Kserograf" .Serwis kserokopiarek i urzdzeń marki ricoh
    Bronowicka 73, Kraków, 30-091 | Tel.: 603XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kserograf.e.pl
  • REKLAMA
  • #4 14993270
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 14993288
    Ricoh_220

Poziom 38  
    Ocena: 751
    W kosiarce mojego szefa miałem pod spodem łożysko które trzymało oś na której był nóż tnący może to inny model. W tamtej starczyło wyczyścić łożysko (przelać izopropanolem ) a następnie przelanie olejem silikonowym. NIe wiem jaka jest kosiarka kolegi ale to przyszło mi na myśl.
    Konto firmowe:
    Zakład techniki biurowej"Kserograf" .Serwis kserokopiarek i urzdzeń marki ricoh
    Bronowicka 73, Kraków, 30-091 | Tel.: 603XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kserograf.e.pl
  • Pomocny post
    #6 14993918
    Stanisław Chwalisz
    Poziom 34  
    Ocena: 802
    Brak oleju w silniku.
  • #7 14995624
    mwarzy
    Poziom 12  
    Dziękuję kolegom za pomoc, wygląda na to, że tak jak niektórzy z Was pisali jest problem z olejem tzn. z jego prawie brakiem. Co do pytania co to za model odpwiadam: Vantage 35 TECUMSEH
  • REKLAMA
  • #8 14995880
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 14995897
    mwarzy
    Poziom 12  
    Rycho T napisał:
    No to szukaj nowego silnika.

Może się jeszcze uda uratować go, jak znajde chwile wolnego czasu uzupełnię olej i zobaczę czy będzie jeszcze działał... i dam znać czy się udało :-) Rozumiem, że Rycho T obstawiasz, że raczej już to nie będzie działało (?).
    Mam zamiar usunąć te resztki starego oleju, tzn ostanie mm3 które tam zostały i wlać nowy olej i spróbować odpalić silnik jescze raz. Jako, że wymianę oleju zaleca się kiedy silnik ciepły i olej jest goracy aby olej łatwiej spływał na zewnątrz a ja nie chcę go próbować odpalać przed usunięciem ostatek starego oleju i wlaniem nowego, czy jak wleje odrobinę bezyny aby go lekko rozrzadzić skoro olej jest zimny aby łatwiej go usunąc to czy będzie to duzy problem? Czy lepiej tam beznyny nie wlewać do tych resztek oleju?
  • #10 14996221
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 15000424
    mwarzy
    Poziom 12  
    powtórze moje pytanie, może ktoś coś doradzić w tym zakresie?:

"Jako, że wymianę oleju zaleca się kiedy silnik ciepły i olej jest goracy aby olej łatwiej spływał na zewnątrz a ja nie chcę go próbować odpalać przed usunięciem ostatek starego oleju i wlaniem nowego, czy jak wleje odrobinę bezyny aby go lekko rozrzadzić skoro olej jest zimny aby łatwiej go usunąc to czy będzie to duzy problem? Czy lepiej tam beznyny nie wlewać do tych resztek oleju?"
  • #12 15000453
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #13 15002067
    mwarzy
    Poziom 12  
    Nowy olej wlałem i ku mojemu zdumieniu kosiarka odpaliła i kosi dalej. :-) Rycho T miałeś rację, że kosiarka to nie samochód, bo coś czuję że jakby to był samochód to raczej już bym nie odpalił silnika. :-)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z kosiarką Vantage 35 TECUMSEH, która po wydaniu hałaśliwych dźwięków i zgaśnięciu silnika, stała się trudna do uruchomienia. W odpowiedziach zasugerowano, że przyczyną może być brak oleju w silniku lub ocieranie cewki zapłonowej o koło zamachowe. Po sprawdzeniu, użytkownik potwierdził niski poziom oleju, co mogło prowadzić do zatarcia silnika. Po wymianie oleju kosiarka ponownie uruchomiła się i działała poprawnie, co wskazuje na to, że problem został rozwiązany.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA