Witam, ma starą kosiarkę do trawy, chyba ponad 10 lat ma, silnik spalinowy. zapalany poprzez pociągnięcie energiczne sznurkiem. Ostatnio kosiłem trawę i podczas przerwy, kiedy pracował jeszcze silnik a kosiarka stała na betonie i śmigło koszące jeszcze sie obracało, kosiarka nagle zaczęła wydawać hałaśliwe dzwięki, tak jakby coś w środku zaczęło trzeszczeć i słychać było jakieś tarcie w środku kosiarki po czym kosiarka zgasła. W tym momencie spróbowałem uruchomić kosiarkę ponownie za pomocą pociągnięciem sznurka ale w ogóle nie dało się sznurkiem pociągnąć bo jakby był zablokowany. Wówczas odwórciłem kosiarkę i spróbowałem obrócić tym śmigłem koszacym. Z wielkim trudem udało mi się obrócić tym śmigłem, ale po kilku obrotach śmigłem zaczeło ono się znacznie łatwiej obracać niż na samym początku. Wówczas udało się mi pociągać ponownie sznurkiem i w końcu uruchomiłem kosiarkę. Ale po krótkim czasie kosiarka znowa tak jakby się zacięła w środku i znowu zgasała. Pnownie sznurkiem nie moglem pociągnąc bo zablokowany, obróciłem śmiglem i rozruszałem śmigło po czym mogłem ponownie pociągnąć za sznurek i uruchomić silnik kosiarki. Czy te objawy to zacieranie się silnika? Jeżeli tak co co mogło to spowodować?