logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TECUMSEH Vantage 35 gaśnie po odpaleniu - jak utrzymać pracę silnika?

z-paul 07 Maj 2019 14:00 3342 9
REKLAMA
  • #1 17948225
    z-paul
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Kosiarka z silnikiem TECUMSEH Vantage 35. Nóż 19 cali.
    Żeby odpalić zimny silnik trzeba popompować jakieś 10 razy pompką i wtedy silnik odpala, jednak po kilku sekundach gaśnie. Pracę silnika można utrzymać naciskając pompkę co parę sekund. Czyli wygląda że trzeba pompką podać paliwo żeby silnik nie zgasnął. Po jakimś czasie jak silnik się już trochę nagrzeje wystarczy pociągnąć linką by silnik zapalić, ale i tak po paru sekundach znów gaśnie.
    Dzieje się to teraz przy drugim koszeniu po zimie. Wcześniej też ciężko było zapalić silnik, ale po naciśnięciach pompki co parę sekund, silnik się rozgrzewał i potem już nie gasnął (chwilowo tylko na początku falowały obroty). Po zimie wymieniłem olej, ale to chyba nie powinno mieć wpływu?
    Czekam na jakieś wskazówki co może być nie tak.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 17948943
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #4 17951431
    z-paul
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Faktycznie trzeba było wyczyścić gaźnik. Nie robiłem tego sam bo jestem w tym zielony, zrobił mi to starszy pan specjalista od takich sprzętów. Dodatkowo wymienił wężyk paliwa i ten gumowy cycek od pompki. Teraz kosiarka idzie jak wściekła.
  • #5 20562383
    Reveller
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam

Podepnę się pod temat, jakiś czas temu wszedłem w posiadanie kosiarki Tecumseh Vantage 35. Kosiarka nie była używana przez dłuższy nieokreślony czas. Od samego początku był problem z odpaleniem na zimnym silniku. Pierwszym krokiem była wymiana oleju, paliwa i świecy, przeczyszczenie gaźnika. Kosiarkę udało się odpalić i skosić kilka metrów trawnika jednak po kilkunastu minutach pracy słychać było metaliczne stukanie wewnątrz silnika. Rozebrałem cały silnik, głowica była pokryta sporą ilością nagaru, a jeden z zaworów nie domykał się do końca i uderzał prawdopodobnie w głowicę pokrytą nagarem powstałym po wydostającym się z tłoka oleju. Wyczyściłem cały silnik, wymieniłem pierścienie na tłoku (obydwa kompresyjne miały szczęlinę ok. 3mm) wykonałem honowanie cylindra i dotarłem zawory tak, że po wykonaniu próby szczelności są szczelne.

Kompresja na silniku ok 3,5 BARa (50 PSI). TECUMSEH Vantage 35 gaśnie po odpaleniu - jak utrzymać pracę silnika?

Po złożeniu całości miałem problem z ustawieniem regulacji obrotów, niestety nie wykonałem sobie dokładnych zdjęć cięgien przed demontażem dlatego proszę o potwierdzenie czy dobrze jest to ustawione? Wymieniłem sprężynkę na cięgnie z dźwigni regulatora do gaźnika. Zdjęcie poniżej. Pytanie czy sprężynka powinna być zamocowana do dźwigni regulatora czy do dźwigni w gaźniku czy nie ma to znaczenia?

W stanie spoczynku drugie cięgno z dźwigni regulatora obrotów do dźwigni przepustnicy gaźnika powoduje całkowite otwarcie przepustnicy. Kosiarka nie odpala, natomiast gdy zablokuję przepustnicę do pozycji zamkniętej w stanie spoczynku, po 5-krotnym wciśnięciu pompki kosiarka odpala za 1 razem , popracuje chwilę i gaśnie.

Jeśli zablokuję przepustnicę poprzez zmianę ustawień cięgien tak, że cały czas jest zamknięta to kosiarka odpala bez problemu pracuje w miarę równo lecz nie ma regulacji obrotów, po wjechaniu w większą trawę gaśnie, bo regulacja obrotów nie działa.

Proszę o podpowiedź czy problem jest w gaźniku czy regulator obrotów niesprawny, czy może inny powód ? Wewnątrz silnika odśrodkowy regulator nie wyglądał na uszkodzony, nie zauważyłem żadnych uszkodzeń, wszystkie zęby na małym kole były sprawne. Wałek rozrządu również ok. Wał korbowy prosty, luzów na wale ani na tłoku nie było.

Jeśli macie jakieś sugestie, uwagi to proszę o informację. Zawziąłem się żeby ją naprawić samemu, a jedyne co przychodzi mi jeszcze do głowy to podmienić gaźnik :)

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 20562564
    Arturo 2773
    Poziom 29  
    Ocena: 341
    Poczytaj sobie temat poniżej;
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1661058.html
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1997396.html
    Widzisz ròżnicę oraz jak powinna być zamocowana dzwignia regulatora w twojej kosiarce!
    Załączniki:
    • TECUMSEH Vantage 35 gaśnie po odpaleniu - jak utrzymać pracę silnika? Screenshot_20230501-181616_Drive.jpg (445.83 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 20563175
    Reveller
    Poziom 11  
    OK dziękuję. Link do drugiego tematu oraz załączony obrazek 8 B chyba wyjaśnia jak powinny być ustawione cięgna i dźwignia. W stosunku do tego jak jest u mnie różnica tylko taka że sprężynka cięgna drugiego ( blaszka przy gaźniku - dźwignia regulatora) jest zamontowana do blaszki na gaźniku później metalowy pręcik i dźwignia regulatora.
    Pierwsze cięgno (dźwignia regulatora - przepustnica w gaźniku ) połączone chyba prawidłowo.

Pytanie tylko dlaczego kosiarka przy rozruchu nie odpala na całkowicie otwartej przepustnicy w gaźniku a na zamkniętej tak ?
  • #8 20563311
    Arturo 2773
    Poziom 29  
    Ocena: 341
    Witam temat pierwszy i jego rysunki są właściwie dla twojego silnika, popatrz dobrze,u Ciebie dzwignia regulatora jest zamocowana odwrotnie,podejrzewam że oś regulatora nie ma kontaktu z samym regulatorem wewnątrz silnika.
    Jak na rysunku poniżej właściwie ustawienie dzwigni regulatora to to po lewej stronie.
    Figure A Before 1977 production.
    Powinno być tak jak na zdjeciu poniżej.
    Pozdrawiam.
    https://obrazki.elektroda.pl/63_1273352075.jpg
    https://obrazki.elektroda.pl/22_1273352937.jpg
  • #9 20564812
    Reveller
    Poziom 11  
    Nagrałem filmik jak wygląda to u mnie, ramię regulatora wewnątrz silnika opiera się na mechanizmie odśrodkowym na godzinie 9 nie na 3.

Oznaczenie silnika:
    Załączniki:
    • TECUMSEH Vantage 35 gaśnie po odpaleniu - jak utrzymać pracę silnika? IMG_20230501_135402.jpg (2.27 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • TECUMSEH Vantage 35 gaśnie po odpaleniu - jak utrzymać pracę silnika? IMG_20230320_012448.jpg (3.84 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • VID_20230502_163144.mp4 (51.83 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA

Podsumowanie tematu

✨ Kosiarka z silnikiem TECUMSEH Vantage 35 ma problemy z utrzymaniem pracy silnika po odpaleniu, co objawia się gaśnięciem po kilku sekundach. Użytkownik zauważył, że silnik można uruchomić po wielokrotnym pompowaniu pompki paliwa, ale gaśnie, gdy nie jest ona naciskana. Po zimie wymieniono olej, co nie powinno wpływać na działanie. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie luzu zaworowego, czyszczenie gaźnika oraz wymianę wężyka paliwowego. Użytkownik, który miał podobny problem, po czyszczeniu gaźnika i wymianie uszkodzonych części zauważył poprawę w działaniu kosiarki. Dodatkowo, dyskutowano o ustawieniach dźwigni regulatora, co może wpływać na uruchamianie silnika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA