logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

aeg 70340 - Aeg eko lavamat 70340 - Po włączeniu po chwili wyłącza się

jacekbalandynowicz 17 Wrz 2015 18:51 1314 3
REKLAMA
  • #1 15001502
    jacekbalandynowicz
    Poziom 9  
    Po ustawieniu dowolnego programu, pralka wypompowywuje resztki wody z poprzedniego prania i nie przechodzi już w następny cykl. Jeżeli w pralce jest trochę więcej wody (np. ręcznie nalanej), to zaczyna pracować, ale nie załącza grzałki (28 ohm), w przewodach nie ma napięcia. w trybie serwisowym w pozycji 20. (wszystkich jest 21) migają diody od góry: 3, 4, 6. Nie mogę znaleźć w postach kodu błędu. proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 15005655
    jacekbalandynowicz
    Poziom 9  
    Na module jest napięcie. Niestety nie podaje na hydrostat, "ginie" gdzieś pomiędzy drzwiami a programatorem. Nie znam kierunku przepływu zasilania.
    Po dzisiejszych próbach, wcześniej podeschła (znalazłem wyciek z dopływu do bębna i cały dół był w wodzie), przeczyściłem i przelutowałem moduł, pokazuje błąd e41 (nauczyłem się odczytywać błędy z diód). Drzwi są ryglowane, zielona dioda gaśnie przy odpowiednim nabraniu wody i podejmuje pracę z wyjątkiem grzania, nie pomogło przeczyszczenie "kontaktem" . W trybie serwisowym na 7. pozycji skutecznie włącza grzałkę. Właściwie według opisu do wymiany jest zamek i wiązka, łudzę się, że coś jeszcze przeoczyłem, z wdzięcznością oczekuję podpowiedzi.
  • #4 15064970
    jacekbalandynowicz
    Poziom 9  
    Jestem na finiszu tego tematu. Otóż, pomimo błędu wymiany zamka i triaka, pralka pracuje prawidłowo. Trudno jest mi jednoznacznie odpowiedzieć co pomogło, ale głównym powodem awarii był przeciek z "gumowej harmonijki" doprowadzającej wodę do bębna.
REKLAMA