logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ariston Egis - Nie włącza się oraz niskie ciśnienie wody

pasztet7 20 Wrz 2015 22:39 3087 4
REKLAMA
  • #1 15009187
    pasztet7
    Poziom 10  
    Ocena: 8
    Witam
    Wydaje mi się że tego problemu nie ma na forum, (albo przeoczyłem). Mój piecyk (palnik) nie włącza się. Zapala się dioda z symbolem komina, iskra nie przeskakuje. Problem też jest z ciśnieniem wody (1 bar), niestety po włączeniu zaworu odpowiedzialnego za wyrównanie poziomu wody, nie słychać aby woda się dolewała. Po chwili co prawda z zaworu bezpieczeństwa zaczyna delikatnie lecieć woda ,ale jest to bardzo cienki kapiący strumień. Czy przyczyną usterki może być kwestia niskiego ciśnienia wody?
  • REKLAMA
  • #2 15009375
    serwisszulborski.pl
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 1448
    Jeżeli kapie z zaworu bezpieczeństwa a na manometrze jest ok 1 bara może to oznaczać awarię manometru...Kocioł do sprawdzenia przez serwis: pompa, naczynie, manometr i czujnik przepływu.
  • REKLAMA
  • #3 15009674
    pasztet7
    Poziom 10  
    Dziękuję za odpowiedź, a mam jeszcze jedno pytanie, bo pamiętam że jak kocioł był nowy to po odkręceniu zaworu podczas dopuszczania wody, to wystarczyło odkręcić 1/3 obrotu i było słychać dużym szum i oczywiście nadmiar wody wylewał się dużym strumieniem. Natomiast teraz zawór odkręcam na maksa a z zaworu bezpieczeństwa ledwo cieknie, czy zawór dolotowy mógł się np. zatkać? (zakamienić)
  • REKLAMA
  • #4 15011635
    serwisszulborski.pl
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 1448
    Możliwe...Zawór można wymontować i przepłukać.
  • #5 15012874
    pasztet7
    Poziom 10  
    Jestem po wizycie serwisu. Manometr wymieniony, ale główną przyczyną nie włączania się palnika był..... wróbel w przewodzie wylotowym z pieca :)
    Dzięki za pomoc i pozdrawiam
REKLAMA