logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Centralka alarmowa z integracją do systemu oświetlenia - jaką wybrać?

kszyss 06 Cze 2005 18:49 2462 6
REKLAMA
  • #1 1554805
    kszyss
    Poziom 2  
    Mam zamiar zainstalować sobie w domu alarm. Ponieważ mam też taki w miarę inteligentny system sterowania oświetleniem, chciałem użyć niektórych informacji z centralki alarmowej do sterowania tymże oświetleniem, np.:

- wyłączanie oświetlenia w całym domu po uzbrojeniu alarmu;
    - włączanie oświetlenia w wybranych pomieszczeniach na podstawie sygnałów z czujek ruchu (jeśli alarm nie jest uzbrojony);
    - itp.

Potrzebuję w związku z tym taką centralkę alarmu, która mogłaby jakoś sygnalizować swój stan. Konieczna jest przynajmniej sygnalizacja stanu: uzbrojony/nieuzbrojony/alarm. Miło byłoby również jakby można było uzyskać stan czujek podłączonych do centralki...

Czy ktoś zna jakąś centralkę, która realizowałaby tego typu funkcje?

Pozdrawiam,
    Kszys.
  • REKLAMA
  • #2 1554994
    Irek 47
    Poziom 18  
    Ocena: 28
    Problem jest do rozwiązania' ale nie da się dokonać jednoznacznej podpowiedzi. Wszystko zależy od tego ile przewidujesz miejsc w Twój wymyślony sposób monitorować. Najprostszym rozwiązaniem jest rozbudowanie centrali alarmowej o tzw. "tablicę synoptyczną".
  • REKLAMA
  • #3 1555665
    rgb
    Poziom 28  
    Ocena: 110
    Centrale alarmowe jakie znam posiadają tzw.PGM (wyjscie programowalne ) pozwalające na oprogramowanie w taki sposób aby stan systemu mógł być sygnalizowany np diodą LED lub w jakikolwiek inny sposób np DSC,NAPCO,DIGIPLEX,PARADOX,GALAXY,MATRIX .
    Cytat:
    - włączanie oświetlenia w wybranych pomieszczeniach na podstawie sygnałów z czujek ruchu (jeśli alarm nie jest uzbrojony);
    - itp.
    Aby zrealizować taką funkcję można zastosować następujące centrale Firmy PARADOX (model ESPRIT lub DIGIPLEX )z dodatkowym modułem PGM można zrealizować funkcje jakich oczekujesz ale tylko w zakresie śledzenia informacji z 6 czujek.
    Do rozważenia pozostaje jeszcze zakup centrali Galaxy bardzo duże możliwości ale i cena adekwatna do jej zalet .
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 1555857
    kszyss
    Poziom 2  
    rgb napisał:
    Centrale alarmowe jakie znam posiadają tzw.PGM (wyjscie programowalne ) pozwalające na oprogramowanie w taki sposób aby stan systemu mógł być sygnalizowany np diodą LED lub w jakikolwiek inny sposób np DSC,NAPCO,DIGIPLEX,PARADOX,GALAXY,MATRIX .

Dzięki - poczytałem sobie troszkę o tych produktach, które wymieniłeś. Galaxy wydaje się być nieco zbyt skomplikowane (i zapewne kosztowne, choć nie dotarłem do ceny) jak na moje potrzeby. Jak sądzę centralka z jednym lub dwoma wyjściami PGM powinna być wystarczająca. Przynajmniej do sygnalizacji stanu uzbrojony/nieuzbrojony. Jeśli chodzi o czujki, to myślę, że podłączę je po prostu równocześnie do centralki alarmu i do mojego sterownika oświetlenia (przez mały darlington, bo mam sterownik PLC - 24V). Myślę, że powinno się to udać - z tego co rozumiem, to czujki działają po prostu jako przerywacz obwodu (12V) - konfiguracja NC?

Wszelkie dalsze sugestie/uwagi mile widziane.
  • REKLAMA
  • #5 1557805
    Sławek_H
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    witam
    bogatą centralą pod względem wyjść programowalnych jest Satel CA64
    więcej info na www.satel.pl
  • #6 1557819
    kszyss
    Poziom 2  
    Sławek_H napisał:
    witam
    bogatą centralą pod względem wyjść programowalnych jest Satel CA64
    więcej info na www.satel.pl

No właśnie poczytałem sobie o ich nowych centralkach serii Integra. To jest chyba dokładnie to, co potrzebuję. Np. model Integra 64 ma 12 wyjść OC - akurat zeby przekazywać do sterownika oświetlenia stan uzbrojony/nieuzbrojony/alarm jak też stan kilku czujek. W dodatku wyjścia OC będę mógł podłączyć do wejść sterownika PLC bez żadnych dodatkowych komplikacji!
  • #7 1557895
    Sławek_H
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    ciekawe jak to wyjdzie cenowo
    jak się do nich dobiorę to postaram się o cennik
    Załączniki:
    • cennik.zip (8.05 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Rozważane jest zastosowanie centralki alarmowej z integracją do systemu oświetlenia, umożliwiającej sygnalizację stanów uzbrojony/nieuzbrojony/alarm oraz monitorowanie stanu czujek ruchu. Najprostsze rozwiązanie to rozbudowa centrali o tablicę synoptyczną lub wykorzystanie wyjść programowalnych PGM, które pozwalają na przekazywanie sygnałów do systemu oświetlenia. Wskazano centrale z wyjściami PGM firm PARADOX (modele ESPRIT, DIGIPLEX), które umożliwiają śledzenie do 6 czujek, oraz bardziej zaawansowaną i kosztowną centralę Galaxy. Alternatywnie polecono centralę Satel CA64 oraz serię Integra, szczególnie model Integra 64, który posiada 12 wyjść OC idealnych do bezpośredniego podłączenia do sterownika PLC 24V, umożliwiając precyzyjną integrację alarmu z systemem oświetlenia. Czujki ruchu mogą być podłączone równolegle do centralki i sterownika oświetlenia, wykorzystując konfigurację NC i sygnał 12V.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA