logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Internet z Multimedii - Brak WiFi - Modem Arris CM820 + Router Edimax LT 6408n

qurzy 24 Wrz 2015 18:51 3402 5
REKLAMA
  • #1 15018110
    qurzy
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Witam :) Od dnia wczorajszego jestem szczęsliwym posiadaczem nowego internetu z Multimedii, 60 Mb/s. Do zestawu, dołączony był modem, od tej firmy, ww. Arris CM820. Jednakze, w tym modemie jest jedno wejscie na kabel ethernetowy. W zwiazku z tym, chcialem użyc do podlaczenie Routera dostarczonego niegdys przez firme PLUS , Edimax LT 6408n. Nie znam sie za bardzo na konfigurowaniu sieci domowej, stad, po prostu, podlaczylem kabel z modemu do jednego z wejsc w routerze, jednego z 4, a nastepnie nastepnym kablem z routera do mojego kompuetra stacjonarnego. Ku mojemu zdziwieniu, (myslalem ze bedzie to bardziej skomplikowane, wszystko zadzialalo, i dziala teraz takze ;p) . Ku mojemu zdziwieniu, router Edimaxa, udostepnial takze WiFi, ktore po dzis dzien dzialalo wysmienicie. Doszedlem do wniosku, ze chce ustawic jakies inne haslo na Wifi.. No i gdy to zrobilem, WiFi przestalo autmatycznie dzialac. Internet łączy sie normalnie, wpisuje haslo itd, ale jest "brak dostepu do internetu". Zazaczam ze polaczenie przez kabel dziala caly czas, problem jest w braku WiFi. Nie wiem co moze byc przyczyna. Chcialbym sie po prostu dowiedziec jak naprawic zaistnialy problem, jak poprawnie podlaczyc modem i router ze soba ;) Dziekuje z gory za pomoc i pozdrawiam :)
  • REKLAMA
  • #2 15018128
    salmon
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 262
    qurzy napisał:
    podlaczylem kabel z modemu do jednego z wejsc w routerze

Pytam zatem - do którego?
  • REKLAMA
  • #3 15018133
    coal_chember
    Ocena: 16
    Wykasuj sieć z centrum sieci i spróbuj ponownie, poza tym możesz podać jakie szyfrowanie ma edimax zastosowane ?
  • REKLAMA
  • #4 15018139
    qurzy
    Poziom 12  
    No wlasnie, chyba raczej nie do tego co powinienem - do wejscia nr 1 routera, wejscie WAN pozostawilem puste, a nastepnie z wejscia nr 2 podlaczylem komputer stacjonarny.

Dodano po 1 [minuty]:

Chodzi o to, ze na komputerze czy po prostu, po kablu, internet funkcjonuje normalnie, nie dziala tylko WiFi, na lapku czy telefonie. Wczoraj, ku mojemu zdziwnieiu, WiFi funkcjonowalo normalnie, dopiero dzisiaj cos sie zepsulo ;)

Dodano po 1 [minuty]:

@coal_chember Chodzi o szyfrowanie sieci WiFi? WPA czy WEP2, cos w tym stylu? ;)
  • REKLAMA
  • #5 15018148
    salmon
    Ocena: 262
    qurzy napisał:
    No wlasnie, chyba raczej nie do tego co powinienem - do wejscia nr 1 routera, wejscie WAN pozostawilem puste, a nastepnie z wejscia nr 2 podlaczylem komputer stacjonarny.

Zacznij zatem od tego, że połącz wszystko poprawnie i zrestartuj zasilaniem modem i router.
  • #6 15018166
    qurzy
    Poziom 12  
    @salmon Zrobilem tak jak mowiles - szczerze mowiac, nie liczylem na to.. ale.. Zadzialalo :D jestem chyba kompletnym debilem ze nie domyslilem sie by podlaczyc kabel z modemu do WAN.

Dodano po 12 [minuty]:

Ustawilem haslo na Wifi, takze mysle ze wszystko zrobilem, dzieki uzytkownikowi salmon i przelozeniu kabla w odpowiednie miejsce :D Dziekuje serdecznie. Student ZUT w Szczecinie pozdrawia :)
REKLAMA