logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kompresor śrubowy Ingersoll Rand 7kw falownik- pełno oleju w sprężonym powietrzu

mosmati88 25 Wrz 2015 15:26 5949 16
REKLAMA
  • #1 15020054
    mosmati88
    Poziom 23  
    Ocena: 151
    Witam. mam taki kompresor na warsztacie.
    Separator nowy - był podmieniany dla pewności
    filtr oleju też nowy
    Olej RARUS 425
    Sytuacja wygląda tak:
    Zalany nowy olej, kompresor pracuje prawidłowo przez około 30s po tym czasie zaczyna lecieć pełno oleju.
    Po szybkim wykręceniu separatora wylewa się z niego pół litra oleju...

Jeżeli chodzi o układ odsysania oleju - wszystko sprawne sprawdzone przeczyszczone

Wygląda na to jakby ten olej się tak bardzo pienił i podchodzi tak wysoko że separator nie ma szans i musi się przez niego przedostać olej, separator w środku zapełni się do połowy i przez rure wylotową olej jest zabierany na zewnątrz.
    Zawór MPV jest nowy

oleju nie jest za dużo na pierwszy rzut wchodzi mi 2.5L póki termostat się nie otworzy i zaleje mi pustą chłodnicę.

Kompresor śrubowy Ingersoll Rand 7kw falownik- pełno oleju w sprężonym powietrzu Kompresor śrubowy Ingersoll Rand 7kw falownik- pełno oleju w sprężonym powietrzu Kompresor śrubowy Ingersoll Rand 7kw falownik- pełno oleju w sprężonym powietrzu Kompresor śrubowy Ingersoll Rand 7kw falownik- pełno oleju w sprężonym powietrzu Kompresor śrubowy Ingersoll Rand 7kw falownik- pełno oleju w sprężonym powietrzu
    Więc za wysoki poziom oleju odpada.

Proszę o jakieś sugestie... siedzę nad nim 3 dzień.... brak pomysłów.
    Dodam że to nie mój pierwszy kompresor...
  • REKLAMA
  • #2 15020664
    beam_beer
    Poziom 23  
    Ocena: 135
    A nie masz chłodnicy takiej 2 w jednym, czyli chłodzi jednocześnie powietrze i olej? Może tam rozszczelniło się.
  • #3 15020991
    mosmati88
    Poziom 23  
    To nie wina chłodnicy. Mam ją odłączoną abym widział co się dzieje zaraz za zaworem zwrotnym.
  • #4 15022086
    beam_beer
    Poziom 23  
    Ocena: 135
    Tak z ciekawości zadzwoniłem do znajomego, który pracuje w serwisie sprężarek.
    Stwierdził, że separator pomimo, że nowy może być walnięty (on to określił inaczej, ale nie zacytuję, bo dostanę ostrzeżenie:-) ).
    Jeśli nie, to może być zapchana linia skawingowa (cienka rurka, która zaczyna się przy separatorze i dochodzi do śruby).
    Może być też uszkodzony oring w zaworze zwrotnym (to wkręcone jest gdzieś w śrubę).
    Powodzenia.

Edit:

U Ciebie ten wężyk pomiędzy separatorem a śrubą jest niebieski. Wymień go na przezroczysty. Będziesz wtedy widział co się tam dzieje. Powinien olej po troszeczku kropelkami spływać. Jeśli jest coś nie tak z separatorem, to tym wężykiem będzie olej napierdzielał strumieniem.
    I nie ma innej możliwości pobytu oleju w powietrzu: separator, lub układ skaweningowy (info od tego klienta serwisanta).
    I broń Cię panie rozbierać śrubę. Przy składaniu jej ustawia się coś tam z dokładnością do setnych milimetra.
  • #5 15026489
    mosmati88
    Poziom 23  
    Jeżeli chodzi o linię do odciągania resztek oleju jest ona drożna i kończy się nie w stopniu śrubowym jak w innych kompresorach tylko kończy się małym zaworem zwrotnym na wyjściu filtra oleju. Separator na pewno jest ok. Był podmieniany aby wykluczyć jego uszkodzenie bądź przebicie. Ręce już mi opadają przy tym kompresorze. A jeżeli chodzi o rozbieranie stopnia to nie mam zamiaru tego rozbierać (chociaż się tego nie boję) nie raz składałem, wymieniałem łozyska itp.
  • REKLAMA
  • #6 15027892
    mychaj
    Poziom 35  
    Ocena: 938
    Zmierz manometrem ciśnienie przed i za separatorem i będzie wszystko jasne.
    Olej wlej na zimnym do karteru i nie dolewaj bo chłodnica wzięła - jeśli wchodzi 2,5L do oczka to tyle ma być, przelejesz to wypluje. Sprawdź zawór zwrotny czy ci się nie zacina jak się rozgrzeje, ale to wyjdzie przy pomiarze manometrami. Ciśnienie na wolnym wylocie ustaw na 4,5- max 5 bar, wtedy na separatorze nie powinieneś mieć więcej jak 5,5bar.
  • #7 15028913
    mosmati88
    Poziom 23  
    Ciśnienie w kraterze podczas pracy( niezależnie od temp) to 4,6bar, a ciśnienie pomiędzy wyjściem z separatora a zaworem zwrotnym to 3 bary. Ciśnienie stałe - nie faluje

Dodam, że w tym kompresorze nie ma możliwości regulacji ciśnienia minimalnego.
  • REKLAMA
  • #8 15030560
    mychaj
    Poziom 35  
    Jeżeli jest tak jak piszesz:
    odsysanie działa - jest drożne,
    zawór zwrotny jest sprawny
    to zostaje do sprawdzenia:
    oring wewnątrz separatora - uszczelnia pomiędzy rurką a środkiem separatora
    i sam separator , nie żebym marudził ale separatory SF nie mają u mnie dobrego zdania.(Jak masz dostęp do MANN-a możesz spróbować)
    Ważna jest tez długość rurki odsysania, miałem stopnie rotorkompa gdzie ktoś skrócił rurkę bo mu się nie chciało obudowy zdejmować do wymiany.
    Ciśnienie różnicowe pomiędzy karterem a wyjściem 1,5bara to dużo , przy górnym zakresie max 0,5 bar. Przy 1,5 już wymieniamy separator :-)

A może jest regulacja zaworu podobna do rotorkompa nk100:odkręcało się całą obudowę i podkładało się podkładki pod sprężynę dociskową?
  • #9 15066009
    mosmati88
    Poziom 23  
    Witam. Separator wymieniony na mannfilter. kompresor działał ładnie przez około 6minut po czym znowu olej w powietrzu i separator na wyjściu zalany. Dodam że różnica ciśnień na mannie to 0,4bar max. I nie zmienia się w sytuacji gdy jest czyste powietrze i z olejem.

Proszę o podpowiedzi bo ręce mi już opadają... Bardzo ciężki przypadek:)
  • REKLAMA
  • #11 15068411
    mosmati88
    Poziom 23  
    Od góry z lewej - termostat
    Drugi element przy chłodnicy to zawór mpv, i z niego idzie przewód do zaworu przy dolocie, ciśnienie w rurce steruje zaworem upustowym
    A pomiędzy f. oleju a separatorem jest wężyk którym lecą resztki oleju z separatora. Podłączone jest to tak: Podłączone do rurki scaveringowej w separatorze a drugi koniec jest wpięty do małego zaworu zwrotnego - i do filtra oleju...

PS. Wszystko jest połączone prawidłowo wg serwisówki
  • #12 15070254
    mychaj
    Poziom 35  
    90 % procent oleju ma wrócić przez podstawę separatora tylko reszta oleju przez rurkę do podstawy filtra oleju. Zakładałeś tam przezroczysty wężyk? idzie powietrze czy olej?
    Ja bym szukał problemu w podstawie separatora bardzo blisko jest wężyk odsysania od wężyka powietrza nie ma tam gdzieś przebicia? Lub ewentualnie : spróbował bym podłożyć zawór zwrotny (mpv) do wartości min 4/5 bar i zobaczył co się dzieje. na próbę wywalił bym tez zawór zwrotny przy filtrze oleju, i puścił bez niego - musi w końcu coś wyjść, i gdzieś przepływ oleju jest zakłócony.
    AAA bym zapomniał: z jakiego powodu trafił na warsztat?
  • #13 15070950
    mosmati88
    Poziom 23  
    Na warsztat trafił z powodu wycia silnika chłodnicy+ serwis. Dziwne jest też to że Przy nowo zamówionym zaworze mpv ciśnienie np w filtrze oleju to 4,2bar a pomiędzy wyjściem separatora a zaworem mpv panuje ciśnienie 3,8bar... i co bym nie zrobił to w separatorze zawsze będzie niższe, a w końcu w separatorze ciśnienie powinno być wyższe niz w f.oleju bo tylko w tą stronę olej w rurce scaveringowej może lecieć. Dziś nastepny dzień rozkminiania maszyny.
  • #14 15072466
    mychaj
    Poziom 35  
    Masz manometr na filtrze oleju i na wyjściu separatora - próbowałeś założyć zawór kulowy na wyjściu z chłodnicy i go delikatnie przymykać obserwując co się dzieje na manometrach?
    Druga sprawa że ciśnienia które podajesz ewidentnie wskazują na zbyt mały opór separatora - jesteś pewny że oring wewnętrzny w separatorze dobrze doszczelnia się na stożku? Wrzuć fotkę- jak możesz - podstawy separatora ale bez separatora.
  • #15 15081721
    mosmati88
    Poziom 23  
    Witam. Połączenie stożek separator na pewno jest szczelne.
    Dodaję fotki podstawy separatora.
    Kompresor śrubowy Ingersoll Rand 7kw falownik- pełno oleju w sprężonym powietrzu Kompresor śrubowy Ingersoll Rand 7kw falownik- pełno oleju w sprężonym powietrzu Kompresor śrubowy Ingersoll Rand 7kw falownik- pełno oleju w sprężonym powietrzu Kompresor śrubowy Ingersoll Rand 7kw falownik- pełno oleju w sprężonym powietrzu Kompresor śrubowy Ingersoll Rand 7kw falownik- pełno oleju w sprężonym powietrzu
  • #16 15083113
    mychaj
    Poziom 35  
    No to pozostaje tylko szukać w obiegu oleju - jeżeli wszystko inne jest ok, tzn:
    1.zawór mpv nowy (brak regulacji?- to mnie dziwi)
    2 zawór zwrotny na linii skaweningowej sprawny
    3. separator nowy
    4. oring trzyma
    Próbowałeś z tym zaworem kulowym na wyjściu? zbyt niskie ciśnienie w separatorze może powodować przesiąkanie oleju przez filtry, a chyba nie jest wykonana na 5 bar ?
    zmierz jeszcze wysokość rurki separatora i sam separator wewnątrz czy nie jest za wysoka?
    Na tą chwile pomysły mi się kończą jeśli chodzi o diagnostykę zdalną :-)
  • #17 17917606
    Fachman001
    Poziom 1  
    Hej
    A dysza powrotu oleju sprawdzona.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z kompresorem śrubowym Ingersoll Rand 7kW, który po około 30 sekundach pracy zaczyna wydobywać olej z powietrzem, mimo wymiany separatora i filtra oleju. Zdiagnozowano, że separator może być uszkodzony, a także sprawdzono drożność układu odsysania oleju. Użytkownik wymienił separator na model MANN, jednak problem nadal występuje. Wskazano na możliwość uszkodzenia oringu w zaworze zwrotnym oraz na konieczność pomiaru ciśnienia przed i za separatorem. Użytkownik potwierdził, że ciśnienie w separatorze jest niższe niż w filtrze oleju, co może wskazywać na zbyt mały opór separatora. Dyskutanci sugerują dalsze sprawdzenie obiegu oleju oraz ewentualne zastosowanie zaworu kulowego do regulacji ciśnienia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA