logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Asus x52j - Asus x52j Nie uruchamia się ponownie ale uruchamia sie resecie cmos

edekwisnia 25 Wrz 2015 16:25 2088 8
REKLAMA
  • #1 15020179
    edekwisnia
    Poziom 2  
    Jak w temacie.

Asus x52j, otrzymałem go z wypalona dziurą zaraz za gniazdem zasilania. Wymieniłem moduł zasilania na nowy. DZIWNE ZACHOWANIA:

1. Po podłączeniu zasilacza laptop sie uruchamia automatycznie bez naciśnięcia przycisku power (po włożeniu kabla zasilacza). Wszystko działa poza podświetleniem matrycy (spalony inwerter).
    2. Po wykonaniu START> ZAMKNIJ wyłącza się poprawnie, świeci dioda ładowania baterii lecz po naciśnięciu przycisku power już się nie włącza.
    3. Odłączam zasilacz - nadal nic, wyciągam baterie i prubuje na samym zasilaczu - nic. Wyciągam baterie, odłączam zasilacz, wyciągam baterie CMOS - wrzucma cmos ponownie, uruchamiam na zasilaczu - efekt pierwotny: odrazu po podłączeniu zasilacza startuje (nie naciskam przycisku power!), wyłączam i juz koniec, nie włacza się. Bez bateryjki cmos ten sam rezultat.

Dodam że sprawdziłem odłączając każde urządzenie, dysk, cdrom, wifi itp, żadne nie ma usterki, matryca dołączona także nic nie daje.

Ktoś miał podobny przypadek? Jakieś pomysły?
  • REKLAMA
  • #2 15020543
    boro1234567
    Spec od komputerów
    Ocena: 1538
    Bateryjka ma prawidłowe napięcie?
    Proponuję kość biosu przeprogramować na początek oraz sprawdzić oscyloskopem oscylacje na rezonatorze przy moście.
  • REKLAMA
  • #3 15020684
    sk1977
    Spec od komputerów
    Ocena: 742
    A sprawdziłeś sam włącznik i napięcie na nim - przed i w czasie naciśnięcia?

Samoczynny start płyty po resecie biosu jest często prawidłowym zachowaniem.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #4 15022280
    edekwisnia
    Poziom 2  
    Napięcie bateryjki ok 3,17v (test na dwóch bateryjkach, jedna nowa).
    Przycisk reaguje, przy uruchomionym systemie, naciśnięcie go powoduje wyłączanie systemu (tak jak to jest ustawione) no ale po tym juz sie nie uruchamia niestety
  • REKLAMA
  • #5 15022307
    boro1234567
    Spec od komputerów
    Ocena: 1538
    Przeprogramowałeś kość?
  • REKLAMA
  • #6 15022762
    edekwisnia
    Poziom 2  
    bios zrobiony, nadal ten sam problem
  • #7 15022849
    slawmix1234
    Poziom 32  
    Ocena: 102
    Prawdopodobnie nie dochodzi napięcie z bateryjki CMOS do mostu, do sprawdzenia rezonacje na kwarcu jak pisał Kol. wyżej bez zasilacza, baterii, tylko bateryjka 3V
  • #8 15022973
    edekwisnia
    Poziom 2  
    boro1234567 napisał:
    sprawdzić oscyloskopem oscylacje na rezonatorze przy moście.

No niestety tutaj polegnę, Jako amator w domowych warunkach nie posiadam oscyloskopu. Właściciel laptopa musi się pogodzić z niedogodnościami lub też oddać lapka na dawcę. Ew. podskoczę do jakiegoś serwisu może sprawdzą to tanio (zwłaszcza że lapek jest już goły), usuną ustereczkę.

Dzięki za pomoc, jeśli ktoś ma inny pomysł co do tego przypadku, chętnie wysłucham.
  • #9 15138494
    david288
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam, Mam podobny problem, ale mi na chwile uruchomi się laptop i po paru sekundach wyłącza. Potem już nie idzie go uruchomić. Rozwiązałeś ten problem? (Laptop ASUS K52J)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z laptopem Asus x52j, który uruchamia się automatycznie po podłączeniu zasilacza, ale nie włącza się po wyłączeniu. Po wymianie modułu zasilania i sprawdzeniu różnych komponentów, takich jak bateria CMOS, użytkownik nadal doświadcza problemów. Odpowiedzi sugerują sprawdzenie napięcia na włączniku, przeprogramowanie BIOS oraz oscylacje na rezonatorze. Użytkownik nie ma dostępu do oscyloskopu i rozważa oddanie laptopa do serwisu. Inny użytkownik wspomina o podobnym problemie z modelem ASUS K52J.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA