logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung 1TB odzysk danych. Dysk niewidoczny w systemie.

wydrys 28 Wrz 2015 12:36 1527 15
REKLAMA
  • #1 14879292
    wydrys
    Poziom 8  
    Witam i podpinam się pod temat bo zbieżny. Mam zewnętrzny dysk Samsung 1TB. Miałem tam cenne dane plus filmy i po chęci obejrzenia jednego z nich na dekoderze NC+ - pojawiła się opcja OK - ale teść nie przeczytał co było napisane - tylko kliknął i potwierdził tym samym formatowanie dysku i wyczyszczenie tegoż. Co ważne nic na nim nie nadpisywałem, więc możliwe, że coś tam się odzyska. Problem w tym, że żaden komputer ani laptop ani stacjonarny nie widzą dysku. Zgodnie ze wskazówkami powziętymi z tego postu - zrobiłem wszystko jak należy do momentu - przed usunięciem partycji. Proszę powiedzcie mi - jeśli usunę tę podstawową "no name" a później wstawię samsunga - to mogę stracić dane - w sensie takim, że jak później będę szukał pliki recuvą - to znajdzie cokolwiek - czy w wyniku tej powyższej operacji - stracę wszystko na amen.
    A może jest jakiś inny sposób na odzyskanie danych. Będę wdzięczny za odpowiedź Samsung 1TB odzysk danych. Dysk niewidoczny w systemie.
  • REKLAMA
  • #2 14879507
    mati211p
    Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 1133
    Usuwasz $Noname 01, wstawiasz Samsung jako podstawową w MBR (opcje przywracaj, wstaw) i po zastosowaniu zmian i zrestartowaniu dysku (odłączeniu i podłączeniu ponownie), wszystkie dane powinny być dostępne z poziomu Windows. Jeśli partycja nie byłaby widoczna, przypisujesz wtedy literę, jeśli system chciałby formatować dysk, wtedy dopiero odzyskujesz programami do odzyskiwania.
  • REKLAMA
  • #3 14879754
    wydrys
    Poziom 8  
    Zrobiłem tak jak mówisz - ale teraz system pyta mnie czy sformatować dysk - to co zrobić wcześniej sformatować czy przeszukać rekuvą?
  • #4 14879857
    mati211p
    Pokaż jeszcze aktualny screen z DMDE, mogło się też zdarzyć, że wstawiłeś partycję, ale nie przywróciłeś bootsektora z kopii. Jeśli przywróciłeś (DMDE widzi wszystkie wskaźniki, mianowicie EBCF, a nie ExCF przy tej partycji) to należy teraz odzyskiwać dane, polecam DMDE. Można też przed odzyskiwaniem zobaczyć, czy linux zobaczy dane, czasem Windows chce formatować dysk, a linux widzi dane.
  • #5 14880179
    wydrys
    Poziom 8  
    Samsung 1TB odzysk danych. Dysk niewidoczny w systemie.

tak to wygląda, a przy okazji jak się odzyskuje pliki tym programem DMDE?
  • #6 14880231
    mati211p
    Wskaźników nie zamieściłeś, ale można sprawdzić, czy są wszystkie 4 tak jak napisałem, czy jest x i czy linux widzi dane. W DMDE odzyskujesz tak, że otwierasz wolumin, i wchodząc w odpowiedni folder zaznaczasz pliki do odzyskania, wybierasz odzyskaj wszystkie i wskazujesz folder, do którego pliki mają być odzyskiwane. Niestety wersja darmowa ma pewne ograniczenia, w postaci odzyskiwania tylko w obrębie aktualnie otwartego katalogu i do 4000 plików jednocześnie.
  • #7 14882167
    wydrys
    Poziom 8  
    Słuchaj chyba niestety po ptokach. Linux nie widzi nic - wyskakuje błąd "code 13" -, czyli to co w windowsie, że uszkodzony itd. Druga sprawa - kiedy w DMDE wchodzę w wolumin - to nie widzi, żadnych "moich" folderów, z których chciałbym odzyskać pliki (załączony obrazek) Bo jak rozumiem powinno być widać moje foldery nazwane przeze mnie np FilMY, ZDJĘCIA, Do DRUKU - czy tak? Powiedz czy w tej sytuacji jest sens oddać do profesjonalnej firmy taki dysk - bo jeśli nic tam nie ma - to czy cokolwiek odzyskają a policzą sobie pewnie kilka stówek? Druga opcja - próbuję tak czy inaczej przeszukać. I tak: na początek celem sprawdzenia czy coś znajdzie szukam wersją darmową DMDE, a potem kupuję wersję pełną. Pytanie czy mogę tak zrobić czy radzisz od razu przeszukać wersją full? Samsung 1TB odzysk danych. Dysk niewidoczny w systemie.
  • REKLAMA
  • #8 14882404
    mati211p
    A wszedłeś w $Root? Nic tam nie ma?
  • #9 14882468
    wydrys
    Poziom 8  
    NIestety nic:(
  • #10 14882621
    mati211p
    wydrys napisał:
    NIestety nic:(

A we wszystkie znalezione+rekonstrukcja? Jeśli też nic, to trzeba szukać partycji.
  • #11 14882715
    wydrys
    Poziom 8  
    Jesteś wielki!!! W tym pliku + rekonstrukcja odnalazł wszystkie pliki. Pytanie, jak to odzyskać? Kupić full wersję tego programu - bo ta free wszystkiego nie odzyska? A gdybym próbował odzyskiwać po katalogu - jednego dnia ten, następnego drugi?
    Przepraszam za naiwne pytania, alem laik:) Ale kto pyta...
  • #12 14882846
    mati211p
    Wchodzisz w folder, zaznaczasz pliki do odzyskania i wybierasz odzyskaj wszystkie, wskazujesz miejsce, gdzie pliki mają być odzyskane i gotowe (oczywiście należy odzyskiwać na inny nośnik, lecz tu nie można zapisać na dysk z którego odzyskujesz, ale to taka uwaga na przyszłość, by dane odzyskiwane zapisywać na innym dysku, niż ten, z którego je odzyskujesz, by ich nie nadpisać). W darmowej wersji masz ograniczenia polegające na tym, iż możesz odzyskiwać tylko w obrębie aktualnie otwartego katalogu i do 4000 plików jednocześnie. Wobec tego tworzy się taką samą strukturę katalogów i odzyskujesz w odpowiednie miejsca. Jeśli folderów jest dużo, może to być bardzo uciążliwe, stąd też w przypadkach, gdy dane bardzo ważne, a folderów dużo można użyć płatnej wersji. Tak innych ograniczeń nie widzę. Wersja free też odzyska. Po odzyskaniu danych nie zapomnij sprawdzić ich poprawności.
  • #13 14883259
    wydrys
    Poziom 8  
    To jeszcze trochę pozawracam głowę - kiedy próbuję odzyskać jakiś film - ukazuje się komunikat - "nie można zapisać pliku" - co to może oznaczać?
  • #14 14883639
    mati211p
    Gdzie zapisujesz plik i jaką ma nazwę? Jaki format pliku? Jaki dokładnie wyskakuje błąd?
  • #15 14884423
    wydrys
    Poziom 8  
    Coś tam poknociłem. Już jest ok! Odzyskuje każdy plik. Trzeba tylko cierpliwie wchodzić w każdy folder i zaznaczać, ale to nie problem - wobec takiej recuvy - która okazała sie wielkim niewypałem - wyszukała kilkanaście zdjęć z różnych folderów. Chciałem Ci bardzo podziękować za pomoc i cierpliwość i tłumaczenie wszystkich niejasnych zawsze dla laika kwestii. Masz u mnie piwo:) Jeszcze jedno - zasugerowałeś, żebym po wszytskim sprawdził poprawność plików - chodzi o to, żebym sprawdził czy dany plik się otwiera - czy może coś innego? (przepraszam z kolejne naiwne pytanie:)
  • REKLAMA
  • #16 14884569
    mati211p
    Tak, sprawdź, czy np odzyskane pliki Worda, Excella, muzyczne, filmy itd działają.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z zewnętrznym dyskiem Samsung 1TB, który został przypadkowo sformatowany, co spowodowało utratę cennych danych. Dysk nie jest widoczny w systemie operacyjnym, co utrudnia odzyskiwanie plików. Użytkownik otrzymuje porady dotyczące przywracania partycji i bootsektora za pomocą narzędzi takich jak DMDE oraz Linux. Po kilku próbach użytkownik odnajduje pliki, ale napotyka ograniczenia wersji darmowej DMDE. Ostatecznie decyduje się na zakup pełnej wersji programu, aby odzyskać wszystkie dane, a także sprawdza poprawność odzyskanych plików.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA