logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Drukarka HP F735 - Pobiera papier w kółko, plus ułamana część w środku drukarki.

afata 01 Paź 2015 10:39 1773 4
REKLAMA
  • #1 15034352
    afata
    Poziom 9  
    Witam,
    Mam problem z Drukarką firmy HP model F735.
    Zaczęło się od tego, że drukarka pobierała papier w kółko, jeden arkusz, drugi itd, a nic nie drukowała, tak jakby nie widziała kartki. Do tego jakby z jednej strony gniotła papier. Przedtem gdy drukarkę się włączało wydawała głośne dźwięki od kasety z tuszem i nie tylko, jakby się w środku łamał plastik.

Otworzyłam ją, sprawdzając czy coś nie weszło w wałki. Wszystko było normalne, ale w środku znalazłam ułamaną część plastikową. Przykleiłam ją dobrym klejem, (na obrazku część nr 2) . Myślę, że ta część to jakby ogranicznik papieru i drukarka nie pobiera w kółko papieru, bo go "widzi".

Ale okazuje się, że ta część 2, jest na sprężynce i jest ruchoma (przód-tył). Kiedy drukarka zaczyna drukować, kaseta z tuszem zaczyna " jeździć" z lewa na prawo itd. Przy tym zahacza lewą stroną właśnie o tą część 2, i ją złamała.

Myślę, że część nr 3, czyli ruchomy taki wózek, powinien część nr 2 w odpowiednim czasie właśnie odchylać za pomocą sprężynki, dzięki temu kaseta nie zahacza o część 2.

Dołączam zdjęcia. Czy ktoś jest w stanie stwierdzić co się zepsuło, czy da się naprawić, czy lepiej dać sobie spokój i kupić nową?

Pozdrawiam i dziękuję za pomoc :)
    Załączniki:
    • Drukarka HP F735 - Pobiera papier w kółko, plus ułamana część w środku drukarki. DSC_0419.jpg (124.09 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Drukarka HP F735 - Pobiera papier w kółko, plus ułamana część w środku drukarki. DSC_0418.jpg (119.03 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Drukarka HP F735 - Pobiera papier w kółko, plus ułamana część w środku drukarki. DSC_0417.jpg (115.74 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Drukarka HP F735 - Pobiera papier w kółko, plus ułamana część w środku drukarki. DSC_0416.jpg (108.38 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Drukarka HP F735 - Pobiera papier w kółko, plus ułamana część w środku drukarki. DSC_0415.jpg (124.88 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Drukarka HP F735 - Pobiera papier w kółko, plus ułamana część w środku drukarki. DSC_0414.jpg (122.68 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Drukarka HP F735 - Pobiera papier w kółko, plus ułamana część w środku drukarki. DSC_0420.jpg (113.06 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 15034435
    Darek0024
    Poziom 16  
    Ocena: 74
    To co Ci się złamało w drukarce ta takie sprzedło które przełącza napęd raz na rolki a raz na czyscik. Często się łamie można je kupić na popularnym portalu aukcyjnym i wymienić. Jak coś to mam jedno.
  • REKLAMA
  • #3 15034453
    afata
    Poziom 9  
    Dziękuję za odpowiedź, a jak się wymienia to sprzęgło?
    Jeśli wymienię sprzęgło, to czy kaseta z tuszem nie będzie mi już o to zahaczać?
    Bo boję się, że znów mi kaseta może to połamać, bo mam podejrzenie, że ten czyścik coś może mieć zepsute i nie współgrać ze sprzęgłem.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 15034460
    Darek0024
    Poziom 16  
    Ocena: 74
    To właśnie tak działa że karetka(kaseta na tusze) zachacza o to i przestawia go w inna pozycję co powoduje ze napęd jest przekazywany na inne koła zębate:-D Żaden klej Ci nie pomoże tylko wymiana:-D pierwszy raz się to wymienia dosyć ciężko ale ogólnie nie jest to trudne:-D Trzeba mieć torks 10 i kilka par rękawiczek takich jak lekarze zakładają by się nie ubrudzić tuszem. No i oczywiście youtube:-D

Dodano po 1 [minuty]:

Jeśli nie robisz tego na co dzień to będzie ci bardzo ciężko to wymienić.
  • #5 15034492
    afata
    Poziom 9  
    Dziękuję za pomoc.
    Nie robię tego na co dzień, ale jest opcja, że się uda. Czy jednak lepiej oddać drukarkę do serwisu, albo kupić nową?
REKLAMA