logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dell Inspiron N5110-0290 - kernel_data_inpage_error, blue screen, reset systemu

marisuzSTUDENT 01 Paź 2015 15:14 1290 11
REKLAMA
  • #1 15034897
    marisuzSTUDENT
    Poziom 9  
    Witam,
    Kilka dni temu pojawił się u mnie problem z laptopem. W trakcie robienia czegokolwiek nagle wyskakuje blue screen o treści: ,,kernel_data_inpage_error", po czym komputer się resetuje. Nie jest to jakoś bardzo uciążliwe, nie dzieje sie to co chwila, może raz na dzień. Po ponownym uruchomieniu laptopa pojawia się komunikat ,że system odzyskał sprawność po nieoczekiwanym zamknięciu i komputer dalej działa jak wcześniej.
    Przeglądałem kilkanaście tematów na różnych forach i podobno może to być nawet przyczyna chłodzenia (sam raczej nie zajmowałem się odkurzaniem bebechów lapka). Zrobiłem już kilka rzeczy, żeby oszczędzić czasu, nie jestem jednak w stanie ich zinterpretować, bo się nie znam. Mogę dodać jeszcze, że na początku programy typu Hd Tune nie mogły znaleźć dysku do analizy, dopiero po wpisaniu w rejestrze chkdsk /f i przeskanowaniu dysku c program ruszył (podczas skanowania nie było nic do naprawy).

Laptop - Procesor Intel core i5- 2430M 2.40 GHz, 6,00 GB RAM, win 7 64 bit, karta graficzna GeForce GT 525M

Wstawiam kilka ss'ów, które może pomogą zdiagnozować problem

Dell Inspiron N5110-0290 - kernel_data_inpage_error, blue screen, reset systemu Dell Inspiron N5110-0290 - kernel_data_inpage_error, blue screen, reset systemu Dell Inspiron N5110-0290 - kernel_data_inpage_error, blue screen, reset systemu Dell Inspiron N5110-0290 - kernel_data_inpage_error, blue screen, reset systemu

Z góry dziękuję za pomoc.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 15035768
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    Przetestuj na początek RAM programem memtestx86.
  • #3 15036169
    marisuzSTUDENT
    Poziom 9  
    Może to dziwnie zabrzmi, ale nie mogę odpalić tego programu - płyta nie chce ruszyć. Nie wiem co może być tego powodem, ale pomimo bootowania w biosie przez F2 jak i wybieranie bezpośrednio napędu CD/DVD przez F12 płyta nie rusza, a włącza się normalnie windows. Program wypalałem na dwa CD, żeby wykluczyć błąd, sam program Memtest ściągałem ze strony producenta i nagrany prawidłowo, więc to nie tu leży problem. Da się to jakoś racjonalnie wytłumaczyć? Jak by coś się zmieniło dam znać.

PS. czy ssy wstawione wyżej dają jakieś niepokojące sygnały?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 15036374
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    W BIOS'ie jest włączone UEFI ?

Informacje powyżej nie dają niepokojących sygnałów.

Co najwyżej delikatniej obchodzić się ze sprzętem - dysk zanotował 1109 wstrząsów podczas pracy.
    Jest też 14 błędów transmisji - sprawdź za jakiś czas czy wartość parametru C7 nie wzrasta.
  • REKLAMA
  • #5 15036684
    marisuzSTUDENT
    Poziom 9  
    W BIOSie nie ma żadnej wzmianki o UEFI. Laptop ma 4 lata, może sie nie załapał jeszcze na to rozwiązanie. Uspokojony jestem postem wyżej, tylko co to będzie, kiedy przyjdzie mi kiedyś płytkę z windowsem włożyć do naprawy :), Może da się zastąpić ten memtest jakimś innym rozwiązaniem?
  • Pomocny post
    #6 15036826
    adeq4
    Poziom 30  
    Ocena: 128
    Memtest można 'wypalić' na bootowalnego pendrive.
  • #7 15037726
    marisuzSTUDENT
    Poziom 9  
    Dzięki za rade, z pendriva poszło - memtest nie wykazał żadnych błędów. Jakieś inne pomysły?
  • Pomocny post
    #8 15037861
    adeq4
    Poziom 30  
    Ocena: 128
    Odpal program OCCT i w zakładce Power Supply włącz test. Daj znać jak z temperaturami.
  • Pomocny post
    #9 15037974
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6839
    Win7 i kol. Twój error Link_ od Microsoft
    * raczej chyba coś z GeForce gt 525m
    Lub Link
  • #10 15038390
    marisuzSTUDENT
    Poziom 9  
    Jeśli chodzi o linki, znalazłem podobne strony również na polskich forach. Nie wiem jednak dokładnie co może być przyczyną, dlatego też napisałem tutaj. Wspomniano tam też o wirusie, ale skan kasperskim 2015 nic nie wykrył.
    Zadziwiła mnie jednak inna rzecz - chciałem zainstalować OCCT oraz SpeedFan. Po instalacji nie ma tych programów w punkcie docelowym, tak jakby ich nie było, nie widać ich też w "dodaj/usuń programy", nie wyszukuje mi ich także wyszukiwarka w menu start. Widzę je jednak przy instalacji jakiegoś programu, kiedy wybieram miejsce instalacji. Ponadto program OCCT włączył mi się od razu po instalacji, bo była taka opcja zaznaczona w instalatorze, więc te programy zostały zainstalowane poprawnie...
    Co do temperatur z góry zakładam, że będą wysokie, bo jak pisałem na początku laptop nie był czyszczony już jakiś czas, a test w programie HD Tune też chyba wskazywał na chłodzenie (oczywiście tak czy siak laptop czeka rozkręcenie obudowy i porządne odkurzanie, nie mam jednak teraz na to zbytnio czasu).
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #11 15038451
    ghrki
    Poziom 17  
    Ocena: 11
    Wymeczyles juz lapka, zaczyna Cie sypac ktorys z ukaldow BGA na plytce.przygotuj sie na wizyte w serwisie na przegrzanie lub przekulkowanie ukladu , koszt okolo 150zl.Niestety w tym modelu trzeba pilnowac chlodzenia.
  • #12 15038822
    marisuzSTUDENT
    Poziom 9  
    Pewnie masz racje, laptop cały czas pracował. Nie pozostaje mi więc chyba nic poza zapewnieniem mu dobrej klimatyzacji. Jeśli nie ma więcej obiekcji, to temat chyba do zamknięcia.

Dziękuję wszystkim za pomoc:)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik laptopa Dell Inspiron N5110-0290 zgłasza problem z błędem "kernel_data_inpage_error", który objawia się niebieskim ekranem i resetowaniem systemu. Problem występuje sporadycznie, co sugeruje, że może być związany z przegrzewaniem lub uszkodzeniem komponentów. Użytkownik próbował uruchomić program Memtest86, ale napotkał trudności z bootowaniem z płyty CD. Po sugestiach z forum, udało mu się uruchomić Memtest z pendrive'a, który nie wykazał błędów. Wskazano również na możliwość problemów z zasilaniem i temperaturą, a także na konieczność czyszczenia laptopa. Użytkownik rozważa wizytę w serwisie w celu naprawy układów BGA, które mogą być przyczyną problemów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA