logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór wkładki bębenkowej 30/45mm atestowanej

bmserwis 04 Paź 2015 15:03 6231 14
  • #1 15041870
    bmserwis
    Poziom 36  
    Ocena: 200
    Witam jak w tytule zależy mi na jak najlepszej wkładce do drzwi antywłamaniowych wymiary 30/45. Bez gałki obustronny klucz. Przede wszystkim zależy mi by był to zamek nietypowy rzadko spotykany.
    Jak dotąd moją uwagę zwrócił wkładka Cobra M+ szukam czegoś podobnego dostępnego w PL (najchętniej DO 600zł).
    http://www.trenois.com/Thirard-041660-Cylindr...Fourni-avec-3-cles-33-x-33-mm--article-THR233
  • #2 15041998
    poldekdaniel
    Poziom 15  
    Ocena: 38
    A zastanawiałeś Się co zrobić ,gdy będziesz potrzebował jeszcze jednego klucza ,np dla kogoś? kto w Polsce go dorobi ?

Ale przypomniałem sobie ,że kiedyś zamawiałem wkładki do drzwi stąd Link

Niewątpliwą zaletą jest to ,że firma może Ci dopasować różne wkładki do jednego klucza ,albo jeszcze kłódki dorobić tak aby pasowały do jednego klucza.
  • #3 15042034
    bmserwis
    Poziom 36  
    Systemy jednego klucza mnie nie interesują, dorabianie też jest sprawą drugorzędną. Zależy mi przede wszystkim na bezpieczeństwie (często wyjeżdżam na długo). Przez najbliższe kilka lat ;) potrzebne będą jedynie dwa komplety kluczy. :) W przypadku jakichś prac w domu robotników co zdarza się bardzo rzadko, mam drugą wkładkę, a zmiana to 5minut.

Dodano po 2 [minuty]:

Systemy firmy DOM są znane, więc tako znają je włamywacze (dlatego też odrzucam systemy takie firmy jak Gerda czy Abloy). Dodatkowo nie przekonuje mnie ten niby atest klasy 7, jako że taka klasa nie istnieje w systemie certyfikacji. Jak ktoś stosuje takie triki marketingowe dla nieświadomych kupujących to już w mojej ocenie obniża swoją wiarygodność
  • #4 15042058
    poldekdaniel
    Poziom 15  
    W sumie rzeczywiście na zdjęciu pisze 7 ! ,ale w certyfikacie jak byk pisze 6! :)
    Wybór wkładki bębenkowej 30/45mm atestowanej

Pozdrawiam
    P.S Niestety nie znam innych firm oferujących nietypowe zamki :( Nie pomogę
    Ale ,może wystarczy dobre ubezpieczenie mieszkania :)
    Przecież nawet najlepsze zamki i drzwi można otworzyć :)
  • #5 15042075
    bmserwis
    Poziom 36  
    poldekdaniel napisał:
    Przecież nawet najlepsze zamki i drzwi można otworzyć

Spróbuj otworzyć (nie rozwiercić) Abloy Protec + szyld antywłamaniowy w rozsądnym czasie :)
    Mieszkanie mam ubezpieczone (swoją drogą chociażby dlatego niezbędny jest zamek z atestem) oraz mam instalację alarmową, co nie znaczy że chcę ułatwiać zadanie włamywaczom (mój dom moją twierdzą).
  • #6 15042116
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6357
    bmserwis napisał:
    ]
    Spróbuj otworzyć (nie rozwiercić) Abloy Protec + szyld antywłamaniowy w rozsądnym czasie :)

Rozsądny tzn. jaki? Wkładek tzw. tytanowych, czyli nie do rozwiercenia, czy z dwoma/trzema systemami rygielków nie otwiera się. Polewa się ciekłym azotem i łamie jak zapałkę.
    Cytat:

Mieszkanie mam ubezpieczone (swoją drogą chociażby dlatego niezbędny jest zamek z atestem) oraz mam instalację alarmową, co nie znaczy że chcę ułatwiać zadanie włamywaczom (mój dom moją twierdzą).

No i nic więcej nie zrobisz. Zaspawasz drzwi z framugą, to wejdą oknem. Zamurujesz okna - zrobią nowe. Co ma zginąć zginie. Wkładka Yale/Yeti to w tej chwili zabezpieczenia przed dzieckiem, Gerda i podobne skomplikowane systemy przed pospolitym żulem.
  • #7 15042153
    bmserwis
    Poziom 36  
    robokop napisał:
    Rozsądny tzn. jaki?

Minimum te 4-5 minut na zamek.
    robokop napisał:
    Polewa się ciekłym azotem i łamie jak zapałkę

Tym mnie zainteresowałeś słyszałem co prawda o tym, ale bardziej jako miejskiej legendzie.

Idealny czas to byłoby 8-10 minut (taki jest mniej więcej czas dojazdu ekipy w godzinach szczytu - sprawdzone kilkukrotnie w ramach abonamentu :) ).
  • #9 15043046
    poldekdaniel
    Poziom 15  
    No i proszę znalazłem ciekawy filmik i trochę się przeraziłem :(

• #10 15043372
    bmserwis
    Poziom 36  
    Raz, że to jest atest klasy 5, dwa jeżeli chodzi o filmy to zawsze trzeba podchodzić do nich z dozą nieufności (chociażby z powodu tego, że zdarza się, że pokazywane jest otwieranie zamka z wyjętą częścią pinów).

Dodano po 5 [sekundy]:
  • #11 15044377
    AdrianK17
    Poziom 16  
    Ocena: 41
    Pracuję u producenta stolarki PCV. Bierzemy wkładki od systemodawcy okuć:
    http://sklep.winkhaus.pl/pl/shop/1202332_vs_01_n_3045_wkladka_bebenkowa.html

Jakościowo bardzo dobre wkładki. Jest też wkładka niezależnie otwierana. "VS" czyli wkładka klasy "C". W zestawie karta do wyrobu dodatkowego klucza w przyszłości lub przy zamówieniu dodatkowe klucze zrobią.

Antywłamaniowość drzwi określa też ilość punktów ryglowania.
  • #12 15044419
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6357
    Antywłamaniowość drzwi, rozbija się o sposób osadzenia i zakotwienia ościeżnicy - w w mięciutkim Ytongu - antywłamaniowść zerowa. Tak samo w cegle dziurawce. Nie ma sensu ładować super drogiej wkładki nie do rozwiercenia, skoro każda jest do złamania, obojętnie z czego by nie była. Tak samo jak założyciel tematu pisze powyżej - nie ważny jest czas potrzebny na pokonanie zabezpieczenia, skoro zapewne dopiero otwarcie drzwi, plus ustawiony w centralce czas na rozbrojenie aktywuje system alarmowy.
  • #13 15045141
    bmserwis
    Poziom 36  
    robokop napisał:
    Antywłamaniowość drzwi, rozbija się o sposób osadzenia i zakotwienia ościeżnicy - w w mięciutkim Ytongu - antywłamaniowść zerowa.

Tutaj akurat jest to kamienica z grubymi murami plus drzwi porządnie zakotwione i oblane betonem oraz czujnik udarowy podłączony do systemu alarmowego.
    Widziałem na własne oczy to o czym piszesz, znajomy miał dobrej klasy drzwi antywłamaniowe to wywali dziurę i oczywiście nikt nie zwrócił uwagi.
    robokop napisał:
    skoro zapewne dopiero otwarcie drzwi, plus ustawiony w centralce czas na rozbrojenie aktywuje system alarmowy.

Tak jest to rozwiązane najczęściej u mnie trochę inaczej, ale pomimo że niby tutaj człowiek jest anonimowy to szczegółów nie będę zdradzał.
  • #14 15048454
    MariuszX49
    Poziom 21  
    Ocena: 82
    A dlaczego kolega uparł się na jedną wkładkę? Kiedyś pracując przy zabezpieczeniach mechanicznych było u nas w firmie tak:
    wkładki bębenkowe klasa 6 ("C") każda innego producenta najczęściej ISEO i ABLOY oraz zasuwa także w klasie C czy to OMEGA czy ROM3 w ostateczności GERDA ZX.
    Teraz pracując dla poważnych instytucji zarządzającą masą pieniędzy raczej nacisk kładzie się na rozwiązanie z wkładkami w klasie 6 i dobrej Agencji Ochrony do której podpięty jest system alarmowy i z zapisanymi w umowie czasami dojazdu.
    Jeśli chodzi o wkładkę z pierwszego postu widziałem prezentacje tej firmy i podobno (info od handlowca trudno o wiarygodność) w IMP byli zaskoczeni skomplikowaniem tego zamka a co w konsekwencji trudnością z otwarciem.
    Pozdrawiam
    MariuszX49
  • #15 15049125
    bmserwis
    Poziom 36  
    MariuszX49 napisał:
    A dlaczego kolega uparł się na jedną wkładkę?

Posiadam dwa zamki, ale ten muszę wymienić.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat wyboru wkładki bębenkowej do drzwi antywłamaniowych o wymiarach 30/45 mm. Użytkownik poszukuje nietypowego zamka, preferując model Cobra M+, z budżetem do 600 zł. W odpowiedziach zwrócono uwagę na znaczenie bezpieczeństwa, odrzucając popularne marki takie jak Gerda i Abloy, które są znane włamywaczom. Uczestnicy dyskusji podkreślają, że skuteczność zabezpieczeń zależy nie tylko od jakości wkładki, ale także od konstrukcji drzwi i ościeżnicy. Wskazano na wkładki klasy C, takie jak ISEO i ABLOY, oraz na znaczenie systemów alarmowych. Pojawiły się również sugestie dotyczące dodatkowych zabezpieczeń, takich jak elektryczne zamki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA