logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP 6200 pro - Dwa monitory na zintegrowanej karcie graficznej z i5 2400

kasti0 05 Paź 2015 01:29 1974 7
  • #1 15043292
    kasti0
    Poziom 2  
    Mam komputer stacjonarny HP 6200 pro z i5 2400.
    Chcę do niego podłączyć dwa monitory, są to monitory 19" 4:3, 1280x1024.
    Na jednym monitorze przeglądarka, na drugim film/przeglądarka z filmem ze strony.
    Jeżeli ma to jakieś znaczenie, to system mam W7.

Pytanie:
    1. Czy podłączenie monitorów jest możliwe?
    2. Jak z obciążeniem procesora? Będzie dużo bardziej obciążony niż z jednym monitorem? Może się grzać?
    3. W jaki sposób podłączyć te dwa monitory. Na płycie jest złącze vga d-sub. Domyślam się, że potrzebna jakiś rozdzielacz. Ale jaki? Są po 5zł, ale są też po 50zł i ludzie kupują jedne i drugie. Przy niektórych piszę samo VGA, przy innych samo D-SUB. Jak wybrać rozdzielacz aby pasował?

Z góry serdecznie dziękuję. Jestem laikiem.
  • #2 15043338
    ladamaniac
    Poziom 41  
    Ocena: 2075
    D SUB to nazwa złącza, określa jedynie, czy da się włożyć to do gniazda. Z rozdzielaczem będziesz miał to samo na obu monitorach, jak chcesz mieć dwa różne ekrany, to musisz mieć kartę obsługującą dwa monitory i ustawić wtedy podział ekranów. Na stacjonarnym tego nie robiłem, na laptopach często np do prezentacji, na ekranie laptopa tekst a na rzutnik prezentacja.
  • #3 15043971
    kasti0
    Poziom 2  
    Hmm. Nie znam się i nie wiem nawet określić czego chcę.
    Po prostu poszerzyć swój pulpit na dwa monitory. Wiem, że to co chcę osiągnąć wygląda tak, że jak okno przesuwam z jednego monitora, to pojawia się ono na drugim. Chcę sobie oglądać film na jednym monitorze, podczas pracy w przeglądarce na drugim monitorze.
    Czyli nie można tego zrobić bez dokupienia karty graficznej?
  • #4 15043990
    leonov
    Poziom 43  
    Ocena: 2246
    Jak napisał kolega wyżej, musisz mieć kartę z obsługą dwóch monitorów, z laptopa lepiej bo wystarczy jedno wyjście które z reguły są w laptopach.
  • #5 15044156
    kasti0
    Poziom 2  
    Nie mam laptopa.

Chcę po prostu skorzystać z "wiele ekranów: rozszerz te ekrany"

Jaką kartę graficzną dokupić do tego komputera aby wydajnościowo była porównywalna lub lepsza od grafiki zintegrowanej? Aby się nie grzała i była w miarę tania. Chyba potrzebuję wersji low profile, bo to płaski komputer.

• #6 15044871
    leonov
    Poziom 43  
    Ocena: 2246
    kasti0 napisał:
    aby wydajnościowo była porównywalna lub lepsza od grafiki zintegrowanej?
    Z tym nie powinno być problemu, większość "normalnych" będzie wydajniejsza.

kasti0 napisał:
    Chyba potrzebuję wersji low profile, bo to płaski komputer.
    To już ty musisz sprawdzić, po wyglądzie obudowy nikt ci nie powie jaka się zmieści.

kasti0 napisał:
    Aby się nie grzała
    A niby czemu ma się grzać ?

kasti0 napisał:
    i była w miarę tania
    A skąd mamy wiedzieć jakim budżetem dysponujesz ?
  • #7 15045288
    kasti0
    Poziom 2  
    Nie mam jeszcze fizycznie tego komputera, odkupuję z zakład pracy, więc nie mogę zmierzyć w środku.
    W necie znalazłem coś takiego:
    Chassis (H x W x D) 100 x 338 x 379 mm
    Tower Stand (H x W x D) 29 x 178 x 200 mm
    Packaging (H x W x D) 229 x 500 x 594 mm
    Dodatkowo jak znalazłem te komputery z grafiką to tam pisze przy każdej, że low profile, np:
    AMD FirePro 2270 Graphics Card
    Form Factor:
    PCI Express x16 (generation 2.0)
    Low Profile, half length, 2.3" x 6.6"

Jak będzie słaba, to może się grzać, dlatego to wyszczególniłem. Nie potrzebuję kombajnu, w wymagające gry grać nie będę, jedynie jakieś proste starsze gry, 30fps mi starczy + przeglądarka w tle.
    Budżetu nie określam, nie mam pojęcia nawet czy takie grafiki kosztują 50 czy 300zł. Chcę tanią aby spełniała moje wymagania i obsłużyła rozszerzenie pulpitu na dwa monitory.
    Wiadomo, jak się okażę, że trzeba wydać 500zł na kartę to sobie odpuszczę.
    Kiedyś miałem laptopa z i5 2410m i grafiką 540m i była wystarczająca, tylko trochę się grzała.

Edycja
    i5 2400 ma zintegrowaną grafikę intel hd graphics 2000. W sieci znalazłem coś takiego "Wcześniejsze karty Intel HD 3000 i HD 2000 pozwalają na podłączenie tylko dwóch ekranów niezależnie od użytych wyjść obrazu."
    Jak to rozumieć?
  • #8 15045781
    zen3x
    Poziom 35  
    Ocena: 291
    Ten komputer występuje w rożnych konfiguracjach. Jeśli tył jego wygląda w ten sposób

To bez problemu można użyć dwóch monitorów. Jeden podpinasz do złącza VGA(niebieskie) drugi przez adapter

Win 7 wykryje dwa monitory. Ustawienie wyświetlania są ograniczone, można jednak uzyskać obraz na dwóch monitorach taki sam, jeden duży pulpit rozciągnięty na dwa monitory, zmiana kolejności wyświetlania., różne aplikacje na różnych monitorach (ten układ z ograniczeniami).

Są karty graficzne dostosowane do pracy wielomonitorowej które robią to o wiele lepiej niż domyślnie win 7 np.: ATI FIRE PRO V3800, GeForce 9300GE

Do tego komputera wziąłbym taka GF 310 dms59 Link i ten przewód Link

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik posiada komputer stacjonarny HP 6200 Pro z procesorem i5 2400 i chce podłączyć dwa monitory 19" 4:3 o rozdzielczości 1280x1024. W dyskusji poruszono kwestie możliwości podłączenia dwóch monitorów, obciążenia procesora oraz wyboru odpowiedniego rozdzielacza. Ustalono, że do rozszerzenia pulpitu na dwa monitory konieczne jest posiadanie karty graficznej obsługującej tę funkcję, ponieważ zintegrowana karta nie wystarczy. Użytkownik rozważa zakup karty graficznej low profile, aby uniknąć problemów z przegrzewaniem. Sugerowane modele kart graficznych to ATI FirePro V3800 oraz GeForce 9300GE, a także GF 310 z odpowiednim przewodem DMS-59 do podłączenia dwóch monitorów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA