logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmacniacz na 386 po jakimś czasie zaczyna charczeć

piotrkol7 07 Paź 2015 22:14 906 7
REKLAMA
  • #1 15050246
    piotrkol7
    Poziom 39  
    Ocena: 731
    Witam. Zbudowałem dziś pierwszy wzmacniacz z poniższego linka:
    http://runoffgroove.com/littlegem.html
    Jest to wzmacniacz gitarowy. Napotkałem pewien problem. O ile wzmacniacz gra dobrze ogólnie, to po jakimś czasie zaczyna charczeć, następuje przesterowanie - niezależne od pozycji potencjometru GAIN. Pominąłem potencjometr wyjściowy z racji tego, że nie posiadam żadnego o zbliżonej rezystancji. Zasilałem nim 2 głośniki o impedancji 4 Ohm (osobno) - jeden zwykły i drugi w combie gitarowym. Na jednym i drugim problem występował. Czy nie może być to spowodowane zbyt małą impedancją wyjścia?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 15050268
    bestboy21
    Poziom 40  
    Ocena: 782
    Przy napięciu zasilania bliskim maksymalnego i głośnikach 4ohm na tej kostce można jajka smażyć, bo jej przeznaczenie to babcine radyjko w kuchni a nie piecyk gitarowy - Amen.
    Można obniżyć napięcie zasilania o kilka V, dać głośniki 8ohm, ostatecznie zamontować radiator (rodem jak z pamięci ram).
    Wzmacniacz na 386 po jakimś czasie zaczyna charczeć
  • REKLAMA
  • #3 15050286
    piotrkol7
    Poziom 39  
    Sęk w tym, że pomimo tego charczenia kostka jest tylko minimalnie ciepła. Ledwie czuć kiedy położę na niej palec.
    Czy jest sens dołożenia pary tranzystorów komplementarnych mocy w układzie wspólnego emitera na wyjściu wzmacniacza? Podobne rozwiązanie jest tutaj: http://jmkpcbs.com/wp-content/uploads/2014/02/Headphone-Amplifier.pdf
    Co do samego sensu budowy wzmacniacza na 386 - nie chodzi mi tu o żaden porządny head, jedynie przenośny wzmacniacz, coby sobie pograć tam, gdzie nie ma prądu ;)
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 15050295
    bestboy21
    Poziom 40  
    Nie jedną widziałem z tej "serii" która była trzaśnięta w dziwny sposób.
    Jest popularna choćby w głośnikach komputerowych (za 29,99zł).
    Możesz profilaktycznie podmienić kondensatory.

Jest tyle porządnych kostek "samochodowych" (tda 7375, tda2003) które jakością dorównują "HiFi" to żeś sobie wybrał scalak rodem z pozytywki dla dzieci.
    Scalaki "car audio" chodzą w przedziale napięcia 9-16V, można sobie zasilać w terenie z akumulator(ka) żelowego i spokojnie grać kilka godzin.
  • REKLAMA
  • #5 15051580
    piotrkol7
    Poziom 39  
    Układy, które podałeś, są układami nieco większej mocy. A ja potrzebuję mocy do 2W - akurat LM386 grał wystarczająco głośno dla mnie. Co do jakości dźwięku - nie jest zła, może dlatego, że gram praktycznie cały czas na przesterze.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #6 15051585
    bestboy21
    Poziom 40  
    Dotknij kostki w momencie grania, ze względu na swoje rozmiary stygnie w kilkadziesiąt sekund przez co możesz mieć zakrzywiony obraz temperatury.
  • #7 15051620
    piotrkol7
    Poziom 39  
    Robię to właśnie w momencie grania i kostka jest minimalnie ciepła. Już mówiłem o tym.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • Pomocny post
    #8 15051742
    Freddy
    Poziom 43  
    Ocena: 2821
    Sprawa może być taka, że jest za duży sygnał na wejściu LM386 i po czasie włącza się ograniczenie.
    Spróbuj zrobić na wejściu dzielnik np. 10k i 10k.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zbudował wzmacniacz gitarowy na układzie LM386, jednak po pewnym czasie występuje problem z charczeniem i przesterowaniem dźwięku, niezależnie od ustawienia potencjometru GAIN. Zasilany był głośnikami o impedancji 4 Ohm, co może być przyczyną problemu. Uczestnicy dyskusji sugerują obniżenie napięcia zasilania, użycie głośników 8 Ohm oraz sprawdzenie kondensatorów. Zauważają również, że zbyt duży sygnał na wejściu może aktywować ograniczenie w układzie. Użytkownik rozważa dodanie tranzystorów mocy, ale podkreśla, że potrzebuje jedynie niewielkiej mocy do 2W.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA