logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wózek widłowy - Zmniejszenie napięcia wyjściowego.

saeco 12 Paź 2015 17:14 2358 13
  • #1 15061579
    saeco
    Poziom 12  
    Ocena: 12
    Witam panowie,

Mam taki dylemat gdyż w wózku widłowym posiadam napięcie 48V na oświetlenie.
    I teraz pytanie czy przy użyciu przetwornicy z 48V na 24V da radę przerobić całe oświetlenie na 24V ?

Wówczas mógłbym wymienić halogeny na ledowe co by ograniczyło zużycie baterii.

Tylko pytanie czy tak można ?

Pozdrawiam.
  • #2 15061673
    Zbigniew 400
    Poziom 38  
    Ocena: 794
    Można, przetwornica impulsowa.
  • Pomocny post
    #4 15062347
    Zbigniew 400
    Poziom 38  
    Ocena: 794
    Przetwornica musi być na napięcie 60V, kup na allegro.
  • #5 15062707
    saeco
    Poziom 12  
    Dzięki wielkie za pomoc, Pozdrawiam.
  • #7 15280481
    saeco
    Poziom 12  
    Witajcie,

Jako że mam jeszcze dodatkowe pytanie upewniające mnie czy tak jest ok,
    Pozwoliłem sobie wykonać taki szkic podłączenia tego ;) wiem że nie jest to profesionalny szkic ale nie jestem elektronikiem z zawodu :P

I pytanie brzmi czy przy takim podłączeniu jak na szkicu wszystko powinno działać czy jednak coś jest nie tak i wymaga poprawy bądź dodania czegoś ?

Pozdrawiam.

Wózek widłowy - Zmniejszenie napięcia wyjściowego.
  • #8 15280498
    DJ ANNUS
    Poziom 31  
    Ocena: 355
    A ja mam pytanie czemu szeregowo nie podłączysz halogenów LED 24V po dwie sztuki.?
  • #9 15281394
    saeco
    Poziom 12  
    ale to znaczy że co ? :P zamiast przetwornicy dać 2 halogeny po 24v na jedna stronę, gdzie aktualnie jest jeden z żarówka 48v ?

A jeszcze jak ktoś może mi powiedzieć o co chodzi z prawidłową polaryzacją przy podłączaniu halogena led,
    mam dwa przewody jak sprawdzić ta polaryzacje który to który ?
  • #10 15289262
    tolo2
    Poziom 18  
    Ocena: 25
    Jeżeli użyjesz żarówek ledowych to w wypadku złego połączenia w układzie szeregowym żarówki nie zaświecą.Zrób sobie najpierw próbę,weź kawałek tektury,połóż na niej dwie żarówki ledowe na 24V do plusa pierwszej żarówki podłącz kabelek dość długi abyś mógł dotknąć do plusa akumulatora widlaka,krótkim kabelkiem połącz minus pierwszej żarówki z plusem drugiej,z minusa drugiej żarówki wyprowadz dość długi kabelek,abyś mógł podłączyć do minusa baterii widlaka i to musi działać.Weź jakiś kolorowy mazak i sobie poznacz połączenia,a później tylko pilnuj abyś nic nie namotał....Zwróć uwagę na to czy w reflektorze jeden biegun żarówki nie jest na masie,można tak zostawić w reflektorze drugim,ale w pierwszym trzeba to bezwzględnie usunąć...
  • #11 15289368
    dual
    Poziom 21  
    Ocena: 72
    Moim zdaniem mógłbyś podłączyć linię zasilającą 24V w połowie ogniw baterii akumulatorów (osobnym przewodem) i beż żadnych dodatkowych urządzeń uzyskasz oczekiwany efekt . Na dodatek pozbędziesz się strat energii na regulatorze , bo wcale nie będzie potrzebny .
  • #12 15289384
    DJ ANNUS
    Poziom 31  
    Ocena: 355
    dual napisał:
    Moim zdaniem mógłbyś podłączyć linię zasilającą 24V w połowie ogniw baterii akumulatorów (osobnym przewodem)

Za taką poradę od razu bym nagrodził ostrzeżeniem i blokadą pisania do wielkanocy.

To jest zabójcze dla baterii.

Na szczęście to nie domena kolegi i proszę o powstrzymanie się od takich uwag.
    Moderator ; Krzysztof Reszka
  • #13 15289968
    Krzysztof Reszka
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1551
    dual napisał:
    (osobnym przewodem) i beż żadnych dodatkowych urządzeń

Kolega jest w błędzie, tworząc nowy obwód musisz go zabezpieczyć. Tak więc nie udzielaj pochopnych rad.
  • #14 15295559
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono temat zmiany napięcia oświetlenia w wózku widłowym z 48V na 24V przy użyciu przetwornicy. Użytkownik zapytał, czy zastosowanie przetwornicy impulsowej z 48V na 24V pozwoli na wymianę halogenów na LED, co zmniejszyłoby zużycie energii. Odpowiedzi sugerowały, że przetwornica powinna mieć napięcie wejściowe do 60V oraz że można podłączyć oświetlenie 24V bezpośrednio do akumulatorów, ale z zachowaniem ostrożności, aby nie uszkodzić baterii. Wskazano również na konieczność zabezpieczenia obwodu oraz na ryzyko związane z podłączeniem halogenów LED w układzie szeregowym. Użytkownik otrzymał porady dotyczące podłączenia oraz testowania układu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA