logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Zlecę] Zrobienie przetwornicy świetlówkowej 2x36w

Lockie 02 Paź 2011 23:09 2496 11
REKLAMA
  • #1 9987480
    Lockie
    Poziom 2  
    Witam, posiadam popularny garaż typu "BLASZAK" niestety nie mam w nim napięcia 230v to chyba oczywiste dlaczego :wink: Dlatego chciałbym zlecić wykonanie zaawansowanemu użytkownikowi.Przetwornica ma współpracować z popularnymi świetlówkami T8 36w, przed wykonaniem takowego projektu chciałbym zobaczyć kosztorys :D
    Edit:
    Sory że nie daje punktów gdyż jestem początkującym userem i nie mam ich zasobów
    Kontaktuj się z ogłoszeniodawcą poprzez Prywatną Wiadomość (ikonka PW).
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 9988592
    Lockie
    Poziom 2  
    satgal napisał:
    Do tego celu najlepiej zastosować diody LED a oświetlenie wykonasz sam.

Diody led są jak dla mnie zasłabe więc nie chce mieć oświetlenia opartego na led ach i żarnikach :)
  • REKLAMA
  • #4 9988677
    bestler
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 895
    Zainwestuj w DOBRE oświetlenie ledowe! Ledy GU-10 z marketu są do bani - kup coś porządnego i będziesz zadowolony a pobór mocy nieporównywalnie mniejszy niż świetlówki.
  • #5 9997577
    RAPELC
    Poziom 17  
    Ocena: 15
    Ledy 30 watowe (barwa zimna) dadzą więcej światła niż świetlówki, a widmo ich światła jest takie że będziesz lepiej widział niż przy tych 2-ch świetlówkach. Są łatwo dostępne od zaraz i wcale nie takie drogie. Trzeba tylko dobrze je schładzać, więc spory radiator najlepiej z wentylatorkiem. Napięcie zasilania 24V a prąd 1,3A przy pełnej mocy. Oczywiście zasilacz prądowy najlepiej z regulacją prądu. Jak obniżysz prąd gdzieś do 0,9A to praktycznie nie zauważa się zmniejszenia jasności, a mniej się grzeje.
    W sklepie tego nie kupisz, ale masz hurtownie elektroniczne w necie a Google je znajdzie.
    http://www.artronic.pl/o_produkcie.php?id=897
  • #6 9998425
    Miałkot
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Cytat:

Ledy 30 watowe (barwa zimna) dadzą więcej światła niż świetlówki...

Dioda tego typu daje 1000 lumenów
    Jedna świetlówka 36W daje ok. 2400 lumenów.
    Dwie świetlówki 36W to 4800 lumenów.
    Trzeba więc 5 diod tego typu, żeby mieć taki strumień świetlny.
    O tym, że będzie to niezły piecyk, chyba nie trzeba przypominać.
  • #7 10000357
    aelektronik
    Poziom 12  
    Tak było dawniej. Obecnie dioda 30W daje od 2400 lumenów.
    Dwie dobre diody 36W dadzą minimum 5700 lumenów :D
  • #8 10000975
    Snikers
    Poziom 24  
    Ocena: 33
    Ciekawy sposób sumowania arytmetycznego strumieni świetlnych...
  • #9 10001113
    Szybki Elektron
    Poziom 25  
    Ocena: 144
    Kolego. Choć mój post nie rozwiązuje dokładnie Twojego problemu, to proponuję: Jeśli koniecznie chcesz mieć lampę świetlówkową, która ma mniejszą sprawność od LED, to znajdź kogoś, kto ma gotową lampę, lub same przekształtniki od lampy używanej w wagonach dalekobieżnych pociągów - zasilanie 24DC. Będzie taniej.
  • #10 10001183
    mczapski
    Poziom 40  
    Ocena: 1661
    Chyba pytanie zadane zbyt lakonicznie i długo można dyskutować. Zatem pytanie do jakich celów ma służyć oświetlenie (poza oczywistością)? Przecież inne będą oczekiwania dla oświetlenia chwilowego np wprowadzanie/wyprowadzanie pojazdu a inne dla długotrwałych napraw itp. Ile tych lamp użytkownik sobie wyobraża i czym planuje zasilić? Zakładając, że będą to działania dorywcze także preferowałbym diody LED. Po pierwsze możliwość bezpośredniego zasilenia z akumulatora samochodowego a po drugie możliwość zamontowania kilku punktów świetlnych do oświetleń lokalnych. Moc rzędu 10-20 W wystarczy dla bardzo dobrego naświetlenia powierzchni 20 m kw. Niestety koszty instalacji nie muszą być niskie.
  • REKLAMA
  • #11 10003257
    K-rzysztof
    Poziom 13  
    Ocena: 8
    Następny przykład na korzyść LED. Kiedyś (?) pod szafkami wiszącymi w kuchni były normą świetlówki 8W. Kilka lat temu zmieniłem w odstępie 2-3 lat 2 razy świetówki, wyrzuciłem całą oprawę. Jakieś 2 mieś. temu kupiłem prawie takie same gabarytowo lampki LED o poborze 1,3W. Światełko na oko lepsze od tej 8W i równie miłe.
  • #12 10008501
    ANUBIS
    Poziom 32  
    Ocena: 63
    Temat zamykam.
    Dalsze dyskusje proszę prowadzić za pomocą komunikatorów lub PW na forum.

Przypominam, że to dział ogłoszeń.
    Tu sprzedajemy lub kupujemy.
    Porady , podpowiedzi i konsultacje prowadzimy w innych działach forum.

ANUBIS

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje wykonania przetwornicy do zasilania świetlówek T8 36W w garażu bez dostępu do napięcia 230V. W dyskusji poruszono zalety i wady różnych źródeł światła, w tym diod LED i halogenów. Użytkownicy sugerują, że diody LED, mimo niższej mocy, mogą oferować lepszą efektywność świetlną i mniejsze zużycie energii. Wskazano również na potrzebę odpowiedniego chłodzenia dla diod LED oraz na możliwość zasilania ich z akumulatora. W końcu, temat został zamknięty przez moderatora, który przypomniał o zasadach korzystania z forum.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA