To może lepiej opiszę co muszę zrobić. Potrzebuje stycznik 3fazowy który po zaniku fazy sie rozłacza po powrocie fazy jest zalaczony najlepiej nie w całosci tylko dana faza , moze 3 styczniki 1 fazowe? Prosze o podpowiedz.
To w takim razie po co ten stycznik skoro cały układ będzie działał tak samo z nim jak i bez niego ? Coś chyba źle opisałeś założenie koncepcji.
Można użyć detektora zaniku fazy. (dajmy na to znika 1 z 3 faz to rozłącza stycznik) po powrocie 3 faz włącza z powrotem.
Chodzi o to że mam jedno zasilanie na dom 3 fazy. Tam mam 3 rozdzielnie i wyłącznik glowny. Jedna garaz standart nie interesuje nas , kuchnia nie interesuje nas i ta nieszczęsna rozdzielnia na pokoje i resztę bajerów busssystem po wyłączeniu wył.gł. ma również zniknąć prąd w rozdzielni 3 a po włączeniu wyl.gl ma się pojawić
Z góry dzieki
Weź to chłopie w paincie narysuj bo dalej nic z twego opisu nie wynika.
Skoro wyłączasz wył. główny to prąd musi znikać wszędzie (bez względu co jest po drodze i co tam nie robi), no chyba że się mylę i dalej nie wiem o co chodzi - albo to nie jest wyłącznik główny tylko tak sobie ubzdurałeś.
Z twojego opisu wynika że rzekomo po wyłączeniu tego pseudo głównego wyłącznika prąd nadal jest w (pokojach) tak ?
Nie wyłączam wylacznik główny wszedzie poda prad tylko rozdzielnice 1 i 2 powiedzmy mechanicznie a rozdzielnia 3 również z nimi ale przez stycznik. O sens tego rozwiązania nie mam odpowiedzi jest to busslinia i ma tak byc
Dodano po 4 [minuty]:
Czyli po wylacznik głównym mam zastosować elektroniczny o tym samym działaniu ,myślałem że stycznik wystarczy
Od tej rozdzielni idzie instalacja 4 przewodowa czy 5 przewodowa ? (PE/N PEN) Pytanie jest o tyle ważne że przewodu PE/PEN się nie rozłącza, nigdy, niczym i nigdzie, chyba że na słupie (jak drzewo spadnie i wszystko rozłączy ;p).
Dalej mam obiekcje czy sam powinieneś tam pchać łapy.
✨ Użytkownik poszukuje schematu podłączenia stycznika ABB ESB 40 40, który ma za zadanie rozłączać zasilanie w przypadku zaniku fazy i ponownie je włączać po przywróceniu zasilania. W dyskusji pojawiają się różne sugestie dotyczące podłączenia, w tym użycie detektora zaniku fazy oraz wyjaśnienia dotyczące działania instalacji elektrycznej. Użytkownik wyjaśnia, że ma zasilanie trójfazowe w domu z trzema rozdzielniami, z których jedna ma być kontrolowana przez stycznik. Pojawiają się wątpliwości co do sensu zastosowania stycznika w kontekście działania wyłącznika głównego oraz sposobu podłączenia przewodów. Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.