logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

przesyłanie internetu po kablu na dużą odległość

mosur4 13 Paź 2015 12:34 3807 8
  • #1 15063680
    mosur4
    Poziom 1  
    Witam
    wiem ze może to już gdzieś, było ale nie mogę znaleźć konkretów.
    co zrobić żeby przesłać sieć lan skretką na odległość 200 m chodzi o prędkość 100mb.
    Mam zakopany kabelek myślałem o umieszczeniu dobrego switcha w połowie drogi ale czekam na dobre rady czy to jest dobry pomysł.
    Jeszcze dowiedziałem się ze można zrobić coś takiego jak most dwa routery chyba zyxel robią most i po takim kablu można przesłać na duże odległości sygnał.

Oczywiście nie ukrywam że chodzi również o koszty
  • #2 15080797
    VaM VampirE
    Poziom 22  
    Ocena: 88
    Niestety ale 200m nawet przy dobrych przełącznikach to problem, jedyny który znam co 100Mb przy 118m wyciąga, to Cisco 2960.

Rozwiązaniem jako takim będą przełączniki Netgear ProSafe Plus 5-Port, 118m mi nie wytrzymał, ale dwa na odcinku 200m, powinny dać rady.
    Niestety extendery LAN są jeszcze droższe.
    Netgeary są fajne bo mają wyjścia PoE więc teoretycznie przy 48V, router A zasili router B.

Ale sensowność takich manewrów jest średnia.

Znacznie łatwiej wziąć dwa Ubiquiti Bullet, Miktorik Groove, czy inny mikrotik zewnętrzny i zrobić łącze radiowe point to point.

Albo jeśli radio odpada, to światłowód + dwa media konwertery. Ale za jednomodowy patchcord zabulisz prawie tysiąca. Plus konwertery z światła na miedź. Wystarczy jeden światłowód są gotowe patche 200m i do tego konwerter z WDM, czyli np. PT-Link MC112CS. Wtedy było by pro.
    Albo firma od światłowodów, położą ci światłowód, zarobią końcówki i będzie na lata. Tyle że koszty.

Tanio to panie tylko radiem, albo na dyskietkach internet nosić :)
  • #3 15084235
    pitron
    Poziom 24  
    Ocena: 99
    Teoretycznie jeżeli kabel jest dobrej jakości i wstawisz w połowie switch zewnętrzny taki np. jak jest używany to telewizji przemysłowej BCS-xPoE6/S to może ci się udać albo powerboxa od Mikrotika Link.

Sam kiedyś miałem 180m kabel zewnętrzny FTP Bitner i prędkość utrzymywała się 100Mbit na krańcach HP Procurve.
    Przy pierwszej okazji zmieniłem na światłowód :-).
  • #4 15085392
    smario11
    Poziom 31  
    Ocena: 120
    Poloz swiatlowod. Wyjdzie cenowo tak jak radiowo.
    Kabel z koncowkami kolo 200zl wyjdzie no mediaconwertery z wkladkami cos kolo 250zl
    Radiowo samo cpe to koszt 250zl/szt
    Sam koszt kabla swiatlowodowego jest nizszy niz skretki dobrej.
    Jak juz kupiles skretke to faktycznie lipa
  • #5 15085418
    m.jastrzebski
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 864
    smario11 napisał:
    Poloz swiatlowod. Wyjdzie cenowo tak jak radiowo.
    A i pojdzie 1Gbit. Z radiem to roznie bywa.
  • #6 15087182
    VaM VampirE
    Poziom 22  
    Na światłowodach się nie znam, to nie będę się w tej kwestii za bardzo wypowiadał, ale jeśli teki są ceny, to nie ma się co zastanawiać z innymi opcjami.

Gdzie można kupić gotowy światłowód 200 z zarobionymi końcówkami za 200zł?
    Tak z ciekawości, bez żadnej ironii, jak szukałem to wszystko było około 1000zł.
  • #7 15087199
    m.jastrzebski
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 864
    VaM VampirE napisał:
    Na światłowodach się nie znam, to nie będę się w tej kwestii za bardzo wypowiadał, ale jeśli teki są ceny, to nie ma się co zastanawiać z innymi opcjami.

Gdzie można kupić gotowy światłowód 200 z zarobionymi końcówkami za 200zł?
    Tak z ciekawości, bez żadnej ironii, jak szukałem to wszystko było około 1000zł.

Pierwszy z brzegu.
    http://www.cdr.pl/k507,swiatlowody-patchcordy-sc-sc-simplex-zewnetrzne.html
  • #8 15087218
    VaM VampirE
    Poziom 22  
    Dzięki :)
    Nie wiem jakim cudem nie udało mis się tego od razu znaleźć.
  • #9 15087822
    smario11
    Poziom 31  
    Ocena: 120
    Sorki bo jak widac troche w blad wprowadzilem z kablem i koncowkami. Ceny netto podaje...co nie zmienia faktu ze radio na 150-200m jest w ogole nie oplacalne.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje sposobu na przesłanie sygnału LAN na odległość 200 m przy prędkości 100 Mb/s. Wskazano, że użycie switcha w połowie drogi może być skuteczne, jednak niektóre modele, takie jak Cisco 2960, mają ograniczenia do 118 m. Proponowane rozwiązania obejmują zastosowanie switchy Netgear ProSafe Plus oraz Ubiquiti Bullet lub Mikrotik Groove do stworzenia łącza radiowego. Alternatywnie, zaleca się użycie światłowodu z mediakonwerterami, co może być bardziej opłacalne i wydajne, zwłaszcza przy dłuższych odległościach. Koszty związane z radiem i światłowodem są porównywane, a użytkownicy dzielą się informacjami o dostępnych produktach i ich cenach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA