logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Acer Aspire 5535 - Nie widzi żadnego monitora nawet swojego własnego

pawcioppp 13 Paź 2015 14:45 1113 8
REKLAMA
  • #1 15063953
    pawcioppp
    Poziom 10  
    Witam serdecznie wszystkich, mam nadzieję że ktoś mi pomoże z moim problemem.
    Mianowicie problem pojawił się gdy podczas rozruchu komputera dziecko wyciągnęło kabel łączący telewizor z laptopem. Laptop był na stałe podłączony generalnie z telewizorem który służył za monitor ponieważ na tym laptopie oglądam tylko filmy. Ustawienie było takie że wyświetlały się obrazy tylko i wyłącznie na telewizorze. Po włożeniu ponownym wtyczki kabla łączącego telewizor z laptopem obraz pozostał czarny na telewizorze i na laptopie. Próbowałem różnych sposobów na ślepo włączać rozdwojenie obrazu na laptopie telewizor czyli przycisk f5 razem z przyciskiem funkcyjnym, przycisk windowsa plus P również próbowałem. Próbowałem podłączyć i odłączyć kabel w różnoraki sposób, włączony lub wyłączony laptop włączony lub wyłączony telewizor nie przynosi to żadnych efektów.
    Proszę o pomoc z góry dziękuję i pozdrawiam serdecznie.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 15064281
    fakti
    Poziom 14  
    Ocena: 10
    Wszystko startuje , tylko nie ma obrazu ? spróbuj uruchomić system w trybie awaryjnym z wyłączonym kablem od TV , być może układ graficzny szlag trafił ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 15064352
    bucha
    Poziom 12  
    Ocena: 34
    Po wyjęciu kabla jeśli wszystko jest sprawne, automatycznie powinien uruchomić się na matrycy. Przez jaki kabel był połączony z tv?
  • REKLAMA
  • #4 15065903
    pawcioppp
    Poziom 10  
    Witam serdecznie ponownie, próbowałem odpalić go w trybie awaryjnym(F2 lub F8), nie ma żadnej reakcji. Słychać że komputer normalnie pracuje, no może wentylator trochę za szybko pracuje. Włączałem go już parę razy z kablem bez kabla ale on nie reaguje na nic. Wyłączam go niestety odcinając prąd zastanawiam się czy po drodze nie uszkodziło się coś jeszcze dodatkowo. Proszę o dalsze podpowiedzi zgóry dziękuję.
  • Pomocny post
    #5 15066638
    bucha
    Poziom 12  
    Można spróbować zresetować BIOS, niestety w tym modelu wymaga to rozkręcenia sprzętu ponieważ bateria nie jest dostępna pod klapką. Pytałem przez jaki kabel laptop był podłączony do telewizora?
  • Pomocny post
    #6 15066749
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6823
    Cytat:
    dziecko wyciągnęło kabel łączący telewizor z laptopem. Laptop był na stałe podłączony generalnie z telewizorem który służył za monitor ponieważ na tym laptopie oglądam tylko filmy.

Wyciągnęło czy wyszarpnęło?
    Upadł na podłoge czy nie?
    Popatrz na piny w gniezdzie gdzie podłaczono kabel do laptopa/ to samo w TV.
    Raczej dla mnie coś " sie stało" w ok. tego gniazda w laptopie ( po objawach).

Bez znajomości pomiarów >> raczej SERWIS.
  • REKLAMA
  • #7 15066989
    pawcioppp
    Poziom 10  
    To był kabel standartowy łączący komputer z monitorem który jest dosyć sztywny i dziecko ruszyło ten kabel po czym wtyczka po prostu wyszła z gniazda podczas startu komputera. Próbuję dostać się do bateryjki i zresetować bios zobaczymy jakie będą tego efekty. Po zresetowaniu biosu będę miał jeszcze jeden problem mianowicie przełącza się bios w jakiej pozycji której nie pamiętam, która uniemożliwia normalny start windowsa. Mam nadzieję że sobie przypomnę co to było. Pozdrawiam.
  • Pomocny post
    #8 15069786
    bucha
    Poziom 12  
    Jeśli się domyślam to zmiana z AHCI na IDE lub odwrotnie. Na to też jest sposób żeby windows na obydwu się uruchamiał:) Daj znać co po resecie biosu.
  • #9 15188723
    pawcioppp
    Poziom 10  
    Witam serdecznie wszystkich moich pomocników. Chcę poinformować, że resetowanie biosu pomogło ale problem powtarza się wmomencie gdy się uśpi komputer, po wybudzeniu go, nie widzi monitorów, ale dzieje się to tylko wtedy gdy podłączony jest do telewizora i sygnał były wysyłane na dwa monitory. W przypadku gdy do laptopa nie podłączony jest zewnętrzny monitor, wszystko działa w porządku. Podsumowując uważam że temat może zostać zamknięty ponieważ usterkę usunąłem a że się pojawia z powrotem to co innego.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z laptopem Acer Aspire 5535, który przestał wyświetlać obraz na matrycy oraz podłączonym telewizorze po przypadkowym odłączeniu kabla HDMI. Pomimo prób uruchomienia w trybie awaryjnym oraz resetowania BIOS-u, laptop nie reagował na podłączenie zewnętrznego monitora. Użytkownik podejrzewał uszkodzenie gniazda lub układu graficznego. Po zresetowaniu BIOS-u problem częściowo ustąpił, jednak pojawił się ponownie po uśpieniu laptopa, gdy był podłączony do telewizora. Użytkownik zauważył, że bez podłączonego zewnętrznego monitora laptop działa poprawnie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA