logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 6210 - brak zasięgu i komunikat niewłaściwa karta SIM

a.gry 08 Cze 2005 00:01 1103 5
REKLAMA
  • #1 1558943
    a.gry
    Poziom 16  
    Ocena: 39
    Witam wszystkich.

Rozpaczliwie szukam pomocy. Coś się stało z moim telefonem nokia 6210 .
    Na samym poczatku nie wyswietlal paska zasiegu i logo gaslo po paru sekundach ( menu bylo dostepne i resetowal sie co jakis czas), a teraz wyskakuje napis "niewlasciwa karta sim" .Karte sprawdzilem na innym telefonie i jest ok. Polaczenie alarmowe z karta i bez tez nie dziala. Moze ktos doradzi jak z tego wybrnac?

Pozdrawiam A.G.
    Ps.Mam program (NokTest) do sprawdzania telefonu ale nic z niego nie rozumiem.
  • REKLAMA
  • #2 1559036
    ftb
    Poziom 35  
    Ocena: 100
    na początek rozkręć telefon i przeczyść płytę(lub przynajmniej np styki anteny) sprawdz konektor anteny zewnętrznej.Z Twojego opisu wynika że przydało by się przelutowanie(wygrzanie) płyty ( cooba,coont)ale musisz mieć do tego odpowiedni sprzęt.Jeśli to nie pomoże to wymienić soft a dalej to jak przy typowym braku zasięgu: switch-filtry-hagar ew PA..
    Co do karty to po grzaniu (i ew sofcie) powinno być ok ew sprawdzić przedpięciowe diody zenera

ftb
  • REKLAMA
  • #3 1559654
    a.gry
    Poziom 16  
    Dzieki za podpowiedz, ale mam jeszcze jedno pytanie czy zwykly laik taki jak ja bedzie potrafil zmienic soft i jakim programem sie to robi. Pozdrawiam a.g.
  • REKLAMA
  • #4 1560348
    axel234
    Poziom 17  
    Ocena: 6
    myślę, że będziesz potrafił. Najtańszy sposób żeby to zrobić w domu to zakup kabla tzw flasher'a Dejan'a i kabla mbus. Potem musisz znaleźć jakiś program do tego np "Rolis" i do roboty.
  • REKLAMA
  • #5 1560469
    przekrent
    Poziom 32  
    Ocena: 93
    Cobba do podstawienia. Zapewne po zczytaniu locków mbusem wszędzie będą FFFFF...
  • #6 1560666
    a.gry
    Poziom 16  
    witam.
    Jak pisaliscie kupilem m-bus i mam program "nokia flasher by rolis V4.79.

Uruchomilem ten program i odczytalem nawet informacje o moim telefonie ,ale jak probuje cos innego zrobic wyskakuje mi napis" PRESS POWER ON SHORLY..." i nic sie nie dzieje. Czy to tak ma byc?

Prosze o podpowiedz co dalej robic?

Pozdrawiam A.G.

Dodano po 38 [minuty]:

HUURRAAAAAA!!!!!!!!

Udalo sie .
    Uruchomilem i nawet dziala, jestescie super.

Za wszysto dzieki i pozdrawiam A.G.
REKLAMA