logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Yamaha YFZ 450 2005 - trudności z odpalaniem przy niskim napięciu akumulatora

macjac90 16 Paź 2015 21:05 2460 2
REKLAMA
  • #1 15072682
    macjac90
    Poziom 1  
    Witam,

Jaki może być powód, iż quad odpala tylko jeśli jest dobrze podładowany akumulator, a dokładniej jego napięcie wynosi ok. 12.90 bądź 13.00

Jeśli wynosi już ok. 12.80 to już słabiej kręci rozrusznikiem i czasem odpali czasem nie, ale kiedy jest poniżej tego 12.80, czyli powiedzmy 12.50 to w ogóle nie odpali, a przykładowo w aucie mam inny aku, który ma 12.30 i odpala bez problemu.

Na rozgrzanym silniku zazwyczaj jest ok, bo aku podczas dłuższej jazdy się podładuje. Gorzej jeśli jest to krótsza trasa i jeśli aku nie był podładowany wcześniej na maksa to już są problemy z odpaleniem, bo ma przykładowo 12.70

Z aku jest raczej wszystko ok, gdyż wymieniłem na nowy.

Sprawdzałem też czy jest gdzieś izolacja przetarta, ale wszystko wygląda ok. Czytałem coś o szczotkach rozrusznika, że mogą być wytarte.

Quad to yamaha yfz 450, 2005 r.

Pozdrawiam serdecznie
  • REKLAMA
  • #2 15072769
    Gunslinger
    Poziom 30  
    Ocena: 461
    Auto na aku 12.3 dobrze odpala, czy quad na tym aku? Aby sprawdzić instalację, można podać kablami rozruchowymi bezpośrednio na rozrusznik. Właśnie na niego bym stawiał. Może być ogólnie wyrobiony.
  • #3 15072875
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3626
    Ten quad ma jakąś nazwę, markę, typ, model? Jeśli tak, to uzupełnij te dane w temacie pierwszego postu z użyciem funkcji [Zmień]. Ile ma przejechane?
    Czy przy tych różnicach napięcie zauważalna jest różnica w pracy rozrusznika i prędkości kręcenia?
    Czy jak silnik nie chce odpalić, to świeca jest mokra? Sprawdź kompresję.
REKLAMA