logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Corsair - Bios nie widzi całego ramu, a CPUZ już tak.

optimalblack 19 Paź 2015 09:21 2676 13
REKLAMA
  • #1 15079020
    optimalblack
    Poziom 8  
    Witam,

Po formacie, aktualizacji biosu i przeczyszczeniu/nałożeniu nowej pasy na procka, bios przestał widzieć 2 z 4 pamięci RAM. Z tym, że nie tak od razu, tylko po nocy. Po samych 'modyfikacjach' sprzęt działał normalnie przez 4-5h.
    Do tej pory miałem wpięte 2x2 i 2x4 w dual channel @ 1600MHz. W tej chwili jakbym nie wpiął pamięci, to zawsze odczytuje mi jeden zestaw - ten większy.
    Jak wepnę w dualu tylko 2x2 lub 2x4, czy nawet 2+4 to czyta dobrze ilość pamięci.
    Jednak jak bym chciał wpiąć w single channel 2 kostki to czyta tylko jedną.
    Druga sprawa nie mogę w ogóle ustawić pamięci na większe taktowanie niż 1333MHz. Windows widzi tylko 8Gb, tak jak BIOS, ale np CPUz widzi już wszystkie kostki 12Gb. Memtest pokazuje jako całą pamięć 8Gb, ale na liście na dole wyświetla, że wpięte są wszystkie kostki.
    BIOS był przywracany do starej wersji - to samo. Ponownie do najnowszej - to samo. Resetowany - to samo. W tej chwili wszystko jest ustawione na auto.

Dodam, że komputer po 'tej nocy' nie chciał rano odpalić. BIOS pikał krótko 5 razy (gdzieś w necie wyczytałem, że to procek), a na płycie wyświetlał się kod o6/o7, albo do góry nogami, bo nie wiem, od której strony się na to patrzy (w liście kodów Dr Debug nie znalałem takiego, ale mogę źle odczytywać kod/listę).
    Wszystko świeciło, kręciło się, ale komp nie startował.
    Został ponownie rozebrany, przeczyszczony, złożony i ruszył, z tym, że ubyło mu ramu.
    Istnieje możliwość, że w procesorze coś się przepaliło na tyle 'precyzyjnie', że źle kontroluje ram, a wszystko inne działa ok? Tak przynajmniej mi się wydaje - w stresie nic nie wywala. Choć nie stresowałem go dłużej niż 15min.
    Czy szukać problemu w płycie/ramie?
    Wszystkie kostki, w każdym slocie działają poprawnie - tzn komp się uruchamia, pokazują normalną ilość, tylko taktowanie zawsze jest 1333MHz i nie mam możliwości zmienić na wyższe. Jedynie po aktualizacji BIOSu mogłem zmienić BCLK na 120.1 i wtedy w wyborze taktowania pamięci pokazało mi się 1600MHz, ale pamięć i tak ruszyła na 1333MHz (wg wyświetleń ekranie startowym biosu).

Nie mam niestety możliwości wpięcia ramu w inną płytę, a tym bardziej procka.

Sprzęt:
    i5 2500k
    Asrock p67 extreme4
    2x2Gb CMX4GX3M2A1600C9
    2x4Gb CMZ8GX3M2A1600C9

Kilka fotek z biosu nowego/starego i cpuz.

Corsair - Bios nie widzi całego ramu, a CPUZ już tak. Corsair - Bios nie widzi całego ramu, a CPUZ już tak. Corsair - Bios nie widzi całego ramu, a CPUZ już tak. Corsair - Bios nie widzi całego ramu, a CPUZ już tak. Corsair - Bios nie widzi całego ramu, a CPUZ już tak. Corsair - Bios nie widzi całego ramu, a CPUZ już tak. Corsair - Bios nie widzi całego ramu, a CPUZ już tak. Corsair - Bios nie widzi całego ramu, a CPUZ już tak. Corsair - Bios nie widzi całego ramu, a CPUZ już tak. Corsair - Bios nie widzi całego ramu, a CPUZ już tak.
    Corsair - Bios nie widzi całego ramu, a CPUZ już tak. Corsair - Bios nie widzi całego ramu, a CPUZ już tak. Corsair - Bios nie widzi całego ramu, a CPUZ już tak. Corsair - Bios nie widzi całego ramu, a CPUZ już tak. Corsair - Bios nie widzi całego ramu, a CPUZ już tak. Corsair - Bios nie widzi całego ramu, a CPUZ już tak. Corsair - Bios nie widzi całego ramu, a CPUZ już tak. Corsair - Bios nie widzi całego ramu, a CPUZ już tak.
    Z góry dziękuję za pomoc.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 15079054
    gabrjel
    Poziom 20  
    Ocena: 46
    Podstawowa opcja bez gdybania (bo gdybanie najgorsze) to wpiąć inne kości, albo wpiąć te kości do innej płyty.

I nie kombinować, bo kombinowanie może więcej zaszkodzić niż pomóc.

Taka moja metodologia - możesz się nie zgadzać.
    Serwis zrobi tak samo....

ale jak juz mamy gdybać, może moduły SPD na pamięciach dostały update, ewentualnie microcode procesora dostał update ?
    Bo jeśli przywracasz BIOS a dalej problem, to coś jeszcze uaktualniło...
  • REKLAMA
  • #3 15079212
    optimalblack
    Poziom 8  
    Dzięki za odpowiedź.
    Jak tylko będę miał możliwość przełożenia, to spróbuję. Nikt ze znajomych nie ma płyty pod ddr3@1600MHz.
    Jednak druga część mnie bardzo zaciekawiła, co to znaczy, że dostały update?
    Da się to cofnąć?
    Przy pierwszej aktualizacji BIOSu na najnowszego pojawiła się jakaś do tej pory mi nie znana procedura. Z poziomu systemu usunął starego i wgrał nowego, ale po restarcie jakby zrobił to jeszcze raz z poziomu samego BIOSu. Nigdy wcześniej tego nie widziałem, a kilka updateów tego BIOSu już robiłem. To normalne, czy może wtedy 'zupdateował coś za dużo?' Później po wgraniu poprzedniego i na nowo najświeższego już tej procedury nie było.

Jak komp się zwiesił to wg mnie wywalało takie kody błędów
    0x06 Microcode loading
    0x07 AP initialization after microcode loading
    Chwilę mieliło na tym 06, a później stawało na 07 i koniec.
    Coś to mówi?
  • #4 15080383
    gabrjel
    Poziom 20  
    Microcode to firmware procesora, generalnie zawsze siedzi w kości BIOSu/UEFI.

Nie jestem na bieżąco ale może najnowsze konstrukcje mają dodatkowe zasoby gdzie zapisują Microcode.
    Podobnie jak kontrolery RAID czy firmware karty graficznej.
    Generalnie wszystko co ma jakiś procesor musi mieć minimalny program sterujący (firmware). Dla procesora zawsze nazywa się to MicroCode.
    https://pl.wikipedia.org/wiki/Mikroprogram
  • #5 15080598
    optimalblack
    Poziom 8  
    No dobrze, a da się to w domowych warunkach zaktualizować, przywrócić do poprzedniej wersji, albo chociaż sprawdzić czy jest odpowiednia?
  • #6 15082147
    gabrjel
    Poziom 20  
    optimalblack napisał:
    No dobrze, a da się to w domowych warunkach zaktualizować, przywrócić do poprzedniej wersji, albo chociaż sprawdzić czy jest odpowiednia?

Raczej nie liczyłbym na to, a kombinowanie z mikrokodem nie znając assemblera i rejestrów procesora to żonglerka odbezpieczonymi granatami.
  • REKLAMA
  • #7 15082252
    optimalblack
    Poziom 8  
    W takim razie jeżeli by na to padło, to ramy/płyta/procek (w zależności co się wywnioskuje) idzie do kosza?
  • #8 15082492
    safbot1st
    Poziom 43  
    Ocena: 1584
    Z jakiego nr. BIOS na jaki było flashowane?
    Z jakiego powodu było flashowane?
    http://www.asrock.com/mb/Intel/P67%20Extreme4/?cat=Download&os=BIOS
    Asrock wyraźnie napisał, że przy sprawnie działającym zestawie nie zaleca flasha.
    Dodatkowo są jakieś uwagi o AXTU Intel ME (dla mnie czarna magia).

Zanim zaczniecie utylizować podzespoły potrzeba poprawnej diagnozy!
  • REKLAMA
  • #9 15082552
    optimalblack
    Poziom 8  
    Witam,

Zasilam świeżym powietrzem.
    Z 2.1 na 3.1.
    Nie będę ściemniał, nie doczytałem, żeby nie flashować jak działa dobrze.
    Ściągałem sterowniki do płyty po formacie, zobaczyłem, że jest nowy bios i go też pobrałem. Z tym, że po samej aktualizacji było wszystko dobrze przez kilka godzin używania. Dopiero rano, jak komp odstał swoje, zrobiły się cuda.

Zasilacz Chieftec cft 650 14c

Skupiając się na BIOSie - da się jakimś cudem kompletnie wyczyścić pamięć BIOS, tak żeby mieć pewność, że nic tam nie ma i wgrać jakiś poprzedni?
    Czy standardowa procedura wgrywania BIOSu tak właśnie działa?
  • #10 15083340
    gabrjel
    Poziom 20  
    optimalblack napisał:
    Skupiając się na BIOSie - da się jakimś cudem kompletnie wyczyścić pamięć BIOS, tak żeby mieć pewność, że nic tam nie ma i wgrać jakiś poprzedni?
    Czy standardowa procedura wgrywania BIOSu tak właśnie działa?

Każdy producent ma swoje triki... szczerze nie bawiłbym się tylko reklamował... po to w końcu jest gwarancja....
  • #11 15083351
    optimalblack
    Poziom 8  
    Płyta już niestety jest po gwarancji.

Sprawdziłem właśnie memtestem każdą kostkę w każdym slocie.
    Zero błędów, dobrze odczytywana pojemność.
    Jedna rzecz jednak mi nie pasowała, w slocie 3 i 4 każda kość wg memtestu miała czasy 6-6-6-20, gdzie nominalnie są one 9-9-9-24.
    Nie wiem czy to memtest tak potrafi odczytywać, czy jednak jakiś błąd na mobo.
    No i zawsze odczytywane były jako 1333MHz.

Ramy w innej płycie działają w pełni sprawnie.
    Próbowałem zrobić instantflasha z biosa, ale nie widzi mi żadnego obrazu na 2 penach.
    Nie wiem jak zrobić to z DOSa, tzn nie mam pewnie odpowiednich plików.
    Chyba nową kostę bios muszę mieć :/?
  • #12 15087344
    optimalblack
    Poziom 8  
    Kość biosu na tej MOBO jest wkładana czy lutowana?
  • Pomocny post
    #13 15089606
    gabrjel
    Poziom 20  
    no to powiedziałbym że na 99% to próby auto-overclockingu....

podpatrzone na forum overclockingu w US

zresetuj bios do domyslych ustawień
    uruchom z minimalna konfiguracją pozwalajcą edytowac ustawienia
    ustaw najgrosze timingi i minimalna predkość którą zaakceptuje procesor (667x2 albo 533x2) i sprawdź czy ruszy.
    jeśli uruchomi się z 1066 w dualu (2 pary po 2 szt działajace) podnoś parametry prędkości, aż znajdziesz moment który nie będzie chciało śmigac.
  • #14 15104340
    optimalblack
    Poziom 8  
    Przy wgraniu BIOSU musiało pójść coś nie tak z updatem IME z7 na 8 i przez to są problemy.
    Muszę wyjąć kość i ją zflasować programatorem.
    Temat do zamknięcia, dzięki za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Po aktualizacji BIOS-u i przeczyszczeniu procesora, użytkownik napotkał problem, w którym BIOS nie widzi całej pamięci RAM (8GB z 12GB), mimo że CPU-Z poprawnie identyfikuje wszystkie moduły. Po kilku godzinach działania komputer przestał rozpoznawać dwa z czterech modułów RAM. Użytkownik próbował różnych konfiguracji pamięci, resetował BIOS i przywracał starsze wersje, ale problem pozostał. Dyskutanci sugerowali sprawdzenie modułów RAM w innej płycie oraz zresetowanie BIOS-u do ustawień domyślnych. Wskazano również na możliwość problemów z mikrokodem procesora po aktualizacji BIOS-u. Użytkownik rozważał konieczność programowania kości BIOS-u, aby rozwiązać problem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA