Witam mam Problem z Kościami Ram na CPU-Z Pokazuje mi Normalnie 32GB RAM Ale jak wchodzę do bios'a pokazuję że działają mi tylko 2 ramy z 4 proszę o pomoc
Windows 11
Kartka Graficzna : NVIDIA GeForce GTX 1050 TI
Procesor: Intel i7 2600K
Ram: 4x8GB DDR3
Płyta Główna: ASRock Z77 Extreme4
Bios mam najnowszy. Sprawdzałem przemieniałemm kości i dalej nic tylko wykrywa te dwie, a sprawdzalem płyte główną i maksymalna pojemnosci 32GB też kości są z tej samej firmy i takie same. i jak patrzyłem na Procesor to powinien wykrywać bo każda ma te 1333MHZ
> Sprawdzałem przemieniałemm kości i dalej nic tylko wykrywa te dwie
Piszesz niejasno, tzn wykrywa pozostale dwie kosci po zmianie czy nadal nie? Jak nadal nie to pewnie sa uszkodzone.
Jak zostawisz tylko dwie z A1 i B1 w slotach A2 i B2 to je wy krywa poprawnie czy nie?
Masz uszkodzony region ME w biosie. Programowanie biosu w zewnętrznym programatorze to naprawi.
Możesz tez napisać do Asrocka, przysyłają zaprogramowaną kość.
Michał
✨ Użytkownik zgłasza problem z wykrywaniem pamięci RAM na płycie głównej ASRock Z77 Extreme4, gdzie BIOS pokazuje tylko 16GB RAM zamiast 32GB. Pomimo że CPU-Z wskazuje na 32GB, BIOS wykrywa jedynie dwie z czterech kości RAM. Użytkownik potwierdza, że BIOS jest aktualny, a pamięci są tej samej firmy i mają odpowiednią częstotliwość 1333MHz. W odpowiedziach sugerowane są różne kroki diagnostyczne, w tym sprawdzenie slotów pamięci oraz możliwość uszkodzenia regionu ME w BIOS, co może wymagać programowania BIOS-u lub kontaktu z producentem. Wygenerowane przez model językowy.