logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ricoh Aficio 1035 - brudny pasek 1 cm u góry kartki, wymieniony bęben i wałek

eyama 19 Paź 2015 18:06 789 7
REKLAMA
  • #1 15080235
    eyama
    Poziom 7  
    Witam, jak w temacie. Drukuje brudny pasek ok. 1cm u góry kartki ( przy wydruku oraz z szyby). Przy ustawieniu kartek w poziomie ( w kasecie) jest ok. Wymieniony ostatnio bęben i wałek magnetyczny. Podczas zatrzymania w czasie wydruku kartka jest brudna już przed bębnem.
    Załączniki:
    • Ricoh Aficio 1035 - brudny pasek 1 cm u góry kartki, wymieniony bęben i wałek DSC_0014_1_.JPG (1.02 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 15080314
    copyman
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 834
    Obejrzyj dokładnie krawędź bebna ... Mnie to wyglada na uszkodzony bęben wlasnie . Mało prawdopodobne żeby aż tyle tonera leżało w drodze prowadzenia papieru a poza tym ten ślad jest taki dość charakterystyczny . Nawet jeżeli brudzi w trakcie prowadzenia papieru to jest cos nie tak że tyle tonera sypie sie spod układu wywoływania.

C.
  • REKLAMA
  • #3 15080429
    Bitels85
    Poziom 25  
    Ocena: 166
    Do wymiany zestaw: bęben, listwa deweloper, warto też sprawdzić przy okazji jak wyglądają zębatki napędzające zespół wywoływaczki, na 90% są zjechane.
    Pozdrawiam.
  • #4 15080994
    eyama
    Poziom 7  
    Owszem w bębnie mam "wyryty" rowek chyba od transferu jutro zobaczę dam znać a przy okazji wyrzuca SC 990 narazie dzięki za podpowiedzi
  • #5 15081045
    Bitels85
    Poziom 25  
    Ocena: 166
    Błąd ma związek z zespołem bębna, wymień materiały i zębatki jeśli trzeba, rolkę ładującą umyj pod letnią wodą miękką szmatką, złóż całość, zainicjuj developer i będzie ok.
  • REKLAMA
  • #6 15081477
    copyman
    Przy okazji jeszcze zespół pasa transferu ogarnij … Sprawdź czy taśma się nie zsunęła , czy ze zbiornika się nie usypuje i w jakim stanie jest listwa i pas. SC990 ma związek z zespołem wywołującym. Zanim jednak wymienisz bęben i listwę musisz sprawdzić co powoduje wycieranie rowka w bębnie. Pisałeś że niedawno bęben był wymieniany. Jeżeli zatem nie znajdziesz przyczyny a będziesz walczył tylko ze skutkami - szkoda Twoich pieniędzy.

C.
  • REKLAMA
  • #7 15081970
    eyama
    Poziom 7  
    Wymieniłem bęben, listwe, wałek ładujący, czyszczenie inicjalizacja i jest ok. Co było przyczyną już nie wnikam, wymiana i tak już musiała nastąpic. Jeszcze muszę dojść co rysuje mi bęben z brzegu(prawdopodobnie blacha pod nim koło tryb napędu w zespole) Dzięki za sugestie.
  • Pomocny post
    #8 15082816
    copyman
    Sprawdź uszczelniacze na wałku magnetycznym. Dodatkowo sprawdź wyklejki koło listwy bębna , na jego brzegach.

C.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z drukarką Ricoh Aficio 1035, polegający na brudnym pasku o szerokości 1 cm u góry kartki, występującym zarówno przy wydruku z komputera, jak i z szyby skanera. Wymienione zostały bęben i wałek magnetyczny, jednak problem nadal występuje. Użytkownicy sugerują sprawdzenie krawędzi bębna, wymianę zestawu bębna i listwy dewelopera, a także kontrolę zębatek napędzających zespół wywoływaczki. Wskazano również na możliwość uszkodzenia wałka magnetycznego oraz zanieczyszczenia w zespole pasa transferu. Po wymianie bębna, listwy i wałka ładującego oraz przeprowadzeniu czyszczenia, problem został rozwiązany, chociaż użytkownik nadal bada przyczynę rysowania bębna.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA