logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Technics RS-EH600 – buczenie w jednym kanale magnetofonu, zależność od obecności kasety

alfalaval 09 Sie 2025 17:43 360 10
REKLAMA
  • #1 21630236
    alfalaval
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam.
    Mam problem z magnetofonem Technics RS-EH600.
    Polega on na tym, że w klapce A słychać buczenie zamiast dźwięku w jednym kanale. W drugiej kieszeni dźwięk jest prawidłowy, pod warunkiem że klapka nr 1 jest pusta, bo jak jest kaseta w środku, to wtedy też w drugiej klapce odtwarza z buczeniem. Doszedłem jedynie do tego, że to nie jest wina głowicy, jak myślałem z początku. Może to jest spowodowane, że nie mam odtwarzacza CD i ta taśma od niego nie zamyka jakiegoś obwodu. Jak miałem odtwarzacz CD, to nie pamiętam, żebym miał z magnetofonem jakiś problem. Ratujcie
    AI: Czy buczenie pojawia się tylko podczas odtwarzania kasety, czy również przy próbie nagrywania lub przewijania?
    Podczas odtwarzania.
    AI: Czy w ostatnim czasie magnetofon był serwisowany, naprawiany albo czy samodzielnie coś w nim robiłeś?
    Nic nie było robione.
  • REKLAMA
  • #2 21630276
    roman_partyka
    Poziom 27  
    Ocena: 295
    Ciekawa usterka.
    Jak włożysz kasetę zwierasz krańcówkę i coś jest przełączane. Może selektor głowicy jest uszkodzony?
    alfalaval napisał:
    Doszedłem jedynie do tego że to nie jest wina głowicy

Jak to sprawdziłeś?
  • REKLAMA
  • #3 21630290
    alfalaval
    Poziom 9  
    No właśnie, nie wiem, o co chodzi, jak zwieram tę blaszkę metalową, która widzi, czy jest kaseta, to wtedy jest buczenie i ta druga kieszeń też przestaje wtedy prawidłowo odtwarzać.
  • REKLAMA
  • #4 21630292
    roman_partyka
    Poziom 27  
    Masz serwisówkę do tego magnetofonu?
  • #5 21630364
    alfalaval
    Poziom 9  
    Nie mam. Tak naprawdę liczę, że może ktoś już miał dokładnie taki problem, bo sam nie wiem, czy jestem w stanie to naprawić. Może problem jest w tej zworke, może się odkształciła.
  • #6 21630407
    roman_partyka
    Poziom 27  
    Schemat marny ale innego nie znalazłem.
    Załączniki:
    • Technics-RSEH-600-Service-Manual.pdf (3.96 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #7 21651409
    Andrzej Ł
    Poziom 21  
    Ocena: 106
    Wymień kondensator na płytce prawego mechanizmu C114 4,7uF, on często powoduje brum w jednym kanale
  • #8 21781897
    bart198x
    Poziom 11  
    Ocena: 22
    Witam, udało się może rozwiązać problem?
    Mam analogiczny i nie wiem, jak z tym sobie poradzić. Jeszcze nie wymieniałem tych kondensatorów. Po prostu chciałem się najpierw dowiedzieć, czy może to pomogło, czy może coś innego.
  • #9 21782224
    alfalaval
    Poziom 9  
    Witam. Nie próbowałem jeszcze tego robić ze względu na brak czasu, ale liczę na wiadomość, czy Panu się udało. Jestem laikiem, więc wolę mieć pewność, że to jest to. Pozdrawiam i życzę powodzenia w naprawie :)
  • #10 21782664
    bart198x
    Poziom 11  
    Ocena: 22
    Link
    No, to mi się udało.
    Testowałem nie w ten sposób, w jaki powinienem (na stole, minimalnie - poodpinane segmenty). Trzeba wszystko popodpinać do kupy, jednak. Separacja decków następuje na segmencie CD. Hee? Nie wiem, jak. Też jestem laikiem, ale zadziałało. Podpiąłem link.
  • #11 21784845
    alfalaval
    Poziom 9  
    Dziękuję za wiadomość. W takim razie muszę dokupić cd. Pozdrawiam>>21782664

Podsumowanie tematu

✨ Magnetofon Technics RS-EH600 wykazuje problem z buczeniem w jednym kanale podczas odtwarzania kasety w klapce A. Buczenie pojawia się również w drugim decku, gdy w pierwszym znajduje się kaseta, co sugeruje zależność od obecności taśmy i działania krańcówki wykrywającej kasetę. Uszkodzenie selektora głowicy lub zworki sterującej obwodem jest podejrzewane. Brak odtwarzacza CD, który normalnie współpracuje z magnetofonem, może powodować niezamknięcie obwodu i generowanie buczenia. Proponowaną naprawą jest wymiana kondensatora elektrolitycznego C114 (4,7 µF) na płytce prawego mechanizmu, który często powoduje brum w jednym kanale. Testy wykazały, że separacja decków następuje na segmencie CD, co potwierdza wpływ braku odtwarzacza CD na prawidłowe działanie magnetofonu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA