logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

excel - unikalna kombinacja wartosci komorek w kilku kolumnach

Gianni_85 23 Paź 2015 11:45 1377 6
REKLAMA
  • #1 15089935
    Gianni_85
    Poziom 7  
    Ocena: 5
    Witam wszystkich,
    Potrzebuje pomocy w połączeniu 3 kolumn z każdą unikalną kombinacją
    1) Kolumna Nazwa klienta
    2) Kryterium raportu
    3) Data
    4) Produkt
    W załączniku przesyłam przykładowy plik z tym co mam i czego potrzebuje
    Lista klientów jest dynamiczna – w zamówieniach wyszukuje formułą tablicową unikalnych wartości
    Lista kryteriów jest stała
    Kolumna z datami też jest dynamiczna,
    Lista produktów też jest zmienna

Taka gigantyczna tabela będzie mi potrzebna do utworzenia kokpitu menedżerskiego.

Czy ktoś da radę mi pomóc?
    Czy jest możlwośc zrobienia tego bez makra?
    Załączniki:
    • przyklad.xls (40.5 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 15090014
    -psiak-
    Poziom 32  
    Ocena: 107
    O ile oznaczysz jako obszary (ewentualnie gdzieś podajesz ilość wierszy w każdej ze źródłowych kolumn) to można formułą.
    Załączniki:
    • przyklad-2a.xls (191.5 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 15090046
    Gianni_85
    Poziom 7  
    Jest super. Działa jak powinno.

Jednak mam tyle danych, że tych kombinacji jest więcej dostepnych wierszy w excelu :/

dlatego będe musiał zrobic 4 tabele przestane i powiązać je ze sobą po odpowiednich kluczach.

czy jak usunę fragmenty formuł dotyczące kryterium to dalej będą sie generować wartości?
  • REKLAMA
  • #4 15090061
    -psiak-
    Poziom 32  
    Jeżeli zrobisz to "z głową" to będą poprawne wartości. Przeczytaj formuły, zrozum je i rób sam podobne. Jeżeli jest to dla ciebie zbyt skomplikowane to zleć wykonanie odpowiedniego programu.
  • #5 15090310
    Gianni_85
    Poziom 7  
    A czy mógłbym jeszcze raz poprosić o pomoc. Z tą unikalną listą wartości
    klienta i daty? nie wychodzi mi poprawna lista :(
  • REKLAMA
  • #6 15090319
    -psiak-
    Poziom 32  
    Gianni_85 napisał:
    ... nie wychodzi mi poprawna lista :(
    już dostałeś poradę na ten przypadek
    -psiak- napisał:
    ... Jeżeli jest to dla ciebie zbyt skomplikowane to zleć wykonanie odpowiedniego programu.

Hasło do RAR: 1234
    Załączniki:
    • Combinations.rar (586.16 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 15090346
    Gianni_85
    Poziom 7  
    Udało się zrobić frormuły ale niestety jak lista unikatowych komórek się utworzy to lista się generuje od początku

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje pomocy w połączeniu trzech kolumn w Excelu, aby uzyskać unikalne kombinacje wartości dla klientów, kryteriów raportu, dat oraz produktów. W odpowiedziach zasugerowano użycie formuł, a także podano, że można oznaczyć obszary danych. Użytkownik napotkał problemy z dużą ilością danych, co wymusiło na nim stworzenie czterech tabel przestawnych. Pojawiły się pytania dotyczące modyfikacji formuł oraz generowania unikalnych wartości. Ostatecznie użytkownik zdołał stworzyć formuły, ale napotkał trudności z dynamicznym generowaniem listy unikatowych komórek.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA