logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kuchnia gazowo-elektryczna Amica - grzałki nie działają, wszędzie 230V po wymianie

cyjanekpotasu 24 Paź 2015 14:37 1401 4
  • #1 15092462
    cyjanekpotasu
    Poziom 9  
    Ocena: 5
    Dzień dobry, po zepsuciu się grzałki termoobiegu, postanowiłem ją wymienić, po czym, po podłączeniu przewodów i podłączeniu do prądu żarówka świeci się przez moment. Po zgaśnięciu okazało się, że żadna z grzałek nie działa, a na wszystkich przewodach mam +230V. Teraz nie wiem co zrobić, bo nawet po jej wymontowaniu problem się pojawia. Proszę serdecznie o pomoc.
  • #2 15092477
    januszo13
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Nie dochodzi N (zero) do grzałek sprawdz po przewodach gdzie sie łączą z N-ką, możliwe że przez regulator
  • #3 15092497
    cyjanekpotasu
    Poziom 9  
    Do grzałki są podłączane dwa przewody, wnioskuję, że N i faza. Jak to możliwe że po odpięciu i przypięciu przewodów w miejscu N leci+230V? W każdej grzałce taki efekt jest.

Dodano po 1 [minuty]:

Wcześniej wszystko było w porządku, tylko przepalona grzałka nie grzała.
  • #4 15092533
    niewolno2
    Poziom 40  
    Ocena: 1255
    Nie używaj określeń +230V bo to wprowadza tylko zamieszanie w twoim opisie. Sprawdź dokładnie przewód N w swojej instalacji czy aby nie został uszkodzony.
  • #5 15092544
    cyjanekpotasu
    Poziom 9  
    A może to mieć związek z nieustawieniem zegara? Wiele osób tu na forum zwraca na to uwagę tu na forum, przy innych postach. W kablu dochodzącym do piekarnika mam zwykłe napięcie, tak jak powinno być.

Dodano po 15 [minuty]:

O matko, ruszyło... Od ustawienia zegara... Dzieki serdeczne za pomoc!
REKLAMA