Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Nietypowy zawór termostatyczny, jaka głowica

marqss 25 Oct 2015 11:14 4488 3
    marqss
    Level 11  
    Witam,
    Przekopałem cały Internet w poszukiwaniu podobnego zaworu ale bez rezultatu. Bardzo proszę o pomoc jakiego typu głowica będzie pasować na ten zawór. Aktualnie grzejnik grzeje pełną mocą, ewentualnie można go zakręcić kluczem przy odpływie aby nie doprowadzał i odprowadzał wody. Zawór nie posiada gwintu jedynie cztery niewielkie nacięcia. Znalazłem trochę podobne zawory ale do podłogówki, a ten jest na grzejniku zamontowany.
    Zdjęcia poniżej
    Nietypowy zawór termostatyczny, jaka głowica Nietypowy zawór termostatyczny, jaka głowica
    Serwis Kotłów
    Level 18  
    Witam,

bo to jest zawór RTL (listerka D wskazuje na Danfossa) powinna pasować FJVR DANFOSS, tyle że ona powinna być montowana na powrocie (grzejnika, pętli podłogówki). Jej zadaniem jest organicznie temperatury powrotu

Pozdrawiam

Dodano po 53 [sekundy]:

Głowic tego typu nie interesuje jaka jest temperatura w pomieszczeniu.
  • Helpful post
    Ptak3124
    Level 24  

Danfoss takie zawory produkuje od kilku dziesięciu lat, wiec znajdziesz nowe głowice.
    Czyli wybrać musisz po miedzy typem RAV lub RAVL zależnie od średnicy "pierścienia" twojego zaworu.
    Poszukaj adapterów (przejściówek) na inny -popularniejszy typ głowicy.
    Polecam market budowlany i tzw. elektroniczne głowice termostatyczne. Zazwyczaj w zestawie dostaniesz też adapter...
    marqss
    Level 11  
    Ptak3124,
    Dziękuję za trafną diagnozę - rzeczywiście jest to zawór RAVL. Miałem w domu zakupioną głowicę elektroniczną eQ-3 i tam kilka przejściówek. Niestety jak próbowałem je montować, to głowica Danfos, którą również miałem nie pasowała - mój błąd. Przejściówka na RAVL jest dobra, ale oczywiście pasuje do eQ-3 a nie do żadnej innej głowicy. :D