logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nvidia GF920m i dedykowana pamięć, czy jest możliwość zwiększenia?

bodzioAD 25 Paź 2015 13:31 1344 6
REKLAMA
  • #1 15094943
    bodzioAD
    Poziom 8  
    Witam!

Jestem posiadaczem laptopa Dell Inspiron 15: Intel core i5, 8Gb ram, Nvidia gf920m-2Gb vram.
    Chciałbym spytać czy jest możliwość powiększenia dedykowanej pamięci wideo dla karty nvidia?
    Domyślna ilość to 128Mb.

Z góry dziękuję!
  • REKLAMA
  • #2 15095040
    safbot1st
    Poziom 43  
    Ocena: 1583
    Są 2 układy grafiki w tym laptopie:
    bodzioAD napisał:
    nvidia gf920m-2gb vram

=karta dedykowana - 2GB RAM.
    bodzioAD napisał:
    intel core i5

= procesor z układem grafiki zintegrowanym, pamięć współdzielona.

Co kolega próbuje osiągnąć docelowo?
  • REKLAMA
  • #3 15097573
    bodzioAD
    Poziom 8  
    Chciałbym zwiększyć wydajność.
    Gdzieś przeczytałem że pamięć dedykowana to pamięć przeznaczana przez system do poszczególnego programu. Pomyślałem więc że po zwiększeniu tej pamięci zwiększy się wydajność.
    Nie wiem czemu karta nvidia posiada tak dużo pamięci skoro nie można jej wykorzystać.
    Grafika zintegrowana to intel hd 5500

Dodano po 2 [minuty]:

Nvidia GF920m i dedykowana pamięć, czy jest możliwość zwiększenia?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 15097610
    safbot1st
    Poziom 43  
    bodzioAD napisał:
    Chciałbym zwiększyć wydajność.

Proponuję odśmiecenie, odrobaczenie systemu i defrag, diagnostykę sprzętu.
    "Zwiększanie" RAM i VRAM nie przyniesie oczekiwanych przez Autora rezultatów.
    Zmiana dysku na SSD wręcz odwrotnie.
    Napisz co robisz na komputerze dokładnie skoro twierdzisz, że tak słabo z wydajnością.
    Laptopy nie służą do grania w gry.
  • #5 15097649
    bodzioAD
    Poziom 8  
    Nie jestem zapalonym graczem lecz skusiłem się na grę assassin's creed 4.
    Wcześniej używałem laptopa głównie do przeglądania internetu.
    Po zainstalowaniu gry pojawił się jakiś problem, z którym poradził sobie mój kuzyn.
    Gra ma stosunkowo niskie wymagania (tak myślę), więc powinna działać na wysokich ustawieniach, lecz nawet na niskich zdarza się jej zaciąć. Szukaliśmy więc z kuzynem rozwiązania i wpadliśmy na pomysł zwiększenia dedykowanej pamięci wideo.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 15097676
    safbot1st
    Poziom 43  
    bodzioAD napisał:
    dedykowanej pamięci wideo

Już wspominałem - ten termin jest mylący. Masz 2GB VRAM na karcie dedykowanej i tak to należy nazwać.
    To jest wystarczająca ilość do grania w niskich rozdzielczościach.
    bodzioAD napisał:
    Gra ma stosunkowo niskie wymagania (tak myślę)

Jak pisałem - laptopy tej klasy nie służą do gier.
    Jeśli obniżenie rozdzielczości nie skutkuje wydajnością niewiele się poradzi.
    J.w.odśmiecenie, odrobaczenie systemu i defrag, diagnostyka sprzętu, test temperatur.
    Sprawdź taktowanie CPU i GPU w stresie.
    bodzioAD napisał:
    nawet na niskich zdarza się jej zaciąć. Szukaliśmy więc z kuzynem rozwiązania i wpadliśmy na pomysł zwiększenia dedykowanej pamięci wideo.

Pomysł nietrafiony. Napisz co masz na myśli pisząc "zaciąć" - na stałe, czy na 1-2 sek.?
    Wklej SMART z programu CrystalDiskInfo.

Ah i jeszcze skoro już oglądam tego screena z posta #3 - jak grasz na karcie Nvidia - karta intel nie bierze udziału.
    Chyba, że przypadkiem grasz na intelu. (?)
    Prawy myszy na Assasins i "Uruchom z procesorem graficznym"-> z menu rozwijanego wybierz Nvidię.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada laptopa Dell Inspiron 15 z procesorem Intel Core i5 i kartą graficzną Nvidia GF920M z 2GB VRAM. Zadał pytanie o możliwość zwiększenia dedykowanej pamięci wideo, która domyślnie wynosi 128MB. Odpowiedzi wskazują, że nie ma możliwości zwiększenia dedykowanej pamięci VRAM, a wydajność można poprawić poprzez optymalizację systemu, diagnostykę sprzętu oraz ewentualną wymianę dysku na SSD. Użytkownik zauważył problemy z wydajnością podczas gry Assassin's Creed 4, mimo że gra ma niskie wymagania. Zwrócono uwagę, że laptopy tej klasy nie są przeznaczone do gier, a 2GB VRAM powinno wystarczyć do grania w niskich rozdzielczościach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA