logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Audi Q7 4.2 TDI - Tryb awaryjny, błąd 09263 P242F, problem z DPF

krzychu190 30 Paź 2015 21:21 8955 3
REKLAMA
  • #1 15109468
    krzychu190
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Witam
    Mam problem z q7 które weszło w tryb awaryjny i na desce miga spiralka. Dokładnie mam problem z wymuszeniem dopalania serwisowego. W komputerze zapisany jest tylko jeden błąd którego nie da się skasować ani na zgaszonym silniku (tak jakby był to problem elektryczny), ani na odpalonym.
    Wszystkie parametry są w normie oprócz jednego: temperatury spalin przed katalizatorami stoją cały czas na 899 stopni, ale podmieniałem czujniki i nic to nie zmienia. Jeszcze poziom popiołu w jednym 16 a w drugim 25 procent.

Miałem już podobne problemy, które dało się rozwiązać po przyuczeniu auta do "nowego" DPF-a, tylko że to działało do max 3.0 tdi, a tu nie chce przejść tej procedury, podejrzewam że jest to spowodowane dwoma sterownikami silnika.

Może koledzy mieliście już takie przypadki??? Proszę o pomoc :)
  • REKLAMA
  • #2 15109792
    lugi666
    Poziom 18  
    Ocena: 158
    Sprawdź instalację między czujnikami, a ECU.
    Nie dopalisz DPF-u jeśli jakiś układ jest uszkodzony.
  • REKLAMA
  • #3 15111437
    krzychu190
    Poziom 12  
    Tak ale jakby był problem z instalacją to by wyrzucał z tego tytułu błędy, a ich nie ma....

chciałbym wiedzieć czy ktoś kasował w 4.2 tdi interwał czasowy użyteczności dpf-a, jeśli tak to jak?? Bo wszystko wygląda mi tak, jakby komputer domagał się wymiany dpf-a.
  • Pomocny post
    #4 15131838
    krzychu190
    Poziom 12  
    Problem został rozwiązany, ale jest związana z tym ciekawa historia...

Pojechałem do serwisu i tam powiedzieli mi ze nie mają autoryzacji na audi i nie mogą mi tego wykasować, gdyż nie mają połączenia przez internet z dekrą???????? Wskazali serwis (oczywiście mowa tu o serwisach autoryzowanych VW,SEAT,SKODA,AUDI), który ma mieć taką autoryzację, zadzwoniłem i wytłumaczyłem co chcę żeby zrobili i to jeszcze na moją odpowiedzialność jakby auto dalej zostało w trybie awaryjnym to płacę i nie mam pretensji, tam otrzymałem odpowiedź, że gość może mi to naprawić ale to będzie kosztowało od 12 do 15 tyś złotych!!!!! Po mocnej wymianie zdań powiedziałem że sobie poradzę bez jego "autoryzacji". A że jestem upartym mechaniorem, to nie odpuszczam takich tematów i problem rozwiązałem następująco:

wyciągnąłem DPF-y wymyłem je porządnie, wysuszyłem, zamontowałem i przy użyciu VAS-a dopasowałem Dpf-y :)
    SUKCES 100-procentowy......

A tak dla potomnych to te wartości temperatur rzucił automatycznie sterownik jak doszedł do wniosku że filtry są krytycznie zapchane.
REKLAMA