logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Blachy do pizzy - Wyginają się pod wpływem temp.

zamoj91 15 Lis 2015 13:14 4755 4
REKLAMA
  • #1 15152844
    zamoj91
    Poziom 9  
    Otworzyłem ostatnio małą pizzerię. Posiadam okrągłe blachy marki Hendi (26cm, 36cm, 45cm). Po 2-3 dniach eksploatowania znacząco się wygięły pod wpływem temperatury (ok 300 C). O ile z tymi najmniejszymi nie żadnego problemu, to te większe znacząco wyginają się podczas pieczenia, co wpływa negatywnie na jakość oferowanych przeze mnie pizz.
    Czy odrobina wody/tłuszczu ściekającego z pizzy na rozgrzaną blachę, przy pierwszych (nieudanych) próbach znalezienia optymalnego przepisu, może powodować wygięcie blachy ok 1cm przy średnicy blachy = 45cm?
    Czy może kupiłem wadliwe egzemplarze (10szt.)?
    Czy przed użyciem należy zastosować "wyżarzanie" / "odpuszczanie"? (wg. mnie producent powinien powinien o to zadbać).

Jakieś pomysły?

Zamierzam kupić nowe blachy, ale nie chcę żeby to się powtórzyło i wyrzucić pieniądze w błoto.
  • REKLAMA
  • #2 15153453
    robek150
    Poziom 9  
    Ocena: 3
    Ja tam bym zjadł chętnie pizzę prosto z kamienia :)
    Cienkie blachy zawsze będą się wyginały, co innego jakbyś kupił płytę żeliwną albo granitową.
    Blachy zawsze możesz próbować wyklepać ale i tak jak dasz więcej świeżych pomidorów to będą się odkształcać, taki ich los :P
  • REKLAMA
  • #3 15155050
    nawracająca zgaga
    Poziom 20  
    Ocena: 119
    robek150 napisał:

Blachy zawsze możesz próbować wyklepać

I przy wyklepywaniu pognie się jeszcze bardziej.
  • REKLAMA
  • #4 15155502
    zimny8
    Poziom 33  
    Ocena: 503
    Lakiernicy kiedyś stosowali w podobnych przypadkach wygiętej blachy spowodowanej jej nadmiarem w wyniku naciągnięcia tzw. bańkowanie blachy.
    Może zadziała, znajdź, poczytaj, spróbuj.
  • #5 15161241
    jaruone
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Wg. mnie blacha powinna mieć usztywniające przetłoczenia - tyle , że odbiją się na pizzy (pizza krzyżak :) ) lub być wzmocniona "kratownicą" (np dospawaną od spodu) - takich rozwiązań jednak nie spotkałem.
    Więc widocznie wszyscy pieką na blaszkach i cierpią (sam mam do domowego użytku blachę z perforacją - nie odkształca się jakoś dramatycznie, ale mam niższe temperatury i cięższe ciasto :P ), albo jak koledzy wspominali - mają płyty z innego materiału.
    Ja na Twoim miejscu poszedłbym w kamienne płyty - sporo tego w necie, ceny nie są jakieś drastyczne i masz dodatkową reklamę pizzerni
REKLAMA