Otworzyłem ostatnio małą pizzerię. Posiadam okrągłe blachy marki Hendi (26cm, 36cm, 45cm). Po 2-3 dniach eksploatowania znacząco się wygięły pod wpływem temperatury (ok 300 C). O ile z tymi najmniejszymi nie żadnego problemu, to te większe znacząco wyginają się podczas pieczenia, co wpływa negatywnie na jakość oferowanych przeze mnie pizz.
Czy odrobina wody/tłuszczu ściekającego z pizzy na rozgrzaną blachę, przy pierwszych (nieudanych) próbach znalezienia optymalnego przepisu, może powodować wygięcie blachy ok 1cm przy średnicy blachy = 45cm?
Czy może kupiłem wadliwe egzemplarze (10szt.)?
Czy przed użyciem należy zastosować "wyżarzanie" / "odpuszczanie"? (wg. mnie producent powinien powinien o to zadbać).
Jakieś pomysły?
Zamierzam kupić nowe blachy, ale nie chcę żeby to się powtórzyło i wyrzucić pieniądze w błoto.
Czy odrobina wody/tłuszczu ściekającego z pizzy na rozgrzaną blachę, przy pierwszych (nieudanych) próbach znalezienia optymalnego przepisu, może powodować wygięcie blachy ok 1cm przy średnicy blachy = 45cm?
Czy może kupiłem wadliwe egzemplarze (10szt.)?
Czy przed użyciem należy zastosować "wyżarzanie" / "odpuszczanie"? (wg. mnie producent powinien powinien o to zadbać).
Jakieś pomysły?
Zamierzam kupić nowe blachy, ale nie chcę żeby to się powtórzyło i wyrzucić pieniądze w błoto.