logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak rozwiązać problem z komunikatami CMOS na płycie głównej z Allegro?

yzrej 10 Cze 2005 21:23 2739 10
  • #1 1567157
    yzrej
    Poziom 12  
    Ocena: 22
    Witam wszystkich.Prosze o opinie i ewentualnie porade .Sprzedałem pyte główną gościowi na ALLEGRO wg. mnie płyta działała na 100% natomiast on twierdzi iż:Pierwsze uruchomienia płyty powodowały następujące komunikaty (piszę
    z pamięci) na pierwszym ekranie - gdzie pokazuje ilość pamięci,
    szuka napędów:
    CMOS checksum wrong
    CMOS battery low
    F1 enter Setup, F2 load default values and continue
    Po naciśnięciu F1 nic się nie działo. Naciskanie dalej jakichkolwiek
    klawiszy nie powodowało żadnych reakcji.
    Sytuacja jak wyżej, lecz naciśnięte Delete zanim pojawiły się
    komunikaty powodowało (podobnie jak naciśnięce F1) brak
    jakichkolwiek reakcji na dalsze naciskanie klawiszy.
    J/W po naciśnięciu F2 komputer się restartował i uruchamiał się
    z defaultowymi ustawieniami biosu.
    J/W po naciśnięciu F2, komputer się restartuje, naciskam Delete -
    pojawia się ekran podsumowujący (jakie napędy znalezione, ile
    pamięci etc) i komputer zaiweszony: nie da się nic zrobić.
    Po wymianie baterii na dobrą, sytuacja była identyczna, z wyjątkiem
    tego, że nie pojawiał się komunikat "CMOS battery low"
    Twierdzi iż komputer sie uruchamia i chodzi ale niestety nie może wejść do ustawień BIOSU , czy jest to możliwe iż rozładowanie się baterii spowodował taką sytuacje???
    Co o tym sądzicie??
  • #2 1567197
    Kris1109
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Rozładowanie baterii nie powoduje uszkodzenia płyty głównej jedynie może zresetować ustawienia BIOS'u.
    Te resety są dziwne, może źle zainstalowana karta graficzna lub inna na slocie (robi zwarnie na pinach), klawiatura itp., w końcu możliwe jest uszkodzenie samej płyty głównej.
  • #3 1567208
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10450
    :arrow: yzrej
    Czy kupujacy probowal wymiany bateri na plycie i reset CMOS?
    Do tego czy ma sprawny ram oraz karte graficzna?
    Ram mozna sprawdzic www.memtest.org
  • #4 1567264
    yzrej
    Poziom 12  
    Prawdopodobnie cały sprzęt jest OK. Ja jestem tylko ciekaw czy możliwe jest że komp odpala i chodzi wszystko OK a nie można wejść do ustawień BIOSU.A bateria niby była wymieniona.
  • #5 1567322
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Prawdopodobnie? Czyli nie wiesz na 100%, CMOS tez resetowal? Jaka to plyta glowna?
  • #6 1567351
    yzrej
    Poziom 12  
    Tyle wiem z jego mejla, czy zresetował nie wiem , a była to płyta ECS K7S5A rev.3.1
  • #7 1567355
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 586
    yzrej napisał:
    naciskam Delete - pojawia się ekran podsumowujący (jakie napędy znalezione, ile pamięci etc) i komputer zaiweszony

Przypomnij sobie, jaki był ostatni wyświetlany komunikat BIOS-u i czy zawsze był taki sam?
  • #8 1567433
    Kolobos
    Spec od komputerów
    :arrow: yzrej
    Tak walsnie myslalem, ze to K7S5A ;-)
    Czesc tych plyt miala blad, ktory powodowal restowanie CMOSU co jakis czas i szybkie wyczerypwanie sie bateri, zobacz tutaj:
    http://www.geocities.com/mrathlon2000/chipset.html
    (sam mam taka plyte ;-))

Do tego czasem wystepuja rozne dziwne bledy na tych plytach, albo uszkodzenia kosci biosu itp.
    Jezeli faktycznie wszystko jest sprawne to przydaloby sie wgrac bios jeszcze raz i sprawdzic czy wszystko jest ok.
  • #9 1567473
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6529
    Na niektórych płytach rozładowana bateria może uniemożliwić wejście do BIOS Setupu a nawet uniemożliwić uruchomienie komputera... widziałem kilka takich przypadków. W jednym nawet, z baterią (starą) się w ogóle komp nie włączał, tylko po CMOS Clear zaskakiwał ale jeden raz...
  • #10 1567519
    plum
    Poziom 16  
    Ocena: 13
    Witam .A wczym wysyłałeś płyte do kupca?Nasz kochana poczta potrafi załatwić wszystko.Wysłałem do kupca komure miała jedem dzień po odbiorze okazałosię iżjest martwa.Jeżeli płyta nie była w orginalnej folii to 99% kostka biosu dostała strzał.
  • #11 1986503
    yzrej
    Poziom 12  
    Witam.
    Problem chyba rozwiązał się sam. Mianowicie wysłałem na własny koszt baterie (nową) do płyty głównej no i od tej pory kupujący nie skontaktował się ze mną ani razu więc chyba bateria padła a on jej wcześniej nie próbował zmienić.
    Mimo wszystko dzięki wszystkim zainteresowanym za pomoc.

Moderowany przez jankolo:

Temat zamykam

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył komunikatów CMOS checksum wrong, CMOS battery low oraz braku reakcji na klawisze F1 i Delete podczas uruchamiania płyty głównej zakupionej na Allegro. Objawy wskazywały na rozładowaną lub uszkodzoną baterię CMOS, co mogło powodować reset ustawień BIOS-u i niemożność wejścia do Setupu. Dyskusja sugerowała również możliwe przyczyny takie jak uszkodzenie płyty głównej, błędy BIOS-u, wadliwa karta graficzna lub pamięć RAM. Wskazano na specyficzny problem z modelem ECS K7S5A rev.3.1, który miał znany błąd powodujący częste resetowanie CMOS i szybkie rozładowanie baterii. Zalecano wymianę baterii, reset CMOS oraz ewentualne ponowne wgranie BIOS-u. Ostatecznie problem został rozwiązany po wysłaniu nowej baterii do kupującego, który po jej wymianie nie zgłaszał dalszych problemów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA