Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Welder Fantasy Trio 200 spawarka inwertorowa 3w1

Pinekk 23 Nov 2015 21:27 7347 5
    Pinekk
    Level 9  
    Witam
    Przymierzam się do zmiany mojego starego inwertera na nowy chodzi mi głównie o to abym mógł spawać różnymi metodami jednym urządzeniem. Moim faworytem jest Welder Fantasy Trio 200, spawarka inwertorowa 3w1. Czy moglibyście podzielić się ze mną swoimi opiniami dotyczącymi np. trwałości, jakości spoin tej spawarki itp.. Ewentualnie proszę o nazwy inny inwerterów, którymi pracujecie, a które są naprawdę dobre w tej kategorii cenowej.
    Będę wdzięczny za każdą odpowiedź. :D
    rafirafik
    Level 2  
    Wg mnie bardzo dobre urządzenie za niewielkie pieniądze :D Możesz śmiało kupić. Ja zakupiłem pół roku temu do prac amatorskich w garażu. Myślałem też o Magnum. Wybrałem TRIO, które działa bez zarzutu. Używana głównie w weekendy oraz podczas urlopu. Robiłem nim przy aucie (blacharka, tłumiki itp.), na podwórku oraz przeróżne potrzebne garażowe przedmioty (giętarka blachy, szafki, stojak malarski, wózek pod TRIO itd.).
    Oczywiście podstawa to nauczyć się dobrze spawać wszystkimi metodami. Wtedy otrzymamy właściwy efekt spoiny. Wcześniej korzystałem z usług blacharza, który posiada profesjonalny sprzęt i spawa 20 lat. Teraz blacharkę robię sam i moje spawy znacznie ładniejsze (tzw. placki). Zatem spoina to tylko kwestia wprawy.

MIGiem spawam najwięcej. Drut 0,8. Topi bez problemu 5mm. Wygoda :D

Spawanie MMA to sama przyjemność. Szczególnie naprawdę grube elementy. Pięknie zajarza i trzyma łuk. Nawet małpa by dobrze pospawała ;)

Trochę mniej spawałem TIGiem ale polecam. Magia spawania :D Do tego należy dokupić elektrody, butlę z argonem lub helem, jeśli chcesz spawać aluminium oraz inne drobiazgi. Nie wiem czemu, na polskich forach piszą, że się nie da spawać aluminium metodą DC, ale to kompletne bzdury. Na YT są profesjonalne zagraniczne filmy instruktażowe jak to zrobić.

Minusem jest wyświetlacz LCD i pokrętło. Niby bajer ale podczas nauki spawania trzeba się dużo naklikać. Zwykłe pokrętła znacznie lepsze. Oczywiście, po pewnym czasie już to nie przeszkadza.

Nie wiem, czy masz doświadczenie w spawaniu. Zatem najważniejsze BHP. Maska, grube rękawice i odzież. Przy spawaniu TIGiem całe ciało zasłonięte. Światło plazmy potrafi dotkliwie poparzyć.

Powodzenia :)
    Pinekk
    Level 9  
    Dzięki bardzo mi pomogłeś, sprzęt jest już u mnie jest to moja 3 spawarka, spawam już jakieś 3-4 lata, ale też w weekendy i gdy mam wolne od nauki. Pierwsze wrażenie super inwerter świetnie wygląda i rzeczywiście spawa rewelacyjnie w porównaniu do moich poprzednich sprzętów :D . Chciałbym się tylko zapytać tylko o kilka funkcji co znaczą i jakie mają zadanie: INDUCTANCE (regulacja indukcyjności w migu) i funkcja ARC FORCE ( dynamika łuku MMA). Będę bardzo wdzięczny za odpowiedź i naprawdę polecam spawareczkę szczególnie gdy ktoś ma mały garaż a chce robić wielkie rzeczy :D .
    rafirafik
    Level 2  
    Co do ARC FORCE, to tutaj jest fajnie opisane http://www.sabtech.pl/leksykon-spawalnictwo/8...orowych-przeznaczonych-do-spawania-metoda-mma
    Świetnie spawa TRIO w tym trybie. Nie ma porównania do transformatora. Choć mam taki "czołg" na 400V.

A INDUCTANCE tutaj https://fachowiec.com/pl/produkt/s9314826/urz..._spawalniczy_welder_fantasy_pulsemig_250_250a
    Myślę, że po prostu chodzi o regulację prądu. Przecież, żadnej magi tu nie ma ;) W miarę potrzeby podkręcam napięcie przy spawaniu grubych elementów, łuk szerszy i spaw lepiej wtopiony po bokach.

Pozdrawiam
    wlochal333
    Level 2  
    Mi spalił się kabel tuż przy uchwycie elektrody ponieważ jest aluminiowy powlekany miedzią. Teraz założyłem uchwyt z kablem miedzianym od besterki i działa o niebo lepiej.
    Spalił mi się włącznik.
    Padła linia na ekranie.
    Teraz padła całkiem. Przebite dwa tranzystory IGBT. Wybuchł też jeden układ lm324.
    Jeszcze nie wiem co dalej. Muszę spytać w serwisie ile za wymianę elektroniki.
    Mi wytrzymała dwa lata. Spawałem do 130A.
    Tig bez HF to żenada. Dokupiłem Tiga Shermana 330A z HF i jest dużo przyjemniejszy.
    Aluminium nie pospawasz DC bo nie ma rozrywania warstwy z tlenków na powierzchni przez zmianę polaryzacji prądu. Nie oczyszcza się jeziorko.
    przemko1922
    Level 9  
    Witam wszystkich,
    Mam problem z tym modelem spawarki. Mianowicie podczas spawania Mig, drut 0,8 czasami (zwłaszcza przy wolnym posuwie drutu) daje sie odczuć taki pulsacyjne zaciaganie drutu, cos jakby podajnik nie podawał równomiernie tylko tak pulsacyjnie. Im szybszy posuw drutu tym problem jest mniejszy, a przy szybkim np 5m/min problemu nie ma. Nie jestem pewien czy problemem nie jest ustawienie prądowe spawarki. ustawiam np 18,5A, posuw 3,5m/min. Kolejna rzecz, ze nie wiem jak korzystac z opcji indukcyjności. mam ja standardowo ustawioną i jej po prostu nie zmieniam. Następnie nie wiem jak w tej spawarce zmienić natężenie prądu spawania. Czy da sie to w ogóle zrobić? Serdecznie proszę o pomoc